sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírná technika: Sovětská sonda Luna 23

VT_2021_02

Když se sovětští konstruktéři naučili měkce přistávat na Měsíci a zpátky na Zemi dopravili první gramy vzorků měsíčního regolitu, nastal čas posunout se dál a vytyčit si další, náročnější úkoly. V rámci minisérie věnované návratu vzorků z povrchu Měsíce pomocí sovětských sond Luna se nyní dostáváme k modernizované řadě E8-5M. Jako první přichází na řadu neúspěšná mise Luna 23.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.


Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
3 let před

K té neprovedené (nebo nepodařené) aktivaci vzletového stupně. Jedna z možností je zamítnutí návratu prázdné schránky bez vzorků. Tím je myšleno rozhodnutí řídiciho střediska nebo samotné sondy? Připadá mi zvláštní, že by na Zemi neměli zájem alespoň na provedení navratové operace. Každá taková akce přece znamená nové zkušenosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Na tohle by určitě dokázal odpovědět Michal Václavík, který je autorem textu. Ze zdravotních důvodů však v nejbližších dnech nebude k dispozici. Váš dotaz mu ale předám, až bude opět fit.

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jak je řečeno ve videu, o pozadí rozhodnutí v listopadu 1974 není nic známo. Informace z LRO z roku 2010 ukazují, že i kdyby pokus o návrat byl učiněn, tak by nebyl úspěšný.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Snímky ukazují, že sonda leží na boku. Z této polohy by asi těžko startovala. Rusové zpravidla mlžili. V tomto případě též nepřiznali, že sonda při přistání padla na bok.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Vaclav

No tak jasně, že když leží na boku, tak normální start je vyloučen. Jde o to, zda Rusové tehdy vůbec věděli, co se stalo, proč Luna nemaká podle plánu. Myslim, že ani otevření archívů po pádu SSSR tohle nezjistilo a až LRO odhalila pravý stav věci.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Určitě to věděli. Sonda má orientační systém, který udává přesnou polohu, nejen pro přistání, ale i pro korekce. Je třeba si uvědomit, že tento program měl konkurovat Apollu a to excelovalo, proto se zdráhali, což bylo u nich obvyklé, přiznat neúspěch.

Jan Jancura
Jan Jancura
3 let před

V textu dokumentu je zřetelně řečeno, že oficiálně bylo přiznáno, že mise byla neúspěšná, proč by pak zamlčeli, že se převrátila, to by spíše mohla býti alespoň částečná omluva neúspěchu. Navíc by pak vlastně vůbec neuvažovali o start návratové části.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Jan Jancura

Rozdíl je v tom, že sonda při přistání padla na bok a tím byla vyřízena. Mlžení spočívá tom, že Rusové tvrdili že se při přistání poškodilo odběrové zařízení a následně, že se nezdařil návrat prázdné kapsle, což evidentně nebyla pravda.
Rozdíl mezi prezentovaným a skutečným neúspěchem spočívá v tom, že dle mlžení sonda přistála se specifikovanými poškozeními. Ve skutečnosti nepřistála, ale padla na bok což zcela jistě není přistání a to zcela vylučovalo jakýkoli pokus nejen pro odběr, ale i pro restart. V skutečnosti sonda nemusela být vůbec poškozena, ale její poloha vylučovala jak odběr, tak i restart.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Vy se pořád točíte na jistotě, že o tom pádu na bok věděli. Ale to je pouze váš subjektivní názor. Přitom nemáme nic jiného než dobové ruské informace a fotky z LRO. Verze je taková, že se domnívali, že při podařeném přistání se poškodilo odběrné zařízení a tak alespoň zkusili vrátit prázdné pouzdro. Což se pochopitelně nemohlo podařit. Až LRO odhalila pravý stav věci.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jistě se shodneme na tom, že aby sonda vůbec k Měsíci doletěla a mohla přistát musí řídící středisko v každém okamžiku znát její orientaci v prostoru. Vycházím z toho, že po přistání byla schopná komunikace, dle textu oboustranné a tedy mohla sdělit svoji orientaci prostoru, jak jinak by mohli vědět na jakém sklonu terénu přistála.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Na tom by něco být mohlo, ale faktem asi zůstává, že se v archivech později takováto informace zřejmě neobjevila. A to tam byly sanozřejmě i mnohem více utajované záležitosti.

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

K teoriím Václava se nevyjadřuji, na to opravdu nemám čas a je to margaritas ante porcos. Reaguji pouze na příspěvek Spytihněva. O tom že sonda je převrácená na bok v roce 1974 nevěděli, resp. to veřejně nebylo takto explicitně publikováno. Věděli, že je nakloněná, to o kolik odhadli na základě zpětné identifikace místa přistání a analýzy povrchu (sonda Luna neuměla sama přímo potvrdit kam přistála) a poškození sondy, které bylo možné vyčíst z telemetrie. Při pokusu o vrtání nenarazil vrták na žádný odpor, tedy se předpokládalo, že je poškozený/ulomený, případně se přibližoval k povrchu pod úhlem, že povrchu nedosáhl. Ze snímků LRO víme, že pokud se vrták pohyboval, pak téměř vodorovně s povrchem a tedy jej nemohl dosáhnout (opět nevíme a nikde nebylo publikováno, zda a o kolik se případně vrták posunul). Na základě těchto indicií určitě někoho mohlo napadnout, že sonda by mohla být naboku. Na druhou stranu, ale částečně fungovala a tak byl celkem logický předpoklad, že je v nějaké vychýlené poloze od ideální kolmé polohy.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky za faktické podrobnosti, které lecos vyjasňují.

Jan Jancura
Jan Jancura
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Taky děkuji.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Na WIKI pod heslem “ Luna 23 “ je inkriminovaný snímek z americké sondy vč. zvětšeného výřezu.

https://kosmonautix.cz/2021/01/09/vesmirna-technika-sovetska-sonda-luna-23/