ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje odkládaný Falcon?

Start Falconu 9 s dvanáctou várkou družic Starlink se v posledních dnech několikrát odložil, ale teď se zdá, že bychom se konečně mohli dočkat. Nosič s potřetí použitým prvním stupněm odstartuje z rampy 39A ve 13:51 SELČ. Za zmínku stojí skutečnost, že jedna polovina aerodynamického krytu zažije při tomto startu již třetí let. Neměli bychom přijít ani o tradiční pokus o přistání stupně na mořské plošině Of Course I Still Love You, ani o zachycení obou polovin krytu loděmi GO Ms Tree a GO Ms Chief.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 13:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 5. 10. 13:20
Dnes se nepoletí. Start se odkládá o 24 hodin kvůli špatnému počasí. Startovat se má 6. října ve 13:29 SELČ. Náš přenos by začal ve 13:15.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EiHrCAFXgAAPrQk.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje odkládaný Falcon?”

  1. Albert napsal:

    Čest. Záznam není celý. Přistání 1. stupně jsem neviděl. Jen info.

  2. David R. napsal:

    Podzimní sezóna hurikánů je v plném proudu a je víc odkladů než startů. Člověk se diví, že na tohle období vůbec plánují starty. Mohli by místo toho udělat třeba nějakou údržbu. I když, natírat během hurikánu rampu asi taky nic moc.

    • Vojta napsal:

      Zrovna Starlinky je potřeba docela rychle odlifrovat. Nevím, jaké má SpaceX skladovací prostory, ale nekonečné ne a zastavení linky na sériovou výrobu družic je drahé. Taky asi nejde nakumulovat několik startů se Starlinky rychle po sobě (po hurikánové sezóně). Přece jen ty nové potřebují mnohem víc péče od řídícího střediska (testování, rozmístění na správné dráhy), tak jich nemůže být moc najednou.
      Ale i jíné starty potřebují buď pravidelnost (třeba zásobování ISS) nebo okna daná nebeskou mechanikou (teď se naštěstí nikam daleko neletí, tak to není aktuální).

  3. jakubvanek napsal:

    Michael Baylor @nextspaceflight
    SCRUB! 24 hour recycle due to weather. #Starlink

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.