Neuvěřitelný pohled na Mars

Seán Doran nabídl světu naprosto dechberoucí podívanou, když zveřejnil upravené video s vysokým rozlišením ze sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Poslední dobou si sice pozornost na rudé planetě nárokuje mise Perseverance, ale i sondy, které krouží okolo planety mají co nabídnout. Video vzniklo z dat NASA, JPL & University of Arizona. Povrch planety fotografovala kamera HiRISE z 300 km výšky a původní soubor má velikost 28 GB! Na videu jsou upravená RAW data autorem, a převedená do formátu 4K video. Úžasný výsledek pak dotváří hudba Jesse Gallaghera. Komu by toto rozlišení nestačilo, tak je tu alternativa v podobě stejného videa, ale upraveného do většího rozlišení 8K!

Dokážete si představit, že by toto mohl vidět třeba Tycho Brahe, Johannes Kepler, Giovanni Schiaparelli a další? Jen si na malou chvilku představte, jak při jasné obloze pozorují přes malé dalekohledy červenou tečku na obloze a v podstatě vše co vidí, jsou jen neznatelné neostré útvary. Možná někdo z nich na chvilku zavřel oči a prolétl se nad planetou zahalenou tajemstvím a obestřenou nevalnou pověstí spojenou s válkami, krví a ohněm…
Mars stál u zrodu prvního zákonu Keplera. V sestavení mu pomohly pečlivé poznámky Tycha Brahe a podle těchto záznamů z pozorování už snadno odvodil, že se planety pohybují po elipsách a navždy vyvrátil geocentrický popis nebeské mechaniky. Nikdo z nich ovšem neměl možnost spatřit Mars jinak, než v okuláru prvních dalekohledů s minimálními detaily. Za to my dnes máme možnost se přesunout miliony kilometrů daleko z obývacího pokoje rovnou 300 km nad povrch planety Mars. Kdo se nad tím dnes ovšem skutečně pozastaví? Je neuvěřitelné, kam až jsme se dostali, ale je s podivem, jak rychle jsme zapomněli na to, jak úžasné to ve skutečnosti je. Bytosti stvořeni vesmírem, sami poznávají vesmír. V mých představách je průzkum Marsu na stejné úrovni, jako když se dítě poprvé vydá na dvorek a zkoumá své nejbližší okolí. Je ovšem potřeba časem dospět a poznat také město, ve kterém žijeme. Snad budeme mít odvahu tento další krok jednou také udělat…

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/channel

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/ToughSf/status/1388463218838933504

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Neuvěřitelný pohled na Mars”

  1. David R. napsal:

    Překvapuje mne, jak je povrch rozmanitý. Spousta barev a tvarů. Taková cesta kolem Marsu by rozhodně nebyla nuda.
    Představte si astronauty, kteří musí na Marsu strávit téměř dva roky. To je dostatečně dlouhá doba na takovou jízdu. Samozřejmě by neriskovali vlastní životy, ale mohli by z bezpečné základny řídit rover. Vlastně dva. Jeden by byl výzkumný, druhý by byla vlastně mobilní solární elektrárna. Výzkumný by jel ve dne a zkoumal. Solární elektrárna by mezitím roztáhla slé velké panely a nabíjela baterie. V noci by pak popojela za výzkumným roverem – po již známé trase by mohla jet bezpečně, bez zastávek a skoro naslepo. Pak by se k ránu výzkumný rover dobil, a vyrazil na další cestu.
    Myslíte, že je to scifi? Ne, je to jen otázka času.

  2. MartinH napsal:

    Prakticky všechny kopce tam mají vrstevnatou strukturu (někde to je jasné někde to je částečně setřené erozí), jakoby byl povrch z vrstev a většinu odnesla eroze a jen tu a tam něco zůstalo. Nevíte jaký to má původ? Jestli jsou to usazeniny v ve vyschlých moří, či různě staré vyvřeliny, či úplně něco jiného?

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Záleží na tom v jaké jste právě oblasti. Ani na Zemi není povrch všude stejný. Někde je to vyvřelá láva, kráter a sesuvy. Jindy zvětralá vrstva bahna nebo dno jezera či řeky. Mars je jako obrovská fosílie a díky tomu máme možnost nahlédnout miliardy let na zpět. To je ostatně jedním z úkolů vozítka Perseverance. Pokusit se najít prastaré známky života.

  3. PaRi napsal:

    Parádní. Jen mi chybí nějaké měřítko.

  4. athlo napsal:

    Nejenom, ze maji zdrojova data 28 GB, ale i video ma 28 minut. Uzasna prace 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.