Test dokování lodi Orion

Ještě než se lidé vrátí na povrch Měsíce, bude muset dojít k mnoha důležitým krokům. Některé jsou na první pohled jasné, na mnohé se ale spíše zapomíná. Do druhé kategorie patří i nutnost spojení lodi Orion s pilotovaným lunárním landerem od soukromé firmy, případně se stanicí Gateway. V lodi Orion totiž poletí posádka, která se tímto prostředkem dostane až do blízkosti Měsíce, kde dojde ke spojení s cílovým tělesem. Aby bylo možné se řádně připravit na důležité činnosti spojené s dokováním a oddokováním na oběžné dráze Měsíce, začali astronauti společně s inženýry na Johnsonově středisku v Houstonu nacvičovat první sérii zkoušek, do které jsou již zapojeni lidé.

5. března se technici a astronaut Don Pettit pustili do ověření, zda posádka dokáže vykonat činnosti spojené s dokováním, pokud se nachází v maketě otočného dokovacího tunelu. Nově postavený tunel se umí otáčet o 360° a umožňuje vyhodnotit celou řadu různých orientací a úhlů, kterým bude Orion v kosmickém prostoru vystaven. Pettit se také pustil do série úkolů jako je odstranění krytu, či dokovací kamery, aby se mohl dostat z makety Orionu do zařízení, ke kterému se připojil. Hardware byl později umístěn zpět, aby se mohly nacvičovat činnosti spojené s odpojením.

Infografika lodi Orion je sice starší, ale je na ní dobře vidět dokovací tunel.

Infografika lodi Orion je sice starší, ale je na ní dobře vidět dokovací tunel.
Zdroj: https://spaceflight101.com/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pettit_orion_docking_tunnel.jpg
https://spaceflight101.com/…/uploads/sites/18/2015/09/Orion-Structure-2048×622.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Test dokování lodi Orion”

  1. Kamil napsal:

    Říkám si, jestli nenadešel čas vrátit se k přirozenému postupu a hodit za hlavu Trumpovo politické zadání. Čili nejdříve uvést do provozu Gateway a až pak přistát na Měsíci. Stejně už se šušká, že rok 2024 se nestihne. Ale jak by pak šly expedice? Počítám, že letos bude A1, test lodi. V roce 2023 bude A2, pilotovaný test při obletu Měsíce? A pak se bude čekat 3 roky na A3 a přistání? Co vyslat A3 v roce 2024 k zárodku Gateway a uvést ho do provozu? Pak by se v roce 2025, logicky návazně, ke Gateway připojil lander a na přistání by šla až A4 v roce 2026.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.