sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: První Dragon 2 míří k ISS

V neděli večer jsme byli společně svědky úspěšného startu rakety Falcon 9, která dopravila na oběžnou dráhu první exemplář nákladní lodě Dragon 2. Ta veze na své palubě téměř tři tuny nákladu a v pondělí večer našeho času bychom se měli dočkat jejího připojení k Mezinárodní kosmické stanici. Dragon druhé generace se už na rozdíl od svého předchůdce umí ke stanici připojit automaticky a navíc vůbec poprvé využije dokovací prstenec IDA-3, na který se zatím žádná loď nepřipojila. Pokud se nic nepokazí, měli bychom se spojení dočkat kolem 19:30 SEČ.

Náš přenos z připojení spustíme zhruba okolo 19:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…Onboard_Ubiquitous_Graphics.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

Zdá se, že o IDA porty bude rvačka. Nedal by se někde umístit ještě jeden?

jirik
jirik
3 let před
Odpovědět  Kamil

V západním segmentu ne. IDA se připojuje na APAS-95 a ty jsou na ISS jen tři a to na PMA-1, PMA-2 a PMA-3. PMA-2 a 3 už mají IDA a PMA-1 spojuje ruský a západní segment stanice. Oprave mně, ale myslím, že by se možná dal IDA připojit na hybridní APAS/Probe-drogue port v ruském segmentu (teda aspoň fyzicky). Otázka je, jestli by se to dalo propojit taky elektricky. Každopádně nemyslím, že by Rusové chtěli, aby se jim Američani připojovali k jejich části stanice.

Mr G
Mr G
3 let před
Odpovědět  jirik

Preco nie ? V dobe, kedy sa projektovali a vyrabali PMA1, 2 a 3 este nikto nevedel, ze sa na ne raz budu upevnovat IDA2 a IDA3. Napr.: v povodnom koncepte lode Orion, ked este mala lietat na rakete Ares I a vozit posadky na ISS je APAS. Neskor sa vyvinul IBDM (International Berthing and Docking Mechanism).
Nie je vylucene, ze sa ukaze, ze 2 su malo a pridaju dalsi, napriklad adapter, ktory bude CBM/IBDM (PMA sa uplne vynecha).
Dalsie porty IBDM pravdepodobne pribudnu ked sa pripoja planovane moduly Axiom. Zvisi sa frekvencia letov a na 2 ks IBDM by bola tlacenica 🙂

https://kosmonautix.cz/2020/12/07/zive-a-cesky-prvni-dragon-2-miri-k-iss/