ŽIVĚ: Přepojení lodi Crew Dragon

Čtyři astronauti, kteří na ISS dorazili v lodi Crew Dragon se v pondělí zase trochu proletí. Pátého dubna se totiž „jejich“ loď oddělí od stanice a na palubě budou všichni členové posádky Crew-1. Zanedlouho se loď opět k ISS připojí – nyní ovšem na jiný dokovací uzel. Důvod této rošády souvisí s přípravou na přílet nových členů posádky koncem dubna, ale i s nadcházejícím doručením nových fotovoltaických panelů na konci letošního léta. NASA TV bude celou událost vysílat živě a vy máte možnost sledovat v tomto článku přímý přenos, který začne ve 12:00 SELČ.

Umístění adaptérů IDA-2 a IDA-3. Crew Dragon přeletí právě z IDA-2 na IDA-3.

Umístění adaptérů IDA-2 a IDA-3. Crew Dragon přeletí právě z IDA-2 na IDA-3.
Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Astronauti Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker a Sojči Noguči nastoupí do lodi Crew Dragon Resilience, která je zatím připojena k přednímu uzlu modulu Harmony (přesněji na adaptéru IDA-2 na tunelu PMA-2). K odpojení by mělo dojít ve 12:29 SELČ, přičemž následné připojení na horní uzel Harmony (respektive na adaptér IDA-3 na tunelu PMA-3) je plánováno na 13:15 SELČ. Bude se jednat o první přepojení lodi Crew Dragon v historii.

Přemístění lodi Crew Dragon uvolní zmíněný adaptér IDA-2 pro Crew Dragon Endeavour, který vyrazí k ISS v rámci mise Crew-2. Astronauti Shane Kimbrough, Megan McArthur, Akihiko Hošide a Thomas Pesquet mají podle aktuálního plánu startovat 22. dubna z rampy 39A na Kennedyho středisku. Ale zpět k přemístění Crew Dragonu z mise Crew-1. Ti mají od ISS odletět koncem dubna / začátkem května, což uvolní adaptér IDA-3, na který se v pondělí připojí. Loď Dragon 2 naplněná v rámci mise CRS-22 několika tunami nákladu včetně nových fotovoltaických panelů, má k ISS dorazit letos v létě a vyžaduje připojení na adaptér IDA-3. Není to žádný neopodstatněný výmysl – po připojení na tento adaptér totiž bude moci staniční paže Canadarm2 vyjmout z nehermetizovaného nákladového prostoru zmíněné fotovoltaické panely.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/50902727167_f0845a77a0_k.jpeg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/IDA_planned_locations_on_ISS.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Přepojení lodi Crew Dragon”

  1. Pista napsal:

    Z jakého důvodu/proč se tohoto přepojení zúčastní celá posádka?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Nejen tohoto, ale každého jiného přepojení lodi se zúčastní kompletní posádka, která v té lodi přiletěla a která se v ní bude také vracet. Stejné to bylo v březnu během přepojení Sojuzu MS-17 – tam byli na palubě také všichni tři členové posádky. Důvod je prozaický – existuje možnost, že by se loď po oddělení od stanice z jakéhokoliv důvodu nebyla schopna připojit zpět – ať už na nové nebo na staré stanoviště a musela by se vrátit na Zemi. Pokud by někdo z posádky lodi zůstal na stanici, přišel by v takovém případě o možnost návratu. Muselo by se to celkem složitě řešit. Takhle je ale jistota, že by se posádka v případě problému vracela kompletní.

  2. Pavel 87 napsal:

    Moc pěkné.
    Jen mi chyběl komentář pana Majera.

  3. Ivo napsal:

    Opravdu přímý přenos začne až půl hodiny po plánovaném odpojení?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.