sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Aeolus si posvítil na polární vír

Průzkum větrů pomocí satelitu Aeolus

Právě zimní polární vír je v těchto dnech zodpovědný za sněhovou nadílku na různých místech severní polokoule – vědci proto chtějí využít data z evropské družice Aeolus k tomu, aby si lépe posvítili na tento komplexní fenomén. Polární vír tvoří obří masa mrazivého vzduchu, která se pohybuje v polární stratosféře kolem severního pólu. Tento vír je obklopen silnými vzdušnými proudy, které proudí kolem hranice víru proti směru hodinových ručiček. Právě v zimě bývá vír silnější a ledový vzduch tak zůstává kolem Arktidy. Někdy však může vír zeslábnout, být narušen nebo se dokonce rozdělit na dvě části, které pak plynou k jihu a při své cestě ovlivňují počasí v troposféře – většinou je to provázeno nezvykle chladným počasím a velkým množstvím sněhu, přičemž tyto jevy se nevyhýbají ani jižnějším lokalitám.

Data z družice Aeolus nasbíraná mezi 1 prosincem 2020 a 1. únorem 2021. Na začátku prosince byl polární vítr v normě, ale od poloviny měsíce se začaly objevovat modré skvrny a vítr oproti standardní situaci nabral západní směr,
Data z družice Aeolus nasbíraná mezi 1 prosincem 2020 a 1. únorem 2021. Na začátku prosince byl polární vítr v normě, ale od poloviny měsíce se začaly objevovat modré skvrny a vítr oproti standardní situaci nabral západní směr,
Zdroj: https://www.esa.int/

Jediný meteorologický jev, který dokáže narušit polární vír, je znám jako náhlé stratosférické oteplení a právě k němu minulý měsíc došlo. Náhlá stratosférická oteplení mohou v různém rozsahu nastat zhruba jednou za dva roky, to letošní však bylo zařazeno mezi velká – a ta jsou méně častá.  Tyto dramatické jevy způsobují, že silný vítr na okraji polárního víru zeslábne, nebo dokonce zamíří opačným směrem. To vede k rychlému zvyšování teploty v polární stratosféře – během několika dní se tu může teplota zvýšit až o 50 °C. Jelikož tyto jevy dokáží spustit extrémní projevy počasí v Evropě a Severní Americe, jsou logicky předmětem vědeckého i praktického zájmu. Bohužel jsme však zatím nedokázali celý proces popsat dostatečně podrobně. Až donedávna byly s měřením větru z oběžné dráhy problémy a právě taková měření byla pro monitorování podobných velkoformátových jevů nezbytná.

Družice Aeolus
Družice Aeolus
Zdroj: http://marcthiebaut.com

Naštěstí však mají vědci k dispozici evropskou družici Aeolus, která je připravena jim pomoci, aby mohli lépe porozumět tomu, proč a jak může být polární vír rozhozen ze svého běžného stavu. Aeolus je totiž první družice, která z oběžné dráhy měří přímo profily větru v zemské atmosféře. Vysílá totiž kratičké, ale silné pulsy ultrafialového světla z laseru a měří Dopplerův posun i těch nejslabších pozůstatků rozptýleného světla, které se dostanou zpět do přístroje poté, co narazí do molekul zemské atmosféry. Z těchto drobných měření mohou vědci vytvořit profily horizontálních rychlostí, které většinou proudí v západovýchodním směru. Aeolus přitom pokrývá nejnižších 26 kilometrů zemské atmosféry.

Polární vír ovlivňuje i nižší vrstvy atmosféry a jeho stopy proto Aeolus může zachytit. Corwin Wright, výzkumný pracovník Royal Society na University of Bath ve Spojeném království uvedl: „Změny ve struktuře větru při náhlém stratosférickém oteplení nebyly nikdy přímo pozorovány v globálním měřítku. Doposud naše znalosti těchto změn vycházely z bodových měření, případně z měření podél lokalizovaných letových drah. Používali jsme také měření teploty a pak primárně počítačové modely a asimilační analýzy. Nyní však můžeme využít inovativní měření z družice Aeolus, první družice schopné sledovat vítr v horní troposféře a spodní stratosféře přímo, abychom mohli studovat tyto procesy během podobných velkých událostí jako je třeba nyní.

Animovaný gif složený z dat družice Aeolus mezi 1 prosincem 2020 a 1. únorem 2021. Na začátku prosince byl polární vítr v normě, ale od poloviny měsíce se začaly objevovat modré skvrny a vítr oproti standardní situaci nabral západní směr,
Animovaný gif složený z dat družice Aeolus mezi 1 prosincem 2020 a 1. únorem 2021. Na začátku prosince byl polární vítr v normě, ale od poloviny měsíce se začaly objevovat modré skvrny a vítr oproti standardní situaci nabral západní směr,
Zdroj: https://www.esa.int/

Anne Grete Straume, vědkyně zapojená do programu Aeolus k tomu doplňuje: „Momentálně pozorujeme událost spojenou s polárním vírem, který se v jejím důsledku rozdělil na dvě části. Jedna vzdušná masa rotuje nad severním Atlantikem a druhá nad severním Pacifikem. Toto rozdělení vede ke změnám v troposférické cirkulaci, což umožňuje masám chladného vzduchu z polárních oblastí snáze pronikat do nižších zeměpisných šířek. V tuto chvíli se zdá, že Severní Amerika zažívá chladnější počasí než Evropa, ačkoliv jsme již byli v minulých týdnech svědky toho, že se chladný vzduch dostal až do jižní Evropy a způsobil například přívaly sněhu ve Španělsku. Vědci by rádi porozuměli tomu, zda náhlé stratosférické oteplení může v důsledku klimatických změn nastávat častěji. Proto také budou data z družice Aeolus důležitá pro pochopení mechanismů, které tyto projevy spouští. Zatím je příliš brzy na to, abychom z dat družice Aeolus vytáhli nějaké vědecké výstupy, ale pracuje se na tom, abychom si na tyto sezónní a někdy i extrémní fenomény posvítili.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/16082460-1-eng-GB/Profiling_the_world_s_winds.jpg
https://www.esa.int…/Polar_vortex_1_December_2020_to_1_February_2021.jpg
http://marcthiebaut.com/images/admaeolus2.jpg?crc=39367922
https://www.esa.int/…/23130111-3-eng-GB/Polar_vortex_change.gif

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2021/02/09/aeolus-si-posvitil-na-polarni-vir/