ŽIVĚ A ČESKY: První Dragon 2 míří k ISS

V neděli večer jsme byli společně svědky úspěšného startu rakety Falcon 9, která dopravila na oběžnou dráhu první exemplář nákladní lodě Dragon 2. Ta veze na své palubě téměř tři tuny nákladu a v pondělí večer našeho času bychom se měli dočkat jejího připojení k Mezinárodní kosmické stanici. Dragon druhé generace se už na rozdíl od svého předchůdce umí ke stanici připojit automaticky a navíc vůbec poprvé využije dokovací prstenec IDA-3, na který se zatím žádná loď nepřipojila. Pokud se nic nepokazí, měli bychom se spojení dočkat kolem 19:30 SEČ.

Náš přenos z připojení spustíme zhruba okolo 19:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…Onboard_Ubiquitous_Graphics.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: První Dragon 2 míří k ISS”

  1. Kamil napsal:

    Zdá se, že o IDA porty bude rvačka. Nedal by se někde umístit ještě jeden?

    • jirik napsal:

      V západním segmentu ne. IDA se připojuje na APAS-95 a ty jsou na ISS jen tři a to na PMA-1, PMA-2 a PMA-3. PMA-2 a 3 už mají IDA a PMA-1 spojuje ruský a západní segment stanice. Oprave mně, ale myslím, že by se možná dal IDA připojit na hybridní APAS/Probe-drogue port v ruském segmentu (teda aspoň fyzicky). Otázka je, jestli by se to dalo propojit taky elektricky. Každopádně nemyslím, že by Rusové chtěli, aby se jim Američani připojovali k jejich části stanice.

      • Mr G napsal:

        Preco nie ? V dobe, kedy sa projektovali a vyrabali PMA1, 2 a 3 este nikto nevedel, ze sa na ne raz budu upevnovat IDA2 a IDA3. Napr.: v povodnom koncepte lode Orion, ked este mala lietat na rakete Ares I a vozit posadky na ISS je APAS. Neskor sa vyvinul IBDM (International Berthing and Docking Mechanism).
        Nie je vylucene, ze sa ukaze, ze 2 su malo a pridaju dalsi, napriklad adapter, ktory bude CBM/IBDM (PMA sa uplne vynecha).
        Dalsie porty IBDM pravdepodobne pribudnu ked sa pripoja planovane moduly Axiom. Zvisi sa frekvencia letov a na 2 ks IBDM by bola tlacenica 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.