křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Inversion

Inversion Space, startup vyvíjející systémy pro návrat nákladu z vesmíru na Zemi, získal licenci od úřadu FAA na svou první misi, která odstartuje při sdílené misi Transporter-12 společnosti SpaceX.

OroraTech

Společnost OroraTech získala 25 milionů eur na vybudování další fáze družicové konstelace určené k monitorování lesních požárů. Financování série B bylo vedené Korysem, Evropským cirkulárním bioekonomickým fondem (ECBF) a stávajícím investorem Bayern Kapital.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Přesun italské družice od Arianespace ke SpaceX

Italská kosmická agentura ASI oznámila, že si už na listopad zamluvila start u firmy SpaceX. Konkrétně se má jednat o vynesení radarové družice COSMO-SkyMed druhé generace pro dálkový průzkum. Dochází tedy k přesunu tohoto startu z dříve plánované evropské rakety Vega C na Falcon 9. Změní se logicky také místo startu – nepoletí se z Francouzské Guyany, ale z Floridy. Mluvčí agentury ASI uvádí, že vývoj vylepšené rakety Vega C byl zpožděn dvěma haváriemi nosných raket Vega v letech 2019 a 2020, ale také následky pandemie Covid-19. Nová Vega C si tak má podle aktuálního harmonogramu odbýt start v prvním čtvrtletí roku 2022.

Na vývoji rakety Vega-C se podílí celá řada evropských firem z různých států.
Na vývoji rakety Vega-C se podílí celá řada evropských firem z různých států.
Zdroj: https://www.esa.int/

Soubor italských družic COSMO-SkyMed druhé generace mají poskytovat radarové snímky zemského povrchu ve vysokém rozlišení bez ohledu na aktuální počasí, přičemž tato data jsou k dispozici pro armádní i civilní aplikace. První družice z této skupiny (pojmenovaná CSG 1) úspěšně odstartovala v roce 2019 z Francouzské Guyany na palubě rakety Sojuz pod hlavičkou firmy Arianespace. V té době Italové očekávali, že družici CSG 2 odstartuje na raketě Vega C koncem roku 2020. Ovšem zpoždění programu nosné rakety odsunula start na rok 2021 a nyní je jisté, že Vega C nebude schopna vynést CSG-2 dříve než v příštím roce až poté, co proběhne premiérový start tohoto nového nosiče. Družice CSG-2 přitom byla jedním z prvních nákladů zamluvených pro novou raketu Vega C. Oficiální místa oznámila dohodu s Arianespace už v roce 2017.

Družice COSMO-SkyMed druhé generace
Družice COSMO-SkyMed druhé generace
Zdroj: https://www.thalesgroup.com/

Každá družice COSMO-SkyMed druhé generace váží při startu s plnými nádržemi více než 2,2 tun. Giuseppina Piccirilli, mluvčí agentury ASI uvedla, že harmonogramy startů firmy Arianespace pro rakety Ariane 5 a Sojuz jsou do konce letošního roku zaplněné a dodala: „Nebylo možné získat náhradní evropské řešení, které by bylo v souladu s harmonogramem CSG 2. Proto byla zvolena alternativa využívající amerického poskytovatele, firmu SpaceX. To nám umožnilo udržet start CSG 2 v letošním roce.“ Žádost podaná u Federálního komunikačního úřadu, který povoluje používání telemetrických systémů nosných raket, říká, že by Falcon 9 s družicí CSG 2 měl odstartovat 19. listopadu v 0:11 SEČ.

Předstartovní příprava družice CSG 1.
Předstartovní příprava družice CSG 1.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Ovšem Vega C o zakázku nepřijde. Nevynese sice družici CSG 2, ale místo toho má zajištěný start třetí družice systému COSMO-SkyMed druhé generace. „Díky dlouhodobé podpoře evropského kosmického průmyslu potvrdila agentura ASI svou důvěru ve firmu Arianespace a schopnosti Vega C tím, že uzavřela smlouvu na vypuštění družice CSG 3, se kterým se počítá v roce 2024,“ uvedla Piccirilli a dodala: „Kromě toho probíhají jednání o možnostech dalších budoucích startů misí od agentury ASI pomocí Vegy C. To potvrzuje, že Arianespace je pro agenturu klíčovým partnerem.

Mluvčí však neuvedla, zda družice CSG 2 poletí na vyhrazeném Falconu 9, nebo zda SpaceX využije volnou kapacitu nosiče a nedoplní ji dalšími náklady – třeba vlastními družicemi Starlink. Družice z řady COSMO-SkyMed jsou navrženy tak, aby obíhaly Zemi po polární sun-synchronní oběžné dráze ve výšce 619 km. Falcon 9 tedy odstartuje z Mysu Canaveral a zamíří nejprve k jihovýchodu, aby neletěl nad americkou pevninou. Nosič poletí podél východního pobřeží Floridy a postupně nabere kurs k jihu.

Samotné družice CSG staví firma Thales Alenia Space a na jejich palubě najdeme radar, který je schopen snímkovat zemi ve dne i v nocí a získává přitom snímky s rozlišením menším než jeden metr. Radar se syntetickou aperturou pracující v pásmu X vysílá k Zemi radarové signály a poté sbírá jejich odrazy od povrchu. Odražený signál obnáší informace o topografii a hrubosti povrchu. Z těchto dat lze pak vyčíst informace o vegetaci, vodních plochách, silnicích, mostech, letadlech, lodích a mnoha dalších objektech. Družice COSMO-SkyMed spolupracují s dvojicí argentinských radarových družic SAOCOM 1, které sbírají data v pásmu L. Obě družice SAOCOM 1 mimochodem vynesly na oběžnou dráhu rakety Falcon 9.

Druhá generace italských radarových snímkovacích družic má rozšířit a později nahradit pokrytí, které zajišťují čtyři družice COSMO-SkyMed první generace, které byly v letech 2007 až 2010 vypuštěny na raketách Delta 2 od firmy ULA. Síť COSMO-SkyMed slouží armádě i civilistům a je financována agenturou ASI, italskými ministerstvy obrany a vzdělávání / výzkumu. Italská vláda si od firmy Thales objednala celkem čtyři družice CSG.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/…/2019/12/COSMO-SkyMed-Second-Generation-2.jpg
https://www.esa.int/…/22274114-1-eng-GB/Industry_cooperation_to_build_Vega-C.jpg
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-05/CSG_cam.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EMDwgW4XUAEMndR.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PaRi
3 let před

„Ovšem Vega C o zakázku nepřijde… ale místo toho má zajištěný start třetí družice systému COSMO-SkyMed druhé generace.“

Je to jen taková útěcha, a ještě dost průhledná. Normálně by Vega C vynesla obě. Takto jenom jednu. Si teda myslím.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpověď  PaRi

Můžeme o tom spekulovat, ale dohoda předtím ohledně toho uzavřena nebyla.

MichalTupy
MichalTupy
3 let před

Mne by teda docela zajimala jina vec, oznameno to je ted tedy poleti na falconu cca za mesic.. to mi prijde hodne narychlo, tzn za jak dlouho je SX schopnao pripravit takovy let od podpisu po vypusteni … jestli do 2 mesicu tak mi to prijde jako docela bomba.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpověď  MichalTupy

Je možné, že podpis byl proveden dříve, pouze teď byl veřejně oznámen. Ale na druhou stranu je pravda, že díky znovupoužitelným prvním stupňům má SPaceX zásbu, do které může sáhnout. Pak je potřeba zajistit „jen“ horní stupeň a AD kryt.

Atlas
Atlas
3 let před
Odpověď  MichalTupy

Nevidim problem, maju pripravene pre starlink, tak proste presunu start starlinku na neskor. A radsej poslu komercny naklad ktory im zaplati dalsie dva tri starty starlinkov.

baykanur
baykanur
3 let před

Nevím, ale dostal jsem myšlenku, že se Itálie nerozhodla počkat (seznam budoucích uvedení Vega na trh je plný) ze dvou důvodů:

1 – Kvůli své geografické konformitě je Itálie na podzim a v zimě vystavena povodním. Z toho, co jsem pochopil, mohou satelity SAR „vidět“ pod mraky a fotografovat situaci v reálném čase. Zdvojnásobení počtu satelitů na oběžné dráze znamená snížení času potřebného na to, aby satelit dvakrát prošel stejným bodem, na polovinu. (existuje projekt, jehož cílem je použít satelitní snímky k odhalení žhářů)

2 – Italská kosmická agentura, alespoň podle prohlášení, se snaží vytvořit / rozvíjet síť společností schopných uvádět na trh snímky získané ze satelitů COSMO-SkyMed a PRISMA (multispetral) … pro takové společnosti by to mohla být konkurenceschopná výhoda mít okamžitě na oběžné dráze ten satelit

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.