ŽIVĚ A ČESKY: Atlas V vynáší družici včasné výstrahy

Pokud se nic nepokazí, měli bychom se v pondělí v 19:35 dočkat startu rakety Atlas V, která má na dráhu přechodovou ke dráze geostacionární dopravit náklad v podobě 4 536 kg vážící družice SBIRS-GEO 5. Tato družice se pak pomocí vlastního pohonu usadí na geostacionární dráze, odkud bude především hlídat, zda nedošlo ke startu balistické rakety. Společně s touto hlavní družicí ale poletí i dva malí spolucestující – 12U CubeSaty TDO 3 a 4 (Technology Demonstration Orbiter) určené ke zkouškám nových technologií. Pokud tedy ještě nemáte program na dnešní večer, dovoluji si Vás tímto pozvat ke sledování našeho komentovaného přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 19:20 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 17. května 18:45
Dnes se nepoletí. Letový ředitel nedal souhlas k pokračování příprav. Další možnost bude v úterý v 19:31.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://blog.ulalaunch.com/hubfs/SBIRS_crop-1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Atlas V vynáší družici včasné výstrahy”

  1. MilanV napsal:

    Dušane, děkuju moc za opravu. Dostal jsem se k tomu až ráno, ale stálo to za to. Krásně připravený přenos, spousta informací, děkuju!

    Mimochodem, mám pocit, že SpaceX „tlačí“ i ostatní k zajímavějším záběrům, protože dřív si nic takového nepamatuju. Jedině dobře pro nás diváky. Ale stejně mohla originální režie zapracovat mnohem líp: nebyla telemetrie, žádné záběry z druhého stupně (vypnutí motoru, odhození krytu…). Asi už jsem zmlsaný 😀 😀 Navíc bez vašeho komentáře jsem ani některé věci nepochopil, o to víc za něj dík. Nejvíc mě zaujala ta věž pro lidskou posádku.

  2. MilanV napsal:

    Dobrý večer.

    Mně bohužel nefunguje odkaz na Mall.tv ani teď – vede na video o délce 00:00. Tak pro podobně postižené jako já přidávám odkazy alespoň na originál, když přijdeme o Dušanův komentář (škoda, zrovna u tohoto startu jsem se na něj hodně těšil, protože o této misi vím málo):

    Start se povedl, oznámení je na Twitteru: https://twitter.com/ulalaunch
    Video je zde: https://youtu.be/TlRn5R4BcSI?t=1791

  3. Michal Safranek napsal:

    Dobrý den Dušane v článku máte uveden špatný čas vašeho přenosu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.