Zažijte přistání roveru Perseverance

Přesně za měsíc (18. února) má na Marsu přistát americké vozítko Perseverance. Jeho sestup bude v mnoha ohledech připomínat přistání roveru Curiosity, ale dočkáme se i novinky – kamera třeba nasnímá terén, kam sestava klesá a počítač vybere bezpečnou oblast. Animací, vizualizací a infografik na téma přistání Perseverance na Marsu se objevilo již několik, ale dnes bychom Vás chtěli seznámit s jednou mimořádnou možností. Díky ní se dostanete k přistávajícímu roveru tak blízko, jak to jen jde. A nebudete muset ani opustit své křeslo – vše se totiž pochopitelně odehraje virtuálně.

Asi jen málo našich čtenářů nezná mimořádně povedenou webovou aplikaci NASA’S Eyes, díky které máte možnost navštívit různé objekty Sluneční soustavy nebo si prohlédnout sondy, které se pohybují v kosmickém prostoru. Vše je plně interaktivní, takže se v prostředí můžete pohybovat a rozhlížet, jak jen budete chtít. Teď už asi tušíte, odkud vítr fouká – ano, nemýlíte se. Do této webové aplikace byla zařazena animace přistání vozítka Perseverance. Vše je doplněno časovou osou, informacemi a zachována zůstala možnost rozhlížení podle libosti.

Zdroje informací:
http://eyes.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia14839.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Zažijte přistání roveru Perseverance”

  1. Vaclav napsal:

    Setkání s Marsem se valem blíží, dovolím si uvést několik parametrů :
    Po oblouku dráhy uletěla k dnešku sonda 422 mil km což je 89,8% a zbývá uletět ještě 48 mil km.
    Od Země je sonda vzdálena 162,46 mil km a od Marsu 5,63 mil km.
    Sondu čekají tři plánované korekce :
    TCM-4 : 10.2. v 02,00 SEČ
    TCM-5 : 16.2. v 02,00 SEČ
    TCM-6 : 18.2. y 07,30 SEČ
    Přistání plánováno na 18.2. v 16.30 SEČ.

  2. Vaclav napsal:

    Pardon, ten oblouk je v mílích a byl i 18.1.. Nešťastné neustálé přepočítávání míle-km. Ostatně stálo i u zániku jedné z amerických sond u Marsu. To znamená, že přece jenom ještě na dráze je rychlejší, v inkriminované době 5 mil.km, než jak roste vzdálenost od Země. K překlopení ale stejně musí dojít v řádu jednoho dvou týdnů.

  3. Vaclav napsal:

    Sonda je 157 mil.km od Země, od 18.1. se vzdálila o 4 mil.km, ale na oblouku dráhy je na 259 mil.km, tady uletěla jen 3 mil.km.
    Na domovské stránce je je detail přistávací oblasti o průměru 9, slovy: Devět km. Není úplně hladká, do středu zasahuje pahorkatina lemovaná ostrým srázem.

  4. Vaclav napsal:

    To jsou paradoxy nebeské mechaniky. Dalším je v tomto případě, že sonda při odletu potřebovala vyšší rychlost než obvykle, ale k Marsu doletí nižší rychlostí než obvykle. Jsem potěšen Vaším zájmem.

  5. Vaclav napsal:

    Sonda má za sebou 256 mil.km letu kolem Slunce, což je 88% potřebného oblouku. Od Země je vzdálena 153 mil. km a vzdálenost roste stále rychleji a rychleji. Ovšem není to tím, že by sonda zrychlovala, ta ve skutečnosti zpomaluje, ale tím, že ji Země předběhla a k dráze sondy se pohybuje pod velkým úhlem který stále roste směrem ke kolmici.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.