ANKETA: Na jakých PĚT událostí roku 2021 se těšíte nejvíce?

Do konce roku 2020 zbývají už necelé dva měsíce a tak se pomalu začněme chystat na tradice, které k tomuto období patří. Na pečení vánočního cukroví a zdobení stromečku je ještě dost času, ale pro anketu o nejlákavějších kosmonautických momentech roku 2021 je naopak ten nejlepší čas. Stejně jako v minulých letech jsme si pro vás připravili souhrn zajímavých momentů – nakonec se jich sešlo rovnou dvacet. Abyste se mohli snáze rozhodovat, máte k dispozici celkem pět hlasů. Anketa, kterou najdete v pravém sloupci (uživatelé na mobilech nechť sescrollují pod článek), bude otevřena do začátku roku 2021, kdy ji nahradí tradiční anketa rekapitulující skončený rok 2020.

Jak jsme již psal, podobné ankety jsou na našem webu již tradiční a i když se může zdát, že jde jen o nedůležitou otázku, opak je pravdou. Výsledky jsou totiž pro nás pokaždé nesmírně cennou sondou do preferencí čtenářů. Díky těmto anketám víme, která témata naše čtenáře zajímají a měli bychom jim tedy věnovat pozornost. Ale na druhou stranu, pokud nějaké téma získá málo hlasů, může to pro nás být signál, abychom se na něj více zaměřili a ukázali lidem, že tohle téma je zajímavější, než se může na první pohled zdát. Ale upřímně říkám, že konkurence bude i v tomto roce velmi silná.

Hlavní události by se daly rozdělit do tří hlavních kategorií (těžké nosiče, Měsíc a Mars) a zbytek. Na rok 2021 jsou plánované premiérové starty hned několika těžkotonážních raket – Space Launch System (SLS), Vulcan, New Glenn a možná i Super Heavy. Vím, že ne všechny mají u čtenářů stejnou oblibu, ale bez ohledu na preference je fascinující sledovat, kolik těžkých nosičů je v této době připraveno na vstup do služby. Něco podobného jsme tu už opravdu hodně dlouho neměli.

Na Měsíci bude v dalších letech stále více živo a potvrzují to plány na rok 2021. Pokud se vše podaří, měly by na povrchu našeho nejbližšího souputníka přistát hned čtyři landery – dva ze Spojených států (Peregrine a Nova-C), a po jednom z Ruska (Luna-25) a Indie (Chandrayaan-3). Letos navíc lidstvo vyslalo k Marsu tři robotické průzkumníky, kteří v únoru 2021 dorazí ke svému cíli. Americké vozítko Perseverance půjde rovnou na přistání, čínská sonda Tianwen-1 nejprve bude kolem Marsu obíhat a přistane až o několik měsíců později, Al-Amal ze Spojených arabských emirátů bude kolem Marsu také obíhat.

Ani události patřící do kategorie Ostatní, rozhodně nejsou nudné. Uznejte sami jen namátkou – Vypuštění vlajkové lodě astronomie celého desetiletí, zkoušky soukromé pilotované kosmické lodě, budování nové kosmické stanice, odlet sondy se vzorky z planetky vstříc Zemi, nebo zkouška nákladního miniraketoplánu. Při pohledu na tenhle výpis si nemohu odpustit svou klasickou hlášku: „Máme se opravdu na co těšit.

Pokaždé, když vyhlásíme novou anketu, je zvykem zhodnotit výsledky té předešlé. Ptali jsme se Vás, jak nejlépe naložit se záznamem komentovaného přenosu ze startu nějaké rakety, ve kterém však ke startu z nějakého důvodu nedošlo. Anketu jsem spustil 30. září a už při spuštění jsem avizoval, že nepoběží dlouho – právě aby se dostalo na dnes spuštěnou tradiční otázku. V anketě jste tedy mohli hlasovat do dnešního odpoledne a celkem se sešlo 845 hlasů, což je velice pěkný výsledek a všem hlasujícím děkuji.

Jak naložit se záznamem přenosu v případě odkladu startu?

Jak naložit se záznamem přenosu v případě odkladu startu?

Už první hodiny a dny této ankety ukázaly, že favorit je zcela jasný a vede doslova o parník. Proto jsem ani nečekal na oficiální ukončení ankety a všechny přenosy, které byly ukončeny bez startu, jsem začal označovat tak, jak si většina hlasujících přála – do názvu jsem doplnil slovo ODKLAD. Díky tomu je na první pohled po otevření článku, ale i při procházení videí v archivu na Mall.TV, jasně vidět, který přenos neobsahuje avizovaný start. Zájemce si však může takový záznam pustit a vyslechnout třeba informace, které ve videu zazní. Pro tuto možnost nakonec hlasovalo 712 lidí, což je 84 % všech hlasujících. Tak výrazné vedení ukazuje, že tato varianta vyhovuje většině uživatelů, což mne těší.

Sice nemá smysl rozebírat další místa, ale přece jen mne jedna věc překvapila. Osobně jsem nečekal, že na druhém místě skončí možnost smazání videa (66 hlasů – 8 %). Pro mne osobně to byl jednoznačný kandidát na poslední místo, protože odkazy vedoucí na neexistující video nevypadají dobře. A nespletl jsem se jen v tomhle. Domníval jsme se, že možnost skrytí záznamu neskončí poslední (a navíc s poměrně značným odskokem od třetího místa. Osobně jsem to považoval za vcelku elegantní a pro uživatele pohledné řešení, které vypadá lépe než smazání. Díky této zpětné vazbě ale vidím, že aspoň část našich čtenářů to cítí jinak a za to jim děkuji.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

32 komentářů ke článku “ANKETA: Na jakých PĚT událostí roku 2021 se těšíte nejvíce?”

  1. Albert napsal:

    Přistání roveru Perseverance na Marsu.. 18.2. Měl bych pěkný dárek k narozkám.. Těším se na vše.

  2. gendibal napsal:

    Za mne jasně Starship, Artemis, Tianwen-1 a Perseverance. Ale pátý „kus“? James Webb, čínská stanice nebo snad něco na Měsíci? Toť otázka. Některé z těch návrhů jsou ovšem hodně diskutabilní, protože jestli se někdo těší na Nového Glenna v roce 2021, tak se asi bude dost divit…

  3. Vojta napsal:

    Když se tak rozepisujete o tradicích, mohu se zeptat, proč chybí položka nejtradičnější? Chápal bych, pokud máte nějaké zákulisní informace nebo to nechcete zakřiknout, ale pokud se zadaří, bude to taky velká událost.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Položkou nejtradičnější myslíte Nauku? Žádné zákulisní informace nemám. Úspěch to zcela jistě bude a moc se na nic těším. Jen jsem při výběru témat dal přednost jiným položkám. Pak by ten výpis možností byl moc dlouhý.

      • Spytihněv napsal:

        Ve výběru chybí třeba DART nebo Lucy, ale je fakt, že tady půjde jen o start a jinak se toho v roce 2021 moc neodehraje.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, chybí tam hodně událostí – kromě těchto i výše zmíněný pilotovaný Gaganyaan (u kterého však očekávám skluz). Pak by však byla anketa ještě delší. Už těch 20 možností je na hraně.

      • Vojta napsal:

        Ano, myslel jsem vypuštění Nauky, která má momentálně snad i vyšší šanci na realizaci v příštím roce než JWST nebo Artemis I. A jak jsem psal, v anketě už je takovou tradicí a bude trochu ironické, když poletí zrovna v roce, kdy v anketě není.
        Osobně si myslím, že třeba na odletu OSIRIS-REx od Bennu až tak moc zajímavého nebude. Ta nejzajímavější část mise proběhla a na návrat je času ještě dost. Precizní práci navigátorů sondy ocení jen málo laiků.
        Testy SH/SS jsou taková kontinuální událost, která už dávno začala, ale budiž, zajímavé určitě budou i nadále.
        Ale máte pravdu, pokud by se mělo realizovat vše ze seznamu, bude to hodně nabitý rok a více položek už by asi vážně bylo moc.

  4. poipop napsal:

    Ano. příští rok bude opět nabitý na zajímavé projekty. při vyplňování ankety jsem během prvních 5 položek utratil 4 možné hlasy :(. Bude toho opravdu hodně.

  5. SFENCE napsal:

    Ja teda hlas Artemis I nedal, protoze ocekavam, ze budu mit prilezitost v ankete za rok. 😀

  6. Vaclav napsal:

    Kdybych měl vybrat pouze jednu, tak by to byla čínská mise na Mars.

    • Mede napsal:

      Čína je ekonomicky nejmocnější země světa a chce převzít prvenství jedné číny i v kosmu a tím získat dominanci na Zemi, na Měsíci i Marsu. Kdo se nepodvolí připojení do jedné číny nebude mít šanci na vlastní existenci.Čína nastiňuje architekturu budoucích přistání Měsíce s posádkou- 30. října 2020 Prototyp čínské kosmické lodi nové generace, která bude schopná přepravovat astronauty do hlubokého vesmíru. Zápočet: HELSINKI – Čína navrhla architekturu pro získání astronautů na Měsíc a zpět jako součást plánů dlouhodobého průzkumu Měsíce.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Když si vybavím jaké emoce tady vyvolávají václavovy příspěvky, nevěřím, že tahle perla zůstává bez reakce.

        Už první dvě věty jsou čistá propaganda bez jakéhokoliv vztahu ke kosmonautice. Pokud tady čtu ubekávání nad václavovými příspěvky, tohle opravdu nikomu nevadí nebo dokonce neznechucuje?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nejsem schopen sedět u PC nonstop a sledovat neustále všechny přicházející komentáře. Tenhle jsem si přečetl až teď – cca hodinu po jeho napsání. Reakci sepíšu za chviličku. Jen chci říct, že se snažíme měřit všem stejným metrem. To, že na podobné věci nereaguju, většinou znamená, že jsem si to ještě nepřečetl. Někdy je to otázka pár desítek minut, jindy to mohou být hodiny. Ale snad všechny komentáře na blogu jsem si nakonec přečetl a pokud to bylo potřeba, zareagoval jsem. A stejné to bude i teď.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Můj komentář nemířil na Tebe, vím že diskuze sleduješ zrakem ostřížím.

        Patřil k těm, kteří s oblibou, a často v osobní rovině, napadají václavovy příspěvky. A tohle jim „uniklo“.

        P.S. tohle není obhajoba václava, k jeho příspěvkům mám neutrální vztah. Týká se to jen přispěvku toho „Mede“

      • petrsida Redakce napsal:

        A má smysl psát reakci na něco, co je na jedné straně totální agitka a na druhé straně asi produkt chatbota v rámci UI? Všimněte si naprosto nesmyslné sentence na konci příspěvku, tohle umí jenom UI, nebo totální mimoň.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Náš web se věnuje kosmonautice a snažíme se co nejméně zabíhat do politiky a dalších podobných věcí. To samé však očekáváme od našich čtenářů, aby si naše diskuse zachovávaly určitou úroveň. Váš komentář se v první části pouští do spekulací a domněnek, které se kosmonautiky netýkají. Je to politika a navíc silně spekulativní. Jelikož se jedná o první přešlap tohoto druhu, vyřeším to prozatím domluvou. Budu věřit, že se poučíte a už u nás podobné komentáře psát nebudete. Pokud by se to opakovalo, byl bych nucen sáhnout k přísnější reakci. Díky za pochopení.

  7. Hawk napsal:

    Tady na Wikine ma ISRO stale prvni let s posadkou v roce 2021:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Human_Spaceflight_Programme

    Jestli to stale oficialne plati, je to dost vyznamna udalost, bramborova medaile pro zemi, ktera umi zajistit pilotovany let se vsim vsudy vlastnimi silami(kosmodrom+raketa+lod+kosmonaut).

    „He said country’s first manned space flight – Gaganyaan – will send three humans into space for seven days by December 2021. “
    http://www.newsonair.com/Main-News-Details.aspx?id=358238

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Máte pravdu, ale přímo na wikistránce programu (https://en.wikipedia.org/wiki/Gaganyaan) se o pilotované misi píše o prosinci 2021. Jelikož jde o mimořádně náročný projekt a také s přihlédnutím k tomu, že pilotované misi mají předcházet dva letové testy (první zatím plánován na prosinec letošního roku), dovolím si vyjádřit domněnku, že pilotovanou misi v roce 2021 nestihnou. Proto jsem ji nezařadil do výčtu. Ale to je zkrátka riziko těchto anket. u něčeho si člověk může myslet, že se to nestihne a nedá to tam a u něčeho jiného si myslí, že se to stihne a dá to tam.

      • Hawk napsal:

        Urcite je to trochu loterie.
        Z toho pro co jsem hlasoval ja,tak se obavam, ze Artemis 1 a Webb opet sklouznou do dalsiho roku.
        Cine se snad zahajeni stanice podari.
        Jak je realisticky start Dream Chaseru nevim. Tam to hodne zalezi i na nosici Vulcan.
        A klasika, bude zajimave sledovat vse kolem SH/SS.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Odklad samozřejmě hrozí u každého projektu. Můžeme jen doufat, že jich bude co nejméně. 😉

  8. Tomas180 napsal:

    V anketě hlasovalo 845 lidí, to hezky ukazuje, že i když je k živě vysílanému přenosu připojeno třeba 300 lidí (což už samo o sobě je hezké číslo), tak spousta dalších si pouští záznamy zpětně (často patřím mezi ně). Odvádíte skvělou práci!

  9. Spytihněv napsal:

    Čtyři jsou jasné, no a jako pátou misi jeden z lunárních landerů 🙂

  10. SaturnV napsal:

    Moc těžké… Chtělo by to alespoň 19 možností co můžu vybrat…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.