Anténa sondy JUICE je připravena

Společnost Thales Alenia Space dokončila stavbu vysokoziskové antény HGA (High-Gain Antenna) pro sondu JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) a letový hardware byl předán firmě Airbus Defence & Space, která je hlavním kontraktorem pro výrobní fázi této mise. Navzdory pandemii koronaviru se technikům a inženýrům podařilo uskutečnit kritické operace při dodržení všech zdravotnických a bezpečnostních opatření. Anténa HGA má průměr 2,54 metru a dokáže pracovat v pásmech X i Ka. Právě přes ni se budou na Zemi odesílat nasbírané údaje, ale kromě toho poslouží i jako vědecký přístroj pro rádiová měření. Sluší se ještě poznamenat, že pro firmu Thales Alenia Space to nebyla žádná nová práce – společnost už má na svém kontě hned několik vysokoziskových antén, které se využily u takových misí jako je Cassini, BepiColombi, či ExoMars – do budoucna pak taková anténa bude i na teleskopu Euclid.

Anténa pro JUICE je navržena tak, aby odolala namáhání při startu, výrazným teplotním změnám, ionizujícímu záření, ultrafialovým paprskům, nebo silnému magnetickému poli kolem Jupiteru a jeho měsíců. Anténa byla navržena přímo jako proto-letový model, takže byl zapotřebí rozsáhlý kvalifikační program, který měl ověřit správné chování kompozitních materiálů a povrchové úpravy. Tyto testy se nakonec dostaly na hodnotu 32 000 ESH (equivalent sun hours = ekvivalent osvětlených hodin) při teplotním rozmezí -214°C do 214°C. Návrh antény měli na starost experti Thales Alenia Space z Říma, kde také proběhla integrační a testovací fáze. Samotná výroba proběhla ve městě L’Aquila a nátěr v Turíně.

Odborníci z Thales Alenia Space pózují u dokončené vysokoziskové ankety HGA pro sondu JUICE.

Odborníci z Thales Alenia Space pózují u dokončené vysokoziskové ankety HGA pro sondu JUICE.
Zdroj: https://www.thalesgroup.com/

Sonda JUICE má prozkoumat Jupiter a jeho tři velké měsíce – Ganymed, Callisto a Europu. Její přístroje umožní vědcům porovnávat parametry těchto přirozených ledových měsíců a prozkoumat  jejich potenciál k tomu, aby nabídly obyvatelné prostředí – například v podpovrchových oceánech. Přístroje ale budou zkoumat i samotný Jupiter, jeho atmosféru, magnetosféru i prstence, aby bylo možné lépe porozumět vývoji plynných planet. JUICE by měla odstartovat v roce 2022 a k Jupiteru doletí v roce 2029. V současné době jsou již jednotlivé vědecké přístroje dokončovány a probíhá jejich kalibrace, aby byly po doručení k integraci plně připravené. Samotné vědecké přístrojové vybavení sondy JUICE bude mimořádné – žádná sonda, která se vydala do vnějších částí vnitřní Sluneční soustavy neměla lepší vybavení.

Přeloženo z:
https://www.thalesgroup.com/

Zdroje obrázků:
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-02/_X8A0148.JPG
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/assets/images/2021-02/_X8A0144.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.