sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

SLEDUJEME: Hayabusa 2 doručuje vzorky na Zemi

Dění v kosmonautice posledních hodin se rozhodně nedá označit jako nudné. Před pár desítkami hodin přistála na Měsíci sonda Chang’e 5, která tam odebrala vzorky (psaný přenos najdete zde), v sobotu odpoledne by mohl z Floridy odstartovat první nákladní Dragon druhé generace (přenos vydáme v sobotu) a aby toho nebylo málo, tak k Zemi míří japonská sonda Haybusa 2 se vzácnými vzorky, které v minulém roce odebrala na planetce Ryugu. Přistání by mělo proběhnout v australské lokalitě Woomera v sobotu kolem 18:50 SEČ. V tomto článku budete moci sledovat aktuální průběh všech důležitých momentů.

Je potřeba upozornit naše čtenáře, že tento článek bude (stejně jako psaný přenos z Chang’e 5) takzvaně připnutý. To znamená, že všechny nové články budou vycházet až pod těmito dvěma články. Jakmile se články s přenosy odepnou, zařadí se zpět do výpisu článků do času, kdy vyšly. Nelekněte se proto, že zmizely.

Zdroje informací:
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://i2.wp.com/…space-rock.png?fit=1920%2C1080&ssl=1

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
3 let před

JAXA měla vše dobře naplánováno, domluveno přistání s australskou Commonwealth Return Safety Officer, ale covid jim do toho hodil nečekaně vidle. Asi 70 lidí týmu JAXA bylo hned po příletu do Adelaide internováno na na celé dva týdny na hotelových pokojích, než mohli odcestovat připravovat podmínky do Woomera Prohibited Area, kde vládnou teploty přes 30°C. Ale myslím, že nadšení z očekávaného velkolepého finále vše přehluší.

Tom
Tom
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Tak to ze to meli domluveno je videt i v tom ze vubec do Australie mohli priletet. Krome Australskych obcanu a lidi s trvalym pobytem nikdo do Australie nemuze. A i Ti jen v omezenem mnozstvi tydne. Do karanteny musi vsichni (a vetsina si to musi platit – kolem $3000). Neni se co divit, Australie je asi v soucasnosti nejlepsi zemi na svete co se Covidu tyce. Jinak jsem se docetl jen o 14 vedcich z JAXA a Ti maji jiz po predem planovane karantene.
Bohuzel mi to casove nevychazi se tam podivat. No a za cca 3 hodiny budou uzavirat Stuart Highway. 30C je pohoda, bezne i pres 40C. Zavidim znamym v Coober Pedy, maji misto v prvni rade. Pry se ocekava ze bude slyset i sonicky tresk. Tak hlavne at vsechno dobre dopadne!

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Tom

Jakýsi předvoj (14 lidí) dorazil do Adelaide 1.listopadu a dalších 59 přiletělo 9.listopadu. 14.listopadu se předvoj po karanténě přesunul do Woomery. Myslím, že australský přístup je v pořádku. Neumím si tedy představit, že by Japonce vůbec nepřipustili na ostrov, nicméně dva týdny pobytu v hotelovém pokoji nikoho nezabije. Stejně to mají vědci z JAXA placené 🙂 A zdravím do Austrálie.

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
3 let před

Ako dlho može trvať nejaké potvrdenie z JAXA koľko toho doviezli a prípadne nejaké ďalsie prvotné informácie?

Vaclav
Vaclav
3 let před

Následující operaci, tj. odhození pouzdra z kolizní dráhy a odbočení korekcí za pomoci gravitačního raku Země k dalšímu cíli provedla úspěšně kolem roku 2006 americká sonda Stardust doufejme, že to Haybusa též zvládne.

Vaclav
Vaclav
3 let před

V 06.14 začala sonda měnit polohu na vhodnou pro oddělení pouzdra.

Vaclav
Vaclav
3 let před

V 06.22 byla sonda ve vhodné poloze,

Vaclav
Vaclav
3 let před

V 06.24 vydáno povolení pro oddělení.

Vaclav
Vaclav
3 let před

V 06.31 čeká se na potvrzení Dpplerem.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Bezprostředně p 06.30 se Doppler výrazně změnil, probíhá kontrola.

Vaclav
Vaclav
3 let před

O6.42 Oddělení potvrzeno – vyslány pokyny pro provedení TCM-5, tj. nasměrování tubusu sondy k obletu Země ve výšce 290 km směre k nové cílové planetce, resp. planetkám, protože má navšívit dvě.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Pouzdro je 220.000 km od Země.

Vaclav
Vaclav
3 let před

06.53 – Připojení k DSN a gratulace z USA od týmu DSN.

Vaclav
Vaclav
3 let před

07.06 – mění s orientace sondy do polohy vhodné pro provedení manévru TCM-5.

Vaclav
Vaclav
3 let před

07.19 pro TCM-5 je “ GO“.
Operace proběhne, pokud jsem tomu dobře rozuměl od 07.30 SEČ v několika etapách.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Podle ikonografie TCM-5 proběhl úspěšně. Je tam viděl nejen oddělení, ale, že obě části se vydaly po odlišné dráze. 210.000 km od Země.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Potvrzeno – první část TCM-5 proběhla v 07.30, ale manévr dosud neskončil, ještě budou motory zapáleny 2x. Kdy to bude jsem nezjistil.

Vaclav
Vaclav
3 let před

V každém případě je jasné, že pouzdro letí do přistávací oblasti a je volné, což dává téměř jistotu, že hlavní úkol mise bude splněn.
Doufám, že jsem se snahou podělit se o detailní sledování operace neotravoval a že to bude někoho zajímat. Končím, mám společenské povinnosti, již je tu auto – musím na zabíjačku.

Novotny Jiri
Novotny Jiri
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Díky za ifo.

Tom
Tom
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Diky za komentare a uzijte si zabijacku!
Ja zkusim vydrzet do tech (nasich) 4 rano, abych vedel jak to dopadne 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Díky za pokrytí ranní fáze.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Rádo se stalo, poslední dva zážehy v TCM-5 jsem již nestihl.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Když už jsem to nakousl, tak to dokončím:
Druhý zážeh proběhl v 8.00 SEČ a třetí v 8.30 SEČ – tím byla korekce TCM – 5 dokončena.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Jsem vystresován z toho, že nevím, v jakých vzdálenostech od Země proběhly TCM-1 až 3. Byla by nějaká informace?

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

17, 12 a 3,6 milionů km.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky moc.

MiroM4
MiroM4
3 let před

Asi pridám stupídnu otázku, ale v pripade takejto misie, ked sa na Zem vracia male navratove puzdro, nebolo by jednoduchsie ho zaparkovat pri ISS, ako riskovat ze sa nieco moze stat pocas brzdenia v atmosfere pripade pri dopade na zem? Teda myslim tym aj to ci je zlozitejsie sa trafit na drahu ISS ako riesit tepelny stit, padaky a celu pozemsku operaciu cyzdvihnutia vzoriek.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  MiroM4

Dejme tomu, že byste pouzdro zbavil tepelného štítu a padáků, čímž byste ušetřil hmotnost. Jenže pouzdro má vstoupit do atmosféry rychlostí 11,6 km/s. ISS má rychlost cca 7,6 km/s. To znamená, že byste musel zpomalit o minimálně 4 km/s čistě motoricky. A to neřeším sklon dráhy, případně jemné manévrování během přibližování ke stanici. K tomu byste potřeboval motory, ale hlavně obrovské množství pohonných látek, které by řádově překonalo to, co ušetříte na tepelném štítu a padáku. A navíc byste musel mít i počítače, nějaké komunikační vybavení, inerciální měřící jednotku a tak dále. Elektronika samozřejmě potřebuje energii, takže buďto baterie nebo rovnou fotovoltaické panely – v obou případech nám opět roste hmotnost, složitost i cena vývoje. A čím je sysétm komplikovanější, tím vyšší je riziko selhání – zvlášť po několikaletém pobytu v meziplanetárním prostoru.

PetrDub
PetrDub
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To je všechno pravda, a navíc by to nevyřešilo hlavní cíl, tj. dostat vzorky do pozemských laboratoří – ač je na ISS spousta přístrojů, tak vybavení k tomu určených laboratoří v Japonsku bude úplně někde jinde. Tj. pouzdro by se pak muselo stejně naložit do Dragonu a jsme prakticky přesně tam, kde jsme nyní, tj. cokoliv může selhat (ano, uznávám, že Dragon je léty prověřený stroj, ale zase kapsle se vzorky je poměrně jednoduché zařízení :-)).

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  PetrDub

Dovolím si připomenou osud sondy Genesis z roku 2004. Díky fatálnímu lajdáctví jak při výrobě, tak při kontrolách z nichž některé ani neproběhly se u přistávacího pouzdra neotevřel padák a bylo při tvrdém dopadu ve stovkách m/s destruováno.
Tím samozřejmě nechci malovat čerta na zeď.

hynekol
hynekol
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Na odlehčenou – Genesis přispěla i do Murphyho zákonů:

“If something can go wrong, it will go wrong,” is the classic phrasing of the observation attributed to rocket scientist Edward A. Murphy Jr. half a century ago. But space historians point out that the original formulation of Murphy’s Law was more limited: „Every component than can be installed backward, eventually will be.“

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Vaclav

A díky tomu, že se přistávalo za bílého dne, máme dramatické video, jak se pouzdro řítí k zemi a chaoticky převrací. No, i to ke kosmonautice patří.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Prakticky současně by mělo proběhnout jak přistání pouzdra, tak průlet vlastní sondy
nejblíže k Zemi.

Vaclav
Vaclav
3 let před

17.40 SEČ – 18.000 km.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Dnes to prostě nemá chybu !

Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Jen bych upřesnil, že ten snímek pyrotechniků se týká první Hayabusy. Ale to je nepodstatné.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

Díky, opraveno.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před

Díky moc za přenos. Hai a arigatou jsem chápal, ale dál už jsem se v tom ztratil 🙂

racek
racek
3 let před

Tyhle dny jsou vskutku vzrušené a napínavé. Díky za zprostředkování. Je to fakt vyvrcholení celého bohatého roku. A teď zas zpět k číňanům 🙂

Vaclav
Vaclav
3 let před

Na závěr bych poznamenal, že Japonci našli na Woomeře i odhozené části pouzdra – přední tepelný štít a zadní víko pouzdra. Jsem opravdu zvědav na váhu přivezených vzorků planetky.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Stále čekám na zprávu JAXA kolik materiálu přivezli. Už je v Japonsku v laboratoři a stále nic, nebo jsem to propásl ?
Sama sonda je již 1,5 mil.km od Země a je již na ikonografii DSN, zatím bez bližších parametrů.

Vaclav
Vaclav
3 let před

DSN právě komunikuje se sondou. Je to Madrid 63m.

https://kosmonautix.cz/2020/12/04/sledujeme-hayabusa-2-dorucuje-vzorky-na-zemi/