Čínský pokus o likvidaci kosmického odpadu

Čína vypustila 24. října utajenou družici Shijian 21, přičemž podle oficiálních míst má jít o experimentální misi k „eliminaci kosmické tříště“. Družici vynesla raketa Dlouhý pochod 3B, která odstartovala ve 3:27 SELČ z kosmodromu Xichang na jihozápadě Číny. Šlo o 39. letošní čínský start, čím tento stát vyrovnal svůj dosavadní rekord v počtu startů za rok, který Čína stanovila v letech 2018 a 2020. Podle údajů americké armády, která sleduje objekty na oběžné dráze, dopravila raketa družici na protáhlou dráhu přechodovou ke dráze geostacionární (výška apogea 35 813 km) se sklonem 28,5 stupně vůči rovníku.

Oběžná dráha naznačuje, že by Shijian 21 mohla použít vlastní pohonný systém k zakulacení oběžné dráhy ve výšce zhruba 36 000 kilometrů. V této výšce (na geostacionární dráze) bude družici jeden oběh kolem Země trvat 24 hodin, což odpovídá rychlosti otáčení naší planety. V prohlášení Čínské aerokosmické a vědecko-technologické korporace bylo potvrzeno, že start byl úspěšný. Dozvěděli jsme se také, že družici postavila Šanghajská akademie kosmických technologií, která spadá pod státní kosmický program. V prohlášení nebyl uveden účel mise, ovšem státní zpravodajská agentura Xinhua oznámila, že Shijian 21 má „sloužit především k testování a ověřování technologií pro omezování kosmického odpadu“.

Očekávalo se, že start družice Shijian 21 upoutá pozornost americké vlády a dalších organizací po celém světě, které se starají o kosmický prostor. Pes je totiž zakopaný v tom, že mise pro demonstraci technologií k omezení kosmického smetí by mohla využívat stejné technologie jako armádní družice – jde především o schopnost přiblížit se k jiné družici, případně ji zachytit nebo deaktivovat. Geostacionární oběžná dráha je oblíbenou destinací pro komerční i armádní komunikační družice. Najdeme tu také některé armádní družice včasné výstrahy či navigační družice. Americká armáda uvedla, že Čína již dříve vypustila nejméně jednu družici schopnou přiblížit se k jinému objektu na geostacionární dráze a zachytit jej. Družice Shijian 17 vypuštěná v roce 2016 má mít robotický manipulátor, který by se u budoucích systémů dal využít k zachycení jiných družic, jak uvedl  generál James Dickinson, velitel amerického vesmírného velitelství, ve svém prohlášení před senátním výborem na začátku tohoto roku. Čína uvedla, že družice z rodiny Shijian jsou navrženy k provádění experimentů a technologických demonstrací. Ostatně samotné slovo Shijian znamená v čínštině  „trénink“ či „cvičení“.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2021/10/lm3b_sj21.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Čínský pokus o likvidaci kosmického odpadu”

  1. PetrDub napsal:

    Obecně je samozřejmě dobře, že stále častěji slyšíme o „úklidových“ misích. Jen mám pocit, že pokud je někde opravdu potřeba úklid, tak je to hlavně na LEO (zejména na vzdálenější části LEO, kde samovolná deorbitace trvá dlouho a polárních drahách, kde hrozí kolize na vstřícném kurzu). Na GEO se dá nanejvýš dosáhnout úklidu ve smyslu mírného zvýšení dráhy, aby nefunkční družice udělala místo jiné, ale vzhledem k tomu, že tam všechny družice létají stejným směrem a z principu potřebují držet přesnou pozici, jsou tam rizika srážky poměrně malá. Navíc obvod GEO je cca 250.000 km, takže místa je tam hodně :-). Zkrátka se mi to jako demonstrační mise na úklid odpadu nezdá…

    • pave69 napsal:

      Jedna rozpadlá družice na GEO by dokázala „rozstřílet“ vše na GEO, protože části by získaly mírně odlišné rychlosti a „protínaly“ by celé GEO. Toho místa je tam strašně málo. Takže úklid je tam nejvyšší prioritou. Na druhou stranu, z téhož důvodu je tam riziková jakákoli demonstrace (=test), která nemusí dopadnout – snad to budou zkoušet na hřbitovní dráze; vzpomeňme na nedávné první spojení tahače/uklízeče MEV-1 na hřbitovní pozici se stárnoucí GEO družicí Intelsat, které prodloužilo její životnost. Možná jdou Číňané stejným směrem.

      • MOZE napsal:

        Ja by som tam skôr videl veľkú výhodu vo zvolenej dráhe vtom, že budú môcť s družicou udržiavať nepretržite kontakt, pre testovaciu družicu je to výhoda,na nižšej obežnej dráhe to pre Čínu nieje tak jednoduché, narozdiel od ESA, NASA,

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Nemáte pravdu. Neovladatelná driftující geostacionární družice je pro ostatní velice nebezpečná.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.