sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Vývoj rakety Vega pokračuje

ESA chce nadále zlepšovat konkurenceschopnost a environmentální udržitelnost nosné rakety Vega i po roce 2025, což má zajistit dohoda s firmou Avio. Vega vynáší z kosmodromu ve Francouzské Guyaně lehké družice, ale zvládne najednou vynést i více objektů. Tento kontrakt posouvá nosič dál a znamená začátek nové fáze příprav na novou raketu Vega-E, která výrazně využije základní systémy připravované verze Vega-C. Úkolem pro raketu Vega-E je ještě více zlepšit konkurenceschopnost a výkon oproti raketě Vega-C, která má poprvé odstartovat v roce 2022. Zlepší se tím flexibilita z hlediska hmotnosti nákladu a sníží se náklady na start.

Vizualizace motoru M10 z roku 2019.
Vizualizace motoru M10 z roku 2019.
Zdroj: https://www.eucass.eu/

Klíčovým faktorem k dosažení těchto úkolů bude použití nových technologií pro kompletně nový horní stupeň využívající nízkonákladový raketový motor na kapalné pohonné látky. „Tento kontrakt přivádí Vegu blíže k získání motoru M10 na kapalný kyslík a metan. Ten dále rozšíří konkurenceschopnost, výkon a udržitelnost,“ říká Daniel Neuenschwander, ředitel kosmické dopravy v ESA. Vega-E bude třístupňový nosič, čímž se bude lišit od Vegy-C, která dostane čtyři stupně. Dva stupně budou odvozeny právě od Vegy-C. První stupeň P120C na tuhé pohonné látky poskytne tah při startu a druhý stupeň využije raketový motor Zefiro-40 na tuhé pohonné látky. Právě třetí stupeň s motorem na kapalný kyslík a metan je středobodem příprav rakety Vega-E.

Horní stupeň Vegy-E nahradí třetí stupeň Zefiro-9 na tuhé pohonné látky i čtvrtý stupeň AVUM, které se používají na současných raketách Vega. To přinese pozitivní efekt na výkon a cenu,“ vysvětluje Renato Lafranconi, manežer ESA zodpovědný za program Vega. Horní stupeň rakety Vega-E zlepší flexibilitu misí díky raketovému motoru M10, který bude schopen opakovaných zážehů. Plnorozměrová 3D vytištěná sestava spalovací komory motoru M10 s uzavřeným expanzním pracovním cyklem prošla vloni první sérií statických zážehů, čímž se také kvalifikovaly nové efektivní výrobní metody.

Snížení emisí a spalování odpadních látek dělá ze zavedení motoru M10 další vylepšení ekologické udržitelnosti, které je hnacím motorem budoucnosti rakety Vega,“ říká Adriana Sirbi, manažerka ESA pro přípravu evoluce rakety Vega. Do příprav rakety Vega-E jsou zapojeny soukromé firmy a univerzity z 11 států. Hlavním kontraktorem je firma Avio, která se svými partnery přesněji definuje systémy nosiče a jeho subsystémy včetně předběžného designu vzletové rampy pro Vegu-E a související infrastruktury na kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Kontrakt za 118,8 milionu euro byl podepsán v italském Frascati. ESA zastupoval Daniel Neuenschwander, ředitel kosmické dopravy v ESA a za Avio byl přítomen nejvyšší šéf, Giulio Ranzo.

Podpis dohody o raketě Vega-E mezi ESA a firmou Avio.
Podpis dohody o raketě Vega-E mezi ESA a firmou Avio.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/images/2017/11/vega-e4/17256840-2-eng-GB/Vega-E.jpg
https://www.eucass.eu/doi/EUCASS2019-0315.pdf
https://www.esa.int/…/23401977-4-eng-GB/ESA_signs_contract_with_Avio_for_Vega-E.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pave69
pave69
3 let před

Mám nějak problém z těch PR zpráv pojmout ty technické údaje. Po 5. přečtení to chápu tak, že:
– teď je Vega
– 2022 bude Vega-C, 4 stupně, z toho první 3 na TPH
– (neví se/neuvedeno kdy) bude Vega-E, poslední 2 stupně firma Avio nahradí novým, na metan+LOX, na jejich tankování také upraví stávající/postaví novou rampu.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  pave69

Přesně tak. Vega-C bude v mnoha ohledech podobná aktuální klasické Veze.

Thales
Thales
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Škoda že nevíme o kolik by měl tento lehký facelift snížit reálně náklady pro provozovatele i zákazníka. Aby se to za dobu životnosti tohoto nosiče vůbec vyplatilo. Nebo alespoň tak jsem to pochopil že jde primárně o ekonomiku provozu, pak je tam bokem jen tak do počtu zmíněna ekologie a o zlepšení technických parametrů nevidím nic.

Radek
Radek
3 let před
Odpovědět  Thales

Označení „lehký facelift“ je dost zavádějící a manipulativní (fanoušek SpaceX předpokládám). Hlavní pointa raket Vega je, že používají jako první stupeň boostery Ariane. Jelikož Ariane 6 dostalo silnější boostery, tak je logické, že se na nich postaví i nová Vega.
Vega-C má na sun-synchronní orbitu o 700 kg vyšší nosnost. Což je navýšení o polovinu. S tím je spojený i větší kryt a podobně. Takže o lehký facelift jde možná tak na obrázku. Navíc tohle nejsou velké investice. Jde řádově o stovky milionů eur, přitom za každý satelit který teď bude moci letět na Vega-C místo na Sojuzu nebo Ariane6 ušetříte minimálně 50 milionů. Investice se tak může vrátit za několik startů. Taky jsou na to navázané další programy jako Space Rider nebo SSMS.

https://kosmonautix.cz/2021/07/25/vyvoj-rakety-vega-pokracuje/