VZLUSAT-2 změnil poskytovatele služeb

Původně měl český CubeSat VZLUSAT-2 letět na oběžnou dráhu už začátkem letošního roku na Falconu 9 při sdílené misi Transporter 1 s desítkami dalších malých družic. Jenže nakonec neletěl. Za všechno mohly administrativní nedostatky. Nikoliv však na české straně, ale u společnosti Momentus. Ta v celé věci působí v pozici poskytovatele letových služeb. Stručně a zjednodušeně řečeno – jedná se o prostředníka mezi SpaceX a výrobci družic. Pro misi Transporter 1 však společnost Momentus nezískala od federálního úřadu FAA povolení k vynesení svého zařízení, které mělo uvolnit několik CubeSatů včetně VZLUSAT-2. Chyby se stávají, ale jelikož SpaceX do budoucna plánuje další podobné mise, nebylo nic ztraceno – český CubeSat měl letět letos v létě na další sdílené misi. Jenže nepoletí. Společnost Momentus opět nezískala povolení od FAA.

To už byla poslední kapka. „Na základě těchto událostí se zprostředkovatel Spacemanic, zajišťující pro VZLÚ služby společnosti Momentus, rozhodnul odstoupit od stávající smlouvy a následně objednal start u zavedeného poskytovatele letových služeb Spaceflight. Nová smlouva na start VZLUSAT-2 v prosinci roku 2021 byla mezi Spacemanic a Spaceflight podepsána na začátku června,“ stojí v prohlášení Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu. Jeho pracovníci se tak budou muset vypravit do USA, aby zkontrolovali palubní systémy a také dobili akumulátory. V rámci těchto činností dojde také k převozu tohoto 3U CubeSatu do sídla firmy Spaceflight.

Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.vzlu.cz/wp-content/uploads/2021/06/vzldod.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “VZLUSAT-2 změnil poskytovatele služeb”

  1. jirik napsal:

    A víme, jestli to bude mít vliv na použitý nosič? Bude stejný nebo jiný?

    • ventYl napsal:

      Spaceflight prevadzkuje adaptery Sherpa, takze zmena v podstate bude znamenat len to, ze sa satelit integruje na iny adapter v ramci tej istej misie. Na Transporter 2 sa to uz nestiha, ale ak bude nejaka misia Transporter 3, tak zrejme poletia tam. Neviem, ci sa planuje iny zdielany let v blizsej buducnosti, ako za pol roka, ktory by este nebol vypredany.

  2. Invc napsal:

    Problém je politika – konkrétně ruská účast ve společnosti Momentus…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.