ŽIVĚ A ČESKY: Desáté použití Falconu je tu!

Když SpaceX začala recyklovat první stupně Falconů 9, sledovali jsme s napětím každé posunutí hranic. V průběhu času se stále jasněji ukazovalo, že použité stupně nepředstavují žádné zvýšené riziko a že naopak dokazují, že jsou letem prověřené. Stále častěji se proto objevovaly otázky, kdy se dočkáme jubilejního desátého použití nějakého prvního stupně. Dnes už víme, že pokud se nestane nic nečekaného, tak tento historický moment přijde u mise Starlink 27, jejíž start je plánován na 9. května v 8:42 našeho času. Přijměte proto naše pozvání ke sledování komentovaného přenosu z této mise.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 8:30 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.spaceupclose.com/…/IMG_0797_1a_SpaceXStarlink1_KenKremer-1-1024×764.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Desáté použití Falconu je tu!”

  1. Petr1 napsal:

    Dobrý den!
    Dovolte mi, abych se na tuto diskusi obrátil s dotazem, který s daným tématem patrně úplně nesouvisí. V pátek večer jsem se vydal na procházku a viděl jsem kosmický úkaz, který jsem dosud nezažil. Cca v 22:45 SELČ jsem na obloze viděl 12 družic pohybující se v jedné přímce a přibližně ve stejných rozestupech mezi sebou. Tato kosmická kolona po několika minutách zmizela za horizontem, ale ne na dlouho. Asi o 5 minut později, se celé divadlo opakovalo. Blížila se totiž druhá vlna. Její začátek jsem nezaregistroval a všimnul si této kolony když už se táhla od západního k východnímu obzoru. Zatímco na východě družice postupně mizely za horizontem, na západě se vynořovaly další a další družice. Na jejich počítání jsem rezignoval, ale odhaduji, že jich muselo být několik desítek.
    Po několika minutách všechny družice zmizely za horizontem a noční obloha opět vypadala „normálně“.
    Myslel jsem si, že se jednalo o start družic Starlink. Z příspěvků a dalšího vývoje je mi však jasné, že tento start proběhl až v neděli 9. 5. dopoledne. Chci se proto zeptat jestli je tady někdo, kdo ví o co se mohlo jednat?
    Předem děkuji za odpověď.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      odpověď je až překvapivě jednoduchá. Jak můžete vidět, devátého května startovala mise Starlink 1-27. Mise Starlink 1-26 sice ještě neodstartovala, ale to na tomhle sdělení nic nemění. Důležité je, že v minulých týdnech a měsících byly vypuštěny jiné várky šedesáti družic Starlink a jednu z nich jste dostal možnost vidět. 😉

  2. Borin napsal:

    Určitě se důkladně kontroluje před každým opakovaným použitím a některé prvky stroje se automaticky vyměňují. Takže se i to dá nazvat repasí.
    Některe součásti vydrží vícenásobné použití – ale stále se získávaji nové poznatky o životnosti.

    Jaky je limit celého stupně budou nejdříve vědět konstruktéři.
    Sám si nedovedu představit, kdy poznat, že opakované použití by pro další misi bylo neúnosným rizikem selhání.

  3. Kamil napsal:

    Co bude se stupněm dál? Půjde na repas?

    • tjov napsal:

      Neberte me uplne za slovo o presnem poctu, ale drive uz EM zminil 100 pouziti jako milnik. Tady pocitam bral uz samotny “drak”(telo) rakety. Co bude ekonomicke ukaze cas, ale muj tip je 25 v pripade, ze do te doby neporesi SS+SH a neprezbroji pro Starlink na Starship. Jakmile zaletaji Starship , tak F9/FH zustane letat na domluvenych kontraktech(hlavne je human-certified). Pokud budou vynaset dale komercni naklad na F9/FH tak kadence startu bude opravdu minimalni oproti nynejsimu hektickemu tempu.
      PS: u novych kontraktu uz neuvadi primo nosic

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Těžko říct, jak se plány SpaceX změnily od několik let starého prohlášení o velké kontrole po deseti startech.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.