sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus pro Astru a SpaceX

Necelých deset hodin po sobě byly odloženy dva zajímavé starty soukromých raket z úplně opačných konců Spojených států. V obou případech však byl odklad pouze o jeden den a my se tak můžeme v sobotu večer a v neděli ráno těšit na opakování obou startů. Na sobotních 23:00 SELČ je plánován start malé rakety Rocket 3.3 z Aljašského kosmodromu na ostrově Kodiak a na nedělních 9:17 se chystá start Falconu 9 ze slunné Floridy. Oba dva starty chceme pokrýt živě a česky komentovanými přenosy, jejichž přehrávače a příslušné odkazy najdete v tomto článku.

Náš přenos ze startu Rocket 3.3 spustíme zhruba ve 22:45 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 0:01
Odpočet se rozběhl, letět by se mohlo v 0:30, přenos by začal v 0:15.

EDIT 23:40
Odpočet stojí na čase T-30 minut. Nevíme, kdy se poletí, ale o půlnoci to určitě nebude.

EDIT 22:55
Start se posouvá nejdříve na půlnoc, přenos by začal ve 23:45.

EDIT 22:05
Start Rocket 3.3 neproběhne dříve než ve 23:45. Přenos tedy začne nejdříve ve 23:30.

Náš přenos ze startu Falconu 9 spustíme zhruba ve 8:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://t.co/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/E91iKgzXIAMoqzn?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/E9V_sXNVkAIjiha?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bobr
bobr
3 let před

těch 5 pánů, co se tulí k výfuku Rocket 3.3 si asi chtějí ohřát zadky při startu. (Pardon, omlouvám se.)

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  bobr

Jelikož tam při startu tryská voda, byla by to i dobrá sprcha. 🙂

medved_David
medved_David
3 let před

No tak Rocket 3.3 předvedla pozoruhodné tanečky. Přiznám se, že jsem po odlepení od země vůbec nevěřil, že to klapne, přece jen ten váhavý start znamenal nižší rychlost a chybějící palivo. Ale už před definitivní anomálií po vypnutí 1.stupně mě zaujala nestabilita rakety. Jako by se obraz pohupoval do strany. Skoro si říkám, jestli to vybočení při startu, nestabilní let a závěrečné rozrotování nebyly způsobeny všechny stejným problémem jednoho z 5 motorů. Potěší mě další informace zde i v souhrnu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  medved_David

Chris Kemp, šéf firmy Astra potvrdil, že cca sekundu po startu selhal jeden motor. Raketa pak zázračně vystoupala do cca 50 km, kde byly pokynem řídícího střediska vypnuty zbývající motory.

medved_David
medved_David
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky 🙂

Borin
Borin
3 let před

Výňatek z NASA Spaceflight:
Astra’s third orbital launch attempt suffers engine failure and termination
written by Thomas Burghardt August 28, 2021
… third orbital launch on August 28. The first Rocket 3.3 vehicle, designated LV0006, lifted off on Saturday, August 28 at 15:45 PDT (22:45 UTC). Less than one second after liftoff, an engine on the first stage failed, causing a sideways ascent off the pad. LV0006 temporarily recovered and reached approximately 50 km altitude before the range commanded the remaining engines to shut down, ending the mission.

Borin
Borin
3 let před
Odpovědět  Borin

Ještě dodám, že v čase asi +20s proti tmavém kopci se zdá výtok spalin (plamen) mírně nesymetrický a stroj částečně traverzuje.

Diskuze k incidentu na NASA Spaceflight je zatížena aktivitou nějakého trola vydávající falešné oficiální zprávy.

https://kosmonautix.cz/2021/08/28/zive-a-cesky-druhy-pokus-pro-astru-a-spacex/