sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Robotická paže do velkých mrazů

Zařízení pojmenované COLDArm (Cold Operable Lunar Deployable Arm) společně vyvíjí kalifornská Jet Propulsion Laboratory a firma Motiv Space Systems, která tak sídlí v Pasadeně. Po dokončení by měl tento projekt významným způsobem zlepšit schopnosti lunárních landerů. Robotický manipulátor totiž bude schopen pohybu i za velmi nízkých teplot, včetně těch, které nastávají během lunární noci. Tehdy bychom totiž na mnoha místech bez problémů naměřili i -173 °C. Robotická paže vyvíjená pro lunární lander využívá zkušeností velmi schopných výpočetních technologií z chytrých mobilních telefonů, které se používají i na marsovském vrtulníku Ingenuity a zvládnou provádět široké spektrum úkolů v extrémně nízkých teplotách bez potřeby vyhřívání.

Tyto činnosti zahrnují například nabírání vzorků lopatkou, nebo analyzování těchto vzorků, ale i vykládání vědeckých experimentů či pořizování fotografií okolí místa přistání landeru. Současné návrhy robotických paží pro lunární landery vyžadují ohřívače, které mají zabránit námaze a poškození převodů v paži při jejich vystavení extrémně nízkým teplotám během lunární noci. Projekt COLDArm ale jde na celou věc jinak. Inženýři do návrhu zapracovali speciální převody a kontroléry motorů, které mohou pracovat i v extrémních tepelných podmínkách aniž by potřebovaly zdroj tepla. Díky tomu pak bude možné uspořit cennou energii i neméně cennou hmotnost celé mise.

Podobně jako robotické paže na sondách Phoenix a InSight disponuje COLDArm čtyřmi stupni volnosti a dosahuje délky zhruba dva metry, přičemž vyvine sílu zhruba 45 Newtonů. Speciální senzor zabudovaný v blízkosti „zápěstí“ manipulátoru měří a reguluje úroveň síly, kterou paže vyvine při každém pohybu. Manipulátor by měl být vybaven kamerami pro 3D snímkování, focení povrchu a obecnou činnost. Tým zodpovědný za projekt COLDArm v současné době vyhodnocuje možnosti připojení různých malých přístrojů, které by jejich manipulátor mohl potenciálně držet na konci paže a používat. Návrhy obsahují například i 3D tištěnou lopatku z titanu s prvky, které by mohly pomoci získat geotechnologické informace o vlastnostech lunárního regolitu.

NASA v rámci projektu Bulk Metallic Glass Gear vyvíjí ozubená kola z tzv. kovového skla. Tato technologie by se měla uplatit i na manipulátoru COLDArm.
NASA v rámci projektu Bulk Metallic Glass Gear vyvíjí ozubená kola z tzv. kovového skla. Tato technologie by se měla uplatit i na manipulátoru COLDArm.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Jelikož má být avionika manipulátoru COLDArm nezávislá na avionice samotného landeru, může být případně naprogramována, aby autonomně řídila klouby paže k provádění různých pohybů a pořizování fotek či snímání dat. Díky budoucímu vývoji softwaru by avionika projektu COLDArm mohla umožnit autonomní provoz i na tzv. oceánských světech jako je třeba Jupiterův měsíc Europa.

Návrh manipulátoru COLDArm je opravdu promyšlený. Inženýři do něj zapracovali také držák nářadí a dokonce i nabíječku pro některé nástavce! To umožní snadnou výměnu nástrojů a vybavení, které může COLDArm během mise používat. Zmíněná nabíječka má poskytnout robustní a prachu odolné mechanické rozhraní včetně připojení elektřiny a dat až pro čtyři nástroje. Další nástroje pak mohou být uloženy ve zmíněném držáku, který bude vybaven standardním zámkovým rozhraním.

Ozubená kola v převodech manipulátoru COLDArm se vyvíjí v rámci projektu Bulk Metallic Glass Gear a o kontroléry motoru se postarala společnost Motiv. V současné době je manipulátor COLDarm zvažován pro lunární demonstraci technologie. V takovém případě by se mohl testovací exemplář vypravit na Měsíc na palubě komerčního landeru. Úspěšné prokázání funkčnosti této technologie by umožnilo její budoucí nasazení na misích k Měsíci i k oceánským světům. Projekt COLDArm je financován iniciativou LSII (Lunar Surface Innovation Initiative) pod hlavičkou programu pro vývoj klíčových technologií GCD (Game Changing Development).

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/…/extreme_environment_2_-_coldarm_bmgg.jpg
http://www.nasa.gov/…/image/bmgg_thumbnail_ready_for_staging_0.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2021/08/09/roboticka-paze-do-velkych-mrazu/