Co způsobilo selhání rakety Electron?

Společnost Rocket Lab oznámila, že dokončila pečlivé zhodnocení příčin anomálie, která 15. května 2021 vyústila ve ztrátu mise Running Out Of Toes. Bezprostředně po nehodě společnost Rocket Lab zahájila pečlivou vnitřní kontrolu a sestavila vyšetřovací tým, na jehož práci dohlížel Federální letecký úřad. Experti v rámci analýzy prostudovali tisíce kanálů telemetrie a systémových dat nasbíraných během letu. Následně zahájili podrobné zhodnocení metodou rozboru stromu poruch, aby se dopracovali k podstatě závady. Když se podařilo identifikovat primární příčinu, mohla firma přijmout a do praxe nasadit opatření, která mají zabránit jejímu opakování. Electron by tak mohl na svou další misi ze startovního komplexu 1 odstartovat ještě v tomto měsíci.

Výsledná zpráva říká, že k závadě došlo na zapalovacím systému motoru druhého stupně v čase zhruba 3 minuty a 20 sekund po startu. Konkrétně šlo o poškozený signál z počítače motoru Rutherford, který způsobil, že se systém vektorování vychýlil mimo běžné parametry. Počítač proto vydal pokyn k přechodu čerpadla do režimu nulové rychlosti, čímž se raketový motor vypnul. Chyba systému zapalování vzešla z dříve nezaznamenaného problému, který nastává za specifických podmínek a tlaků. Závada nebyla během rozsáhlých předstartovních kontrol znatelná a neprojevila se ani během 400 sekund zkušebních zážehů tohoto konkrétního exempláře motoru.  Neobjevila se dokonce ani při žádném z více než 1500 statických zážehů motorů Rutherford, a ani při žádné předešlé misi.

První stupeň Electronu přistál podle plánu do oceánu.

První stupeň Electronu přistál podle plánu do oceánu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Firmě Rocket Lab se však postupem času podařilo spolehlivě navodit tuto chybu během zkoušek, takže bylo možné navrhnout nové řešení pro zažehávací systém, které by mělo zabránit dalšímu opakování této chyby. Změny se týkají jak návrhu, tak výrobního procesu tohoto systému. Zhodnocení anomálie také potvrdilo, že první stupeň Electronu pracoval bezchybně a nijak se nepodílel na selhání mise. I díky bezchybnému fungování prvního stupně se mohlo podařit jeho navedení do atmosféry, horký průchod skrz ni i měkké přistání do oceánu. Firma se tak zase o kousek přiblížila svému cíli, kterým je znovupoužitelnost prvních stupňů. Ale zpět k anomálii. Federální letecký úřad provedl také vlastní zhodnocení letu z 15. května a potvrdil, že licence firmy Rocket Lab je i nadále aktivní. Jelikož nyní probíhají nápravná opatření, firma věří, že se díky tomu na rampu vrátí Electron v ještě spolehlivější konfiguraci, aby mohl naplnit nabitý harmonogram startů ve druhé polovině letošního roku. Detaily o příští misi bychom se prý mohli dozvědět už v nejbližších dnech.

Přeloženo z:
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://cdn.shopify.com/…/RocketLab-BlackSkyPatch_Plain_1024x1024.png
https://pbs.twimg.com/media/E2GX9zNVUAAl7IZ?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Co způsobilo selhání rakety Electron?”

  1. athlo napsal:

    Jsem fakt rád, že anomálii identifikovali takto rychle. A snad už mají motory natišťené do zásoby 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.