ŽIVĚ A ČESKY: Falcon opět vynáší Starlinky

Od zatím posledního startu Falconu 9 uplynulo deset dní a fanoušci už jsou zcela jistě jako na trní, kdy přijde další start. Pokud se nic nepokazí, mělo by to být už ve středu ve 20:59 SELČ, kdy má z floridské rampy 40 odstartovat raketa s 28. várkou družic Starlink. Při těchto misích jsme si už zvykli, že padají rekordy znovupoužitelnosti – družice Starlink vynáší veteránské první stupně s desíti, osmi či sedmi použitími. Tentokrát to ale bude jiné – v akci bude první stupeň 1063, který poletí teprve podruhé.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 20:45 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://cdn.shopify.com/…b9d9-4042781f249d_1024x1024.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon opět vynáší Starlinky”

  1. Ondřej J. napsal:

    Nevím, co způsobuje sekání obrazu, které se objevuje u posledních přenosů, ale pokud by to šlo zlepšit penězi, resp. nákupem lepší techniky nebo připojení, byl bych ochoten přispět a myslím, že hodně dalších lidí. Já vím, že se tomu bráníte, ale stojí to za úvahu. Vývoj je potřeba. Ale třeba je problém jinde, nevím.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jste moc hodný, ale do techniky si budu investovat sám. Opravdu bych se musel stydět, aby mi na techniku přispívali diváci. Vašeho zájmu si vážím, ale s penězi problém není. Je potřeba nejprve vypátrat příčinu problému a pak teprve hledat jejich řešení. Pracuje se na tom. 😉

      • Ondřej J. napsal:

        I to je dobrá zpráva, že se na tom pracuje ;). Z přenosů a obecně jsem měl spíš pocit, že to moc neřešíte. Ale chápu, že je to otravné pořád to vysvětlovat. Tak ať se to podaří 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ono v přenosech a článcích často není vidět spousta věcí, které se skrývají za jejich přípravou. 🙂

      • medved_David napsal:

        K puštění jsem se dostal až ze záznamu, ukládaje tou dobou ratolesti do peřin. Pustil jsem si to z okna v tomto článku na KX, ale obraz se sekal tak strašně, že jsem to po minutě otráveně vypnul. Zajímavé, že zvuk běžel plynule. Šel jsem se podívat na originál na YT kanálu SX. Ale po chvíli mi to nedalo, al zkusil jsem nejít přes KX, ale rovnou na mall.tv a tam jsem s překvapením zjistil, že vše funguje dokonale. Není tedy chyba někde na ose KX->mall? Třeba tyto informace pomůžou…
        Jinak, včera jsem obdivoval nádherné „spodní“ záběry z podhledu ze Země na let. Tak krásně viditelný aerodynamický sonický třesk, T +00:01:03 jsem asi ještě neviděl. Přišlo mi až vtipné, že jste byl tak zabrán do čísel o F9, že jste to ani nezmínil, protože Vaše běžné nadšené postřehy k zajímavým pohledům, práci kamer a režie mě baví a přenosy zpestřují 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nemyslím si, že by to bylo tím. Mám ale teorii, která by Váš zážitek vysvětlovala. Jakmile skončil přenos, byl jeho online záznam logicky poškozen, protože ode mne neodešlo nějakých 42% snímků. Proto jsem okamžitě po skončení vysílání nahrál na server záznam, který si při každém vysílání ukládám do PC a v něm jsou všechny snímky. Tento záznam nahradil ten původní poškozený. Je možné, že když jste se vrátil, tak jste si už pustil tu opravenou verzi.
        Při přenosu se to muselo sekat všem, protože ode mne neodešlo ohromné množství snímků. Je jedno, zda to lidé sledovali na našem webu či na Mall.TV. Je jedno, jaký měli prohlížeč, rychlost linky a tak dále. Pokud ode mne ten obraz neodešel (odcházel pouze zvuk), nemohly servery zpracovat žádný obrazový signál a poslat jej divákům.
        Jo, bohužel při přenosu je potřeba sledovat celou řadu věcí – kromě předem připravených informací i chat nebo originální přenos – ačkoliv mám ty informace na třech monitorech, vždycky mi může něco utéct – tak jako teď.

      • medved_David napsal:

        Vaše vysvětlení dává smysl a je pravděpodobné. Netušil jsem, že se pokaždé dívám na jiný záznam 😀
        Ale stejně mi to vrtá hlavou, skoro polovina obrazu pryč (mě se obraz vždy na několik sekund zamrzl, zvuk běžel; po několika sekundách zase to samé). Děláte moc pěkné přenosy, vložené grafiky, spousta informací navíc oproti přenosu SX. Je škoda, když lidi utíkají pryč kvůli technickému problému, tak držím palce, ať se to povede vyřešit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, během přenosu jsem viděl, jak mi padá rychlost odesílání. Nikdy nespadla úplně na nulu – vždy bylo minimálně odesíláno 160 kb/s, což mám nastaveno pro zvuk. OBS zřejmě poznalo nestabilitu připojení a proto v době problému obětovalo obrazovou složku a omezenou kapacitu vyhradilo pouze přenosu zvuku, který proto jel pořád. Program se občas pokusil zvýšit datovou propustnost a odesílat i video, což chvíli šlo, ale pak se zase objevila nestabilita a celé se to opakovalo.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.