sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Od Diamantu k Themis

Bylo 10. března roku 1970, když ze základny u města Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala první kosmická raketa. Šlo o nosič Diamant, který se vznesl ze stejnojmenného startovního komplexu a který představuje první kapitolu evropského kosmického příběhu. Jeho historie je však ještě o trochu delší. První suborbitální raketa (Véronique ve verzi AGI) z dané lokality odstartovala 9. dubna 1968. Startovní komplex Diamant byl v provozu mezi roky 1970 a 1975 – jeho konec souvisel především s vybudováním komplexu ELA-1 pro rakety Ariane 1. Diamant tak byl v roce 1978 definitivně opuštěn. V roce 2019 však ArianeWorks (inovační skupina založená firmou ArianeGroup a francouzskou agenturou CNES) dostala za úkol navrhnout nosiče budoucnosti a především pracovat na projektu Themis. V jeho rámci by měl vzniknout evropský nízkonákladový znovupoužitelný první stupeň. Otázkou však bylo, odkud by tento demonstrátor mohl startovat a kde by přistál. Jelikož je každý vzletový komplex velmi specifický, diskutovalo se, zda by měl vzniknout nový, nebo jít cestou rekonstrukce stávajícího.

Startovní komplex Diamant.
Startovní komplex Diamant.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Na evropském kosmodromu ve Francouzské Guyaně u města Kourou funguje v současné době hned několik aktivně využívaný vzletových komplexů, které využívají rakety Ariane 5, Vega či Sojuz. Jiné komplexy však již svému účelu neslouží. To se týká třeba i komplexu ELA 2, odkud létaly rakety Ariane 4. „Ukázalo se, že lokalita komplexu Diamant je ideální pro přestavbu. Na jednu stranu je dost daleko od aktivních ramp (našli bychom jej kilometr od bezpečnostního perimetru Ariane 5), ale zároveň je dost blízko na to, aby vyžadoval dodatečná řešení ochrany osob a pozemků,“ vysvětluje Henri Kong z ArianeWorks, který od roku 2019 zodpovídá za pozemní činnosti.

Start rakety Diamant
Start rakety Diamant
Zdroj: https://www.ariane.group/

Využití místa, které již fungovalo, umožňuje nejen snížit ekologickou stopu, ale hlavně ušetřit čas a peníze. Není to ale tak snadné. Kompletní přestavba startovního komplexu se musí potýkat s mnoha překážkami, nad kterými ční zdejší klimatické podmínky. Jejích účinky totiž v uplynulých 40 letech významně poškodily zdejší infrastrukturu. Navíc ve Francouzské Guyaně mají vlastně jen dvě roční období – vlhké a suché. Náročné stavební činnosti přitom mohou probíhat pouze v suchém období. Jednou z výhod přestavby a znovuvyužití tohoto areálu, který by mohl sloužit budoucím aktivitám, je to, že by mohl sloužit různým účelům. To by znamenalo značné snížení provozních nákladů. V základní části budou umístěny prostředky společné pro všechny nosiče (radar, telemetrie, řídicí středisko).

Vlastní stavební fáze má začít ve velmi blízké budoucnosti. Laura Appolloni, šéfka pozemních systémů a činností v ArianeWorks vysvětluje: „Na konci roku 2020 byly zdemolovány nevyužívané budovy. zachovali jsme pouze integrační budovu. Následně v roce 2021 došlo k vylepšení, modernizaci a rozšíření technického zázemí – elektrických sítí a rozvodů vody.“ Dalším krokem bude vytvoření betonové desky pro samotnou vzletovou rampu. Jelikož bude Themis větší, než aby se vešla do existující integrační budovy (která je vidět vlevo na níže přiloženém snímku), dojde k vybudování prefabrikované mobilní budovy. Půjde o jednoduší zařízení, které se bude používat primárně během testovací fáze. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Demolice na komplexu Diamant koncem roku 2020.
Demolice na komplexu Diamant koncem roku 2020.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Kromě strategických výhod, jsou pracovníci také potěšeni přestavbou komplexu ze sentimentálních důvodů. „Vidět, jak se místo, kde se zrodily kosmické aktivity ve Francouzské Guyaně, postupně vrací do služby, je silný moment pro všechny, kteří fandí kosmonautice.“ Themis se sice letových testů dočká až v roce 2023, ale předtím bude muset projít řadou milníků. Půjde především o test na základně Vernon.

Přeloženo z:
https://www.ariane.group/

Zdroje obrázků:
https://www.ariane.group/wp-content/uploads/2021/09/arianegroup_lancement_themis.jpg
https://www.ariane.group/…/uploads/2021/09/arianegroup_ensemble_lancement_diamant-5.jpg
https://www.ariane.group/…/uploads/2021/09/arianegroup_lancement_lanceur_diamant-1.jpg
https://www.ariane.group/wp-content/uploads/2021/09/arianegroup_demolition_batiments.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Václavík
2 let před

První raketa (Véronique ve verzi AGI) z dané lokality odstartovala 29. dubna 1968. Dne 10. března 1970 proběhl první start nosné kosmické rakety (Diamant B).

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky za upřesnění, doplněno.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Oprava opravy, bylo to 9. dubna 1968 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Oprava opravené opravy provedena, díky! 😉

https://kosmonautix.cz/2021/10/02/od-diamantu-k-themis/