Blíží se největší český festival kosmických aktivit

O tom, že se Česká republika podílí na velmi zajímavých projektech, nemůže být sporu. Nikdo však neusíná na vavřínech a všichni se snaží dále rozvíjet aktuální český podíl. Jednou z nejviditelnějších popularizačních akcí svého druhu je festival kosmických aktivit Czech Space Week. Letos Ministerstvo dopravy, agentura CzechInvest a další partneři připravili již čtvrtý ročník. Zájemci se mohou těšit na program, který by měl zaujmout každého – od nadšených amatérů až po odborníky, od studentů po učitele. Srdcem dění bude Praha a Brno, ale pokud se do těchto měst nedostanete, nezoufejte, některé akce se budou vysílat čistě online. Maraton přednášek, panelových diskusí a dalších akcí začíná už 5. listopadu. Pokud si tedy chcete připomenout české kosmonautické úspěchy i nahlédnout do novinek vědy a výzkumu, neměli byste váhat – zvlášť, když jsou všechny akce pro veřejnost zdarma.

Program bude opravdu nabitý, proto Vás v tomto článku seznámíme jen s několika vybranými body. Na nejširší veřejnost včetně studentů, akademiků či firem vesmírného i jiného zaměření má patřit Evropský průmyslový den. Jde v podstatě o hlavní akci celého festivalu, která má podpořit spolupráci mezi firmami států V4. Organizátoři zároveň chtějí ukázat, že partnera nemusí hledat nikde daleko a i v sousedních státech fungují velice vyspělé firmy. Studenti si mohou v případě zájmu domluvit stáž, případně si mezi firmami najít budoucího zaměstnavatele.

Frank Maximilian Salzgeber dohlíží jako vedoucí oddělení inovací a podnikání ESA na největší síť kosmického podnikání na světě. Jeho tým pomohl zahájit přes 320 průmyslových převodů, podpořil více než 720 startupů, do kterých investoval přes 45 milionů Euro do Seedu. Jeho oddělení také podporuje využívání patentového portfolia ESA, propaguje program ESA Business Application pro technologické společnosti. Tento program podporuje více než 500 dalších podniků.

Frank Maximilian Salzgeber dohlíží jako vedoucí oddělení inovací a podnikání ESA na největší síť kosmického podnikání na světě. Jeho tým pomohl zahájit přes 320 průmyslových převodů, podpořil více než 720 startupů, do kterých investoval přes 45 milionů Euro do Seedu. Jeho oddělení také podporuje využívání patentového portfolia ESA, propaguje program ESA Business Application pro technologické společnosti. Tento program podporuje více než 500 dalších podniků.
Zdroj: https://www.esa.int/

Konference ESA Space solution by měla představit výsledky prvního pětiletého programu kosmického inkubátoru ESA BIC Prague. Dojde také ke slavnostnímu startu nového programu ESA BIC Czech Republic. Na festivalu budou také představeny novinky z programu pro dálkový průzkum Země Copernicus. Konference bude určena nejen pro uživatelskou i zpracovatelskou sekci dat programu Copernicus, ale i pro širokou veřejnost. Právě pro ni připravuje svůj také Akademie Věd ČR, která chce v průběhu festivalu nabídnout popularizačně naučné přednášky s vesmírnou tematikou. Na Czech Space Week osobně dorazí také vedoucí kanceláře pro inovace a podnikání ESA Frank Maximilian Salzgeber.

Kdo by si ale myslel, že půjde jen o akci pro muže, ten by se mýlil, vždyť v posledních letech stále roste podíl žen, které se zabývají kosmonautikou. Program Space for women má být jasným důkazem tohoto tvrzení. S tím, jak se rozšiřují aplikace kosmického výzkumu, nachází v oboru uplatnění i absolventi netechnických oborů (například, právo či psychologie). V rámci programu má vystoupit několik žen, které v tomto oboru uspěly a chtějí při panelové diskusi předat ostatním své zkušenosti. Svou účast již potvrdily například Kateřina Falk, Nathalie Claudel, Lena Halounová a Anita Sengupta.

Speciální program pro děti a studenty připraví spolupořadatelé festivalu, tedy Planetárium Praha, vzdělávací kancelář ESA ESERO, Hvězdárna a planetárium Brno. Na závěr festivalu kosmonautiky odehraje Pražský filmový orchestr tematický koncert, ve kterém zazní tituly nejen žánrů sci-fi, ale i fantasy, herní hudby a hororové hudby z prostředí vesmíru. Jak je vidět, na téhle akci by si měl každý, koho alespoň trochu baví kosmonautika a vesmír, najít to svoje. Podrobný program včetně dalších užitečných informací najdete na stránkách festivalu.

Zdroje informací:
https://czechspaceweek.com/

Zdroje obrázků:
https://czechspaceweek.com/wp-content/themes/csw2020-full/images/logo2021.png
https://www.esa.int/…/Frank_Maximilian_Salzgeber_pillars.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Blíží se největší český festival kosmických aktivit”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.