ŽIVĚ A ČESKY: Loď Sojuz čeká tříhodinový letový profil

Pokud se vše podaří, zažijeme 14. října dopoledne něco, co Mezinárodní kosmická stanice nepamatuje. V 7:45 má z bajkonurské vzletové rampy 31/6 odstartovat raketa Sojuz 2.1a s kosmickou lodí Sojuz MS-17. V jejích anatomických křeslech budou ležet dva Rusové (Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov) a jedna Američanka (Kathleen Rubins). Loď by měla zhruba devět minut po startu dosáhnout oběžné dráhy a tím začne unikátní operace – Sojuz v krátkém čase provede všechny potřebné korekční manévry a k Mezinárodní kosmické stanici dorazí už kolem 10:52. Obě události pro vás budeme komentovat živě a česky – v tomto článku najdete oba přenosy.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 7:30 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Náš přenos z připojování lodi k ISS spustíme zhruba okolo 10:20 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nhq202009280023.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Loď Sojuz čeká tříhodinový letový profil”

  1. M.U. napsal:

    Zdravím!
    Včera psali tuším na Novinky, že kosmounauti objevili již místo úniku vzduchu ve svém modulu..
    Pobavila mě informace, že pomocí pytlíku čaje..zajisté prázdného .-)

    Jinak k tomu MallTV, není to optimální občas se spustí dobře ale jinak ne. Ale neřeším to. Musím opakovat spoštění a pak jde.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      ano, podle dostupných informací byl únik objeven.

      Jsem rád, že nás sledujete. Věřím, že se i tahle moucha vychytá. 😉

      • M.U. napsal:

        Kosmonautix je mé každodenní čtení i sledování nového. Zajisté mám za něj radost a musel jsem vás odměnit hlasem na křištálovou lupu. Tak bych si přál místo nejvyšší 😀

        Psali na novinkách opět že již opravili i elektrona na výrobu kyslíku.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Velice děkujeme za Váš hlas, ohromně si toho ceníme. Už samotné finále je pro nás ohromnou odměnou a budeme rádi i za poslední místo – vyhráli jsme už teď a navíc konkurence není lehká.
        S Elektronem je to trochu komplikovanější. Včera se objevila informace, že v jednu chvíli selhal Elektron-VM pro výrobu kyslíku, toaleta i vysavač. Spekuluje se o vadném elektrickém kabelu.

  2. Dannz723 napsal:

    Musím si postěžovat na Mall.tv, jde o strašné amatéry. Neumí ani udělat zobrazení videa ve fullscreen. Protože mám ultrawide monitor se širším obrazem než je video, tak ve fullscreenu vždy přijdu o horní a spodní část obrazu. Člověk jim to může hlásit sto krát a ani se neobtěžují nějak zareagovat. Prosím vykašlete se na ty amatéry a přesuňte veškerou aktivitu pouze na Youtube. Vždyť je tam lepší zázemí a navíc můžete rozjet nějakou tu členskou základnu a příspěvky. Vždyť je to na dobrovolné bázi, tak proč nevyužít extra příjmů k rozvoji webu.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Psal jsem to už stokrát, ale napíšu to po stoprvé. Neděláme to pro peníze. Přenosy jsme roky dělali zdarma na YT, když mi Mall.TV nabídl přesun přenosů k nim, kývnul jsem a peníze jsme neřešili. Čtvrt roku jsem pro ně dělal přenosy zdarma – stejně jako na YT a klidně bych v tom i pokračoval, ale po asi deseti přenosech mi nabídli honorář. Neodmítl jsem, ale jak jsem psal, peníze pro mne nejsou v tomto případě motivací. Přenosy jsem dělal roky zdarma a pokud by mi Mall.TV přestala dávat honorář za přenosy, nic by se nedělo, vysílal bych u nich pořád, protože mi o peníze nejde.
      O vašem problému kolegové vědí. Leč uživatelů s takovými monitory je málo a proto je řešení tohoto nedostatku uloženo pod jinými úkoly, které jsou podstatnější. Zkuste to do té doby vydržet. 😉 Já jim mohu tenhle návrh zase trochu připomenout. 😉
      P.S. Amatéři to to rozhodně nejsou, věřte mi. Snaží se zlepšovat a pravidelní diváci sami uznávají, že se jim to daří (byť samozřejmě občas se nějaká moucha objeví). Díky, že jste s námi. 😉

    • zUT napsal:

      Mám také ultrawide monitor. Řeším to tak, že použiji tlačítko pro „Obraz v obraze“ a ten si pak roztáhnu na plnou výšku monitoru.

  3. Michal Václavík VIP napsal:

    Přílet k ISS aktualizován na 10:52:27 SELČ.

  4. Vaclav napsal:

    Dovolím si připomenout, že rekord drží Gemini 11 s posádkou Conrad-Gordon, která zhruba před padesáti léty 22.9.1966 dostihla s spojila se s cílovým těles za 1h34m po startu, tedy koncem prvého oběhu.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Pokud se jedná o rekord per se, tedy spojení dvou těles bez ohledu na to, zda se jednalo o pilotované stroje, rychlejší byly nepilotované Sojuzy s označením Kosmos-186 a Kosmos-188, které se v říjnu 1967 spojily zhruba po 68 minutách, taktéž na prvním obletu Země.

      • Vaclav napsal:

        U nepilotovaných strojů lze přistoupit na nižší, nebo žádnou míru bezpečnosti.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.