ŽIVĚ A ČESKY: Dva starty Falconů během 4 hodin?

Tak tohle jsme ještě nezažili! Pokud se nic nezmění, bude čtvrteční ráno a dopoledne opravdu mimořádné a to hned z několika důvodů. Start sedmnácté várky ostrých družic Starlink se tak dlouho odkládal, až nakonec odskočil až za osmnáctou várku. Už to, že osmnáctá várka zřejmě odstartuje před sedmnáctou, je samo o sobě docela paradoxní, ale to není vše. Mimořádný je především časový rozestup. Oba starty totiž mají dělit pouze 4 hodiny a 17 minut! Tím by byl s přehledem překonán dosavadní rekord v nejkratším rozestupu mezi dvěma starty Falconu 9 (47 hodin a 42 minut). SpaceX už čeká pouze na posvěcení od obsluhy kosmodromu a sleduje i počasí v přistávací oblasti – v obou případech totiž mají první stupně přistát na mořské plošině. Oba starty ze dvou různých floridských ramp Vám přineseme ve formě komentovaných přenosů.

EDIT 3.2. 17:30
Zdá se, že unikátní dvojitý start nebude. Sedmnáctá ostrá mise z rampy 39A se odkládá o jeden den. Osmnáctá zatím stále platí.

Jako první má odstartovat Falcon 9 s osmnáctou várkou družic Starlink z floridské rampy číslo 40. Tento start je zatím plánován na 4. února v 7:19 SEČ. Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 7:05 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Jako druhý má odstartovat Falcon 9 se sedmnáctou várkou družic Starlink z floridské rampy číslo 39A. Tento start je zatím plánován na 4. února v 11:36 SEČ. Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 11:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…LC40-061220-Richard-Angle-prelaunch-6-crop-c.jpg
https://www.teslarati.com/…/11/Starlink-1-v1.0-launch-stack-SpaceX-1-1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dva starty Falconů během 4 hodin?”

  1. Relaxant napsal:

    Telemetrické údaje při přistání prvního stupně byly chybné. Při výšce 0 m ukazovaly ještě rychlost cca 150 km/h, ale 1. stupeň na plošině ještě nebyl (NAŠTĚSTÍ). 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Chybné bych neřekl. Vše vzniklo evidentně kombinací několika faktorů. Svou roli mohlo hrát rozbouřené moře, dále se domnívám, že hlavní roli mělo to, žese oba telemetrické údaje posílají jinou cestou a trvá jim tedy různou dobu dorazit do vysílacího střediska – může dojít ke zpoždění na jedné trase.

  2. Relaxant napsal:

    Je to v krátké době podruhé, co má Spacex na rampách a poté v jednom záběru ze startu 2 rakety současně. Byla to SN9 a SN10 a teď mise Starlink 1-17 a 1-18.
    Že by se z toho začínala stávat pěkná tradice? 🙂 Jen tak dál.

  3. Ladislav napsal:

    Tak to tedy bude nářez.Mám odpolední a tak budu vše doufám stíhat.Manželka mě , ale za to nebude mít ráda.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.