Vesmírné výzvy – říjen 2020

VV_2020_10

Říjen byl na kosmonautické události opravdu bohatý. Dočkali jsme se v něm odběru vzorků z planetky Bennu sondou OSIRIS-REx. Těch bylo tolik, že panovala obava, zda se vejdou do návratového pouzdra. Na ISS proběhla výměna posádky. Nejprve se podíváme na start lodi Sojuz MS-17 a poté na přistání lodi Sojuz MS-16. Směrem k ISS se vydal i Cygnus NG-14 plný zásob. Tempo nabral program Starlink. Falcon 9 s nákladem družic se v říjnu vydal na oběžnou dráhu hned třikrát. Do obrovských obrátek se dostalo také dění na Boca Chica, kde probíhají zkoušky prototypu Starship SN8. Přijměte naše pozvání ke společnému sledování premiéry tohoto videa dnes opět od 20:00.

Vesmírné výzvy jsou součástí Youtube kanálu Kosmonautix, kde najdete například zajímavá kosmonautická videa s českými titulky.

Pořady Kosmonautixu najdete nově i na internetové televizi MALL.TV. Každý den zde vycházejí pořady s názvem Vesmírné zprávy a v pátek pořad Vesmírná technika. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket.

Starší pořady můžete najít na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přinášel po mnoho let každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Vesmírné výzvy – říjen 2020”

  1. Kamil napsal:

    Díky, skvělé.
    Dušane, neuvažujete i o dalších formátech nebo pořadech? Chybí mi taková dlouhodobější shrnutí. Vím, že loni se Vám nechtělo do ročního přehledu a spokojil jste se s psanou formou. To stále platí?
    Nebo by se mi líbily pořady, které by shrnuly dění v určité dynamicky se rozvíjející oblasti za určitý čas, třeba rok na ISS, rok v programu Artemis, vývoj StarShip od poslední prezentace. A ještě byste to mohli posunout vzhůru díky největšímu kapitálu, co kosmonautix má, hlasu odborníků 🙂 že by to nebylo jen zpravodajství ale už i publicistika, zhodnocení úspěchů, problémy, výhledy do budoucna…
    To jen tak jsem se zasnil.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za pochvalu, ale na to už bych absolutně neměl čas. Už teď jsou některé dny tvořené jen střídavým psaním a střihem videí. Každý den dělám jedno video, do toho psaní článků, někdy i víc než dvou denně. Do toho stačí, aby přišly komentované přenosy nebo na konci měsíce Vesmírné výzvy a jsem totálně zabetonovaný, že makám od rána do noci. Občas ještě nějaký ten vstup do médií. Ten sice trvá jen chvilku, ale člověk na něj musí myslet, často si předem dohledat informace na nějaké otázky. A to si radši ani nepředstavuju, jaké to bude, až se rozvolní opatření a rozběhnou se moje tradiční aktivity, které jsou teď naštěstí utlumené – ať už jde o přednášky, hraní malé kopané, či sledování hokeje. Pak mi poteče do bot časově ještě víc.
      Váš nápad je fajn, taky by se mi to líbilo, ale to už by den musel mít opravdu 48 hodin. A mimochodem (byť se to třeba nemusí zdát) tvorba zpravodajská je od publicistiky docela dost vzdálená. Vzhledem ke své profesní minulosti mám jisté základy zpravodajské práce. Ale na publicistiku nebo dokonce snad dokumentaristiku si v žádném případě netroufám.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.