ŽIVĚ A ČESKY: Jubilejní 20. várka Starlinků

Projekt Starlink se utěšeně rozrůstá a nejlépe je to vidět misí s kulatým pořadovým číslem – a v noci na středu bychom se měli dočkat již dvacátého startu s ostrými družicemi tohoto systému. SpaceX pro tuto misi vybrala první stupeň s výrobním označením B1058, pro který to bude již šestý start. Poletí se z floridské rampy SLC 40 a pod aerodynamickým krytem (pro obě poloviny to bude druhá mise) se ukrývá jako obvykle 60 družic Starlink. Jen ten čas nám moc radost nedělá – letět by se mělo ve 3:58 našeho času. Náš živě a česky komentovaný přenos tedy zřejmě využijí jen někteří.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 3:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 10. března 10:15
V noci jsem špatně převáděl časy. Letět se má opravdu ve čtvrtek, ale až v 9:13. Přenos by tedy začal v 9:00 SEČ.

EDIT 10. března 3:15
SpaceX oznámila, že se dnes o start nepokusí – potřebuje dodatečný čas na předstartovní kontroly. Další možnost přijde ve čtvrtek ve 3:13 SEČ. Náš přenos by tedy začal ve 3:00 SEČ.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://ua.news/wp-content/uploads/2021/02/starlink-09.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Jubilejní 20. várka Starlinků”

  1. Josef Somik napsal:

    Mě se vždy hrozně líbí, když se vypne první stupeň při nočním startu, jak jsou pak vidět světla Orlanda a dalších aglomerací na Floridě.
    Je to vidět v čase videa 16:33 ten levý záběr z prvního stupně.

    Prostě nádhera. 😉

  2. medved_David napsal:

    Technické dotazy: v přenosu zaznělo, že video je posíláno z plošiny přes satelit a nestabilita je způsobena rozkýváním plošiny. Dřív jsem si myslel, že se může jednat i o elmg rušení přenosu právě přistávající raketou, může k tomu přispívat? A druhá otázka: posílá SX data z JRTI, případně i z OCISLY (už) přes Starlink?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.