sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Dlouhý pochod 8 si odbyl premiéru

Čína 22. prosince ve 5:37:37,198 SEČ provedla první start nové rakety Dlouhý pochod 8 a rovnou s pěti družicemi na palubě. „Jednalo se o technologickou družici XJY 7 pro pozorování Země doplněnou o čtveřici menších družic – etiopský 6U CubeSat ET-SMART-RSS, experimentální telekomunikační družici Tianqi 12, a technologické družice pro pozorování Země Zhixing-1A (optická) a Haisi-1 (radarová),“ upřesnil Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Start tohoto nosiče ze vzletového komplexu LC-201 na kosmodromu Wenčchang představuje první krok na cestě k částečně znovupoužitelné raketě, která by časem mohla být znovupoužitelná – konkrétně její centrální stupeň a pomocné urychlovací stupně.

Raketu Dlouhý pochod 8 vyvinula Čínská akademie technologií nosných raket CALT za účelem vytvoření ekonomicky výhodného středně silného nosiče, který má být schopen obsloužit velké množství komerčních misí. První zmínky o této raketě najdeme v roce 2017, ale postupně byl návrh přepracován, aby umožňoval záchranu centrálního stupně a dvou postranních urychlovacích stupňů. Raketa nakonec měří na výšku 50,34 metru a při startu váží 356 tun.

Start první rakety Dlouhý pochod 8.
Start první rakety Dlouhý pochod 8.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Průměr těla je 3,35 metru a tento centrální stupeň je vybaven dvojicí motorů YF-100. Tuto technologii raketa podědila po raketě Dlouhý pochod 7, která také používá kapalný kyslík a letecký petrolej. Centrální stupeň měří na výšku 25,083 metru a mohou k němu být připojeny dva pomocné urychlovací stupně o průměru 2,25 metru a výšce 26,903 metru. Každý z nich je vybaven jedním raketovým motorem YF-100, který spaluje také letecký petrolej a kapalný kyslík.

Vývoj raketových motorů YF-100 začal v roce 2000 na Akademii pohonných systémů na kapalné pohonné látky. Státní správa pro vědu, technologie, průmysl a národní bezpečnost SASTIND udělila motoru certifikaci v květnu 2012. Jedná se o motor s uzavřeným pracovním cyklem, který vytváří tah 1 199,19 kN při specifickém impulsu 2,942 N.s/kg. Tyto hodnoty se týkají provozu v atmosféře – ve vakuu je to pak 1 339,48 kN a 3,286.2 N.s/kg. Tento raketový motor se používá hned na několika nosných raketách – kromě Dlouhého pochodu 8 jej najdeme i na raketách Dlouhý pochod 5, 6 a 7.

Dlouhý pochod 8.
Dlouhý pochod 8.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Druhý stupeň využívá kryogenní pohonné látky – kapalný kyslík a kapalný vodík. O pohon se stará dvojice motorů YF-75, které Dlouhý pochod 8 podědil po raketě Dlouhý pochod 3. Každý z těchto motorů vyvine tah 167,17 kN při specifickém impulsu 4 295 N.s/kg. Samotný druhý stupeň měří na délku 12,375 metru a jeho průměr jsou 3 metry.

Dlouhý pochod 8 má vynést 4,5 – 5 tun na sun-synchronní dráhu ve výšce 700 kilometrů, 8,4 tuny na nízkou oběžnou dráhu, případně 2,8 tuny na dráhu přechodovou ke dráze geostacionární. V rámci budoucích misí by měl být první stupeň i s postranními stupni znovupoužitelný – pak dostane raketa označení Dlouhý pochod 8R. Přistání má probíhat pomocí motorického brzdění a přistávacích nohou. Důležité je, že postranní stupně zůstanou po celou dobu připojeny k centrálnímu stupni a celá sestava tak má přistávat jako celek.

Do budoucna se počítá i s možností, že by Dlouhý pochod 8 startoval bez postranních urychlovacích stupňů – taková raketa by měla označení Dlouhý pochod 8A. Hlavním nákladem při této misi byla družice Xinjishu Yanzheng-7 – podobná družice letěla při premiérové misi rakety Dlouhý pochod 7A, která nakonec nebyla úspěšná. Etiopský 6U CubeSat ET-SMART-RSS byl dříve označován jako EthSat6U a jeho úkolem bude poskytovat služby spojené se sledováním Země pro Čínu a africké státy.

Výklopná přistávací noha budoucí rakety Dlouhý pochod 8R.
Výklopná přistávací noha budoucí rakety Dlouhý pochod 8R.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Osmikilogramové družice Tianqi vytváří na nízké oběžné dráze komunikační síť a navíc nesou i kamery využitelné pro edukaci. Její komunikační schopnosti se nejvíc uplatní v oblastech, které postrádají jiné formy komunikace – cílí především na lodní dopravu, ale i ochranu životního prostředí, nebo oblasti spojené s meteorologií, lesnictvím, či geologií. Hodí se ale i při mimořádných situacích, plánování chytrých měst a může zajišťovat i služby strategického významu.

Práce na družici Haisi-1 začaly v červnu 2019 a jedná se o testovací exemplář dvousetkilogramových družic s metrovým rozlišením. Družice bude využívat aktivní fázované antény. Data se využijí pro námořní vědecký výzkum, ale i pro společný výzkum vědeckých pracovišť a univerzit. Uplatní se u nejrůznějších aplikací, které vyžadují dálkové sledování Země. Yuanguang váží zhruba 20 kilogramů a na své palubě nese hned několik vědeckých experimentů.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Ep0zwr3XcAAtw0-?format=png&name=900×900
https://pbs.twimg.com/media/Ep0z0xJWMAA1hk1?format=jpg&name=medium
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2020/12/NSF-2020-12-22-14-07-58-962.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EjVH7JDWkAAN6-1?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pavel Kralicek
Pavel Kralicek
3 let před

Diky za zajimavy clanek! Zverejnili jiz cinane, alespon ramcove, kdy bychom se verze 8R mohli dockat vcetne jejich pokusu o pristani? ESA/Ariannespace i Rusko ke znopouzitelnosti pristupuji hodne opatrne (a i vzhledem k vyjadrenim do medii bych skoro rekl, ze jako k nechtenemu diteti), takze v tehle oblasti ma Cina realnou sanci postoupit na druhe misto. Pristani s postrannimi bloky bude hodne zajimave, rostova kormidla jsou sice vyosenna oproti postrannim blokum, ale i tak bude hrozne tezke tohle aerodynamicky uridit.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Pavel Kralicek

Osobně jsme na žádný termín nikde nenarazil, ale může to být tím, že jsem nehledal na správných místech. Třeba budou ostatní úspěšnější.

Adam Rrezzaabek
Adam Rrezzaabek
3 let před
Odpovědět  Pavel Kralicek

Myslím, ze spis tak treti az ctvrte misto.Je tu electron a zanedlouho snad i New Glenn, oba by měli byt zanedlouho castecne znovupouzitelny. New Shepard se nepocita :).

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Pavel Kralicek

CZ-8R by měla být připravena do roku 2025.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky moc za informaci!

Michal Andrej
Michal Andrej
3 let před

Príde mi to ako taký zmenšený Falcon Heavy, ktory má ako druhý stupeň zmenšený Centaur.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
3 let před

Znovupoužitelnost CZ8 bude zajímavým srovnáním se SpaceX – délka vývoje, technické řešení, úspěšnost, atd.

Dokud jsou Falcony jediné svého druhu, jsou prostě ohromující. Konkurence ukáže (podle mě potvrdí) jak velký skok v raketové technologii představují.

Snad nás nebudou Číňani příliš napínat a pustí občas nějaký ten informační „chlup“. Jak ukazují poslední marsovské a měsíční mise, PR už se taky docela naučili.

Vladimir Todt
Vladimir Todt
3 let před

A víte proč nebyly rakety zpočátku v praxi koncipovány jako znovupoužitelné? Protože měla hlavní slovo armáda a tak samozřejmě nechtěla, aby se jí již vypuštěné rakety vracely. 🙂

Adam Rrezzaabek
Adam Rrezzaabek
3 let před
Odpovědět  Vladimir Todt

Asi nikdo nechce, aby se mu vratila jaderna naloz… Neco jako vybusnina na bumerangu

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Vladimir Todt

CZ-8 byla od počátku vyvíjena jako kosmická raketa.

Libor Lukačovič
3 let před

Díky za článok! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Libor Lukačovič

Rádo se stalo. 😉

https://kosmonautix.cz/2020/12/23/dlouhy-pochod-8-si-odbyl-premieru/