sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Test dokování lodi Orion

Ještě než se lidé vrátí na povrch Měsíce, bude muset dojít k mnoha důležitým krokům. Některé jsou na první pohled jasné, na mnohé se ale spíše zapomíná. Do druhé kategorie patří i nutnost spojení lodi Orion s pilotovaným lunárním landerem od soukromé firmy, případně se stanicí Gateway. V lodi Orion totiž poletí posádka, která se tímto prostředkem dostane až do blízkosti Měsíce, kde dojde ke spojení s cílovým tělesem. Aby bylo možné se řádně připravit na důležité činnosti spojené s dokováním a oddokováním na oběžné dráze Měsíce, začali astronauti společně s inženýry na Johnsonově středisku v Houstonu nacvičovat první sérii zkoušek, do které jsou již zapojeni lidé.

5. března se technici a astronaut Don Pettit pustili do ověření, zda posádka dokáže vykonat činnosti spojené s dokováním, pokud se nachází v maketě otočného dokovacího tunelu. Nově postavený tunel se umí otáčet o 360° a umožňuje vyhodnotit celou řadu různých orientací a úhlů, kterým bude Orion v kosmickém prostoru vystaven. Pettit se také pustil do série úkolů jako je odstranění krytu, či dokovací kamery, aby se mohl dostat z makety Orionu do zařízení, ke kterému se připojil. Hardware byl později umístěn zpět, aby se mohly nacvičovat činnosti spojené s odpojením.

Infografika lodi Orion je sice starší, ale je na ní dobře vidět dokovací tunel.
Infografika lodi Orion je sice starší, ale je na ní dobře vidět dokovací tunel.
Zdroj: https://spaceflight101.com/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pettit_orion_docking_tunnel.jpg
https://spaceflight101.com/…/uploads/sites/18/2015/09/Orion-Structure-2048×622.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

Říkám si, jestli nenadešel čas vrátit se k přirozenému postupu a hodit za hlavu Trumpovo politické zadání. Čili nejdříve uvést do provozu Gateway a až pak přistát na Měsíci. Stejně už se šušká, že rok 2024 se nestihne. Ale jak by pak šly expedice? Počítám, že letos bude A1, test lodi. V roce 2023 bude A2, pilotovaný test při obletu Měsíce? A pak se bude čekat 3 roky na A3 a přistání? Co vyslat A3 v roce 2024 k zárodku Gateway a uvést ho do provozu? Pak by se v roce 2025, logicky návazně, ke Gateway připojil lander a na přistání by šla až A4 v roce 2026.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Kamil

Rok 2024 se určitě nestihne, ale Artemis III by skutečně mohla zamířit na Měsíc, jen o pár let později – prostě scénář by zůstal stejný, jen by se prodloužil.

https://kosmonautix.cz/2021/03/14/test-dokovani-lodi-orion/