ŽIVĚ A ČESKY: Dvanáctá várka družic Starlink

Ve změti posunů a odkladů startů posledních dnů se člověk už může snadno ztratit. Věřme však, že se situace konečně srovná a jedním krůčkem k tomuto srovnání může být start rakety Falcon 9, která by ve čtvrtek v 15:17 měla vynést dalších 60 družic Starlink – půjde již o dvanáctou várku těchto ostrých družic. První stupeň na této misi bude použit podruhé, ale zato jedna polovina aerodynamického krytu zažije již svůj třetí start. Věřme, že se dočkáme úspěšné záchrany prvního stupně i obou polovin krytu. Jako obvykle budeme rádi, když zavítáte na náš živě a česky komentovaný přenos.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 15:00 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://gizmoposts24.com/…SpaceX-2-crop-scaled-1200×900.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dvanáctá várka družic Starlink”

  1. Josef Baumruk napsal:

    Naprosty souhlas s Vaskem!
    Pan Majer to bohuzel stale prevadi na jim popsany problem, ktery ale asi existuje jen v jeho hlave…
    Nic ve zlem, pane Majere.
    Jen mi ta snaha o nepochopeni pripomina diskusi s blondynou, proste unreal

  2. zvejkal napsal:

    Nejako sa nam to s tymi raketami nedari, dufam v skore uzdravenie 🙂

  3. TomasP napsal:

    Měl bych s dovolením poznámky k evidentně zmatečnému informování o startech. Důkazem je diskuse na toto téma samotná, neboť se tu probírá několik měsíců.
    Např. nerozumím vyjádření „Vždyť se v anketě zcela jasně píše možnost: „Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD“. Nezlobte se, ale pokud tohle někomu nedojde a potřebuje to mít v nadpisu, tak chyba není na mé straně.“…“ titulek by pak přetekl na dva řádky…“? Pane Majere, vážně se omlouvám, ale tohle je opravdu dehonestující a naprosto neprofesionální vyjadřovat se o nás v podstatě jako o blbcích. Místo řešení problému. Takže jak to nakonec bude? Podle ankety nebo se měnit nebude nic? Děkuji.

    • TomasP napsal:

      Tak to nakonec můžete celé smazat. Slovo ODKLAD je v titulku videa, které už proběhlo. To už je i na mě moc. Nebudu se k tomu dále vyjadřovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zřejmě došlo k základnímu nepochopení ankety. Ta řeší, co dělat s videy, u kterých nastane odklad během přenosu. V anketě vede možnost Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD. Zdůrazňuju „do názvu videa“. Čtenář tu navrhoval, aby se slovo odklad nepřidávalo do názvu videa, ale do nadpisu článku, což jsem odmítl. V anketě vede zmíněná možnost „Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD“. Proto jsem oba dnešní přenosy po ukončení vysílání okamžitě přejmenoval, aby bylo hned jasné, že jde o záznam přenosu, ve kterém start neproběhl, ale byl odložen.

      • Josef Baumruk napsal:

        Dobry den, bohuzel se musim pripojit ke stiznostem ohledne zmatecneho oznacovani clanku a videi startu a jejich odkladu. At uz vysledky one ankety dopadly jakkoliv, nezasveceny ctenar nema zadne tuseni, jak dopadla nejaka anketa nekdy v minulosti a v tomto „systemu“ se velmi lehce ztrati. Myslim, ze odlozeni startu by melo byt zrejme jiz z titulku clanku. Pane Majere, neberte to prosim nijak zle nebo urazlive, proste soucasne je to nastavene celkem chaoticky.
        Jinak Vas samozrejme musim pochvalit za Vase clanky a videa, na ktere se vzdy rad podivam.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Do nadpisu článku zasahovat bohužel opravdu nebudu. Stačí jen článek otevřít a rovnou v nadpisu videa bude hned na začátku uvedeno slovo ODKLAD. Myslím si, že i nezasvěcený čtenář díky tomu snadno pochopí, k čemu došlo a neztratí se. Chci věřit ve schopnosti našich čtenářů. Věřím, že k nám chodí lidé, pro které tohle není problém.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Řídím se výsledky ankety. V ní má nejvíce hlasů možnost „Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD“. Podle toho se řídím a oba dnešní záznamy přenosů s odloženými starty jsem okamžitě v jejich názvu označil domluveným slovem ODKLAD. Plně tedy respektuji prozatímní výsledky ankety, které jsou jednoznačné. Opravdu netuším, jak jinak si to představujete.

      • SFENCE napsal:

        Koukam, ze tema nazvu clanku odlozeneho startu je zhave tema.

        Pokud by to lidem pomohlo, nebylo by varantou nahradit text „ŽIVĚ A ČESKY:“ v nazvu clanku textem „ODLOZENO: „? Tak by nehrozilo preteceni nadpisu pres jeden radek, a z nazvu clanku by bylo jasne, ze doslo k odkladu.

        Berte to jenom jako napad. Chapu, ze v okamziku kdy ten proces nemate zautomatizovany, neni lehke provest rucni upravy na X. ruznych mistech a na nic nezapomenout.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je na tom opravdu internetová populace tak špatně, že jim vadí jeden klik navíc? Smutné. Náznaky byly vidět už v době, kdy si lidé stěžovali, že nechápou význam slov dnes a zítra, protože si nepřečtou datum vydání článku. Tohle je zřejmě pokračování tohoto trendu. Už tehdy jsem říkal, že když ustoupím pohodlnosti a nepřemýšlení u dnes a zítra, tak za nějaký čas ta fronta pasivního přístupu, kdy internetoví uživatelé potřebují mít všechno na stříbrném podnosu, postoupí na novou úroveň. A vida, je to tu! Takže ne, tentokrát už opravdu neustoupím, protože pak by se to posouvalo ještě dál. Stejnou chybu už neudělám. Velmi rád budu respektovat výsledky ankety a záznam každého vysílání, ve kterém bude start odložen opatřím slovem ODKLAD. S tím nemám sebemenší problém a budu to dělat rád. Považuji to za elegantní řešení, které pomůže získat přehled nejen uživatelům našeho webu, ale i těm, kteří budou procházet archiv záznamů přímo na Mall.TV. Toto označení považuji za dostatečné. když si člověk otevře článek, tak je to vidět na první pohled. Není potřeba o ničem přemýšlet, ani nic analyzovat. Prostě otevřu článek, v nadpisu videa vidím ODKLAD, tak je asi jasné, k čemu došlo.

      • Josef Baumruk napsal:

        Tak jeste jinak:
        Titulek clanku je „zive a cesky“ zeano?
        Video v clanku ma nazev „odklad start…“
        Ptam se tedy co je obsahem videa: odlozeny start rakety, nebo odklad staru?
        Myslim ze v tom bude zakopany pes, cos si myslim nechcete vzit v potaz…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Živě a česky je název pořadu. Obsahem videa je záznam přímého přenosu, který byl odvysílán v rámci pořadu Živě a česky. Víc k tomu nemám co říct.

      • SFENCE napsal:

        Chapu Vas uhel pohledu. Jak rikam, byl to jen napad, jak vyresit problem s pripadnym pretekanim nadpisu na dalsi radek, coz jsem zaznamenal jako zmineny duvod, proc to neni prakticke.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já chápu, že jste to myslel dobře. Vůbec se na Vás nezlobím. Jen si prostě říkám, že někde už je potřeba udělat čáru.

      • Vasek napsal:

        S tím nápadem psát Odklad do nadpisu jsem přišel já a bylo mi to smeteno a hozeno do nejhlubší propasti i když jsem to myslel dobře. Napadlo mě to jelikož jak jsem již uvedl v té původní diskuzi je to daleko přehlednější a jednoznačné. Taky mē argumenty směřovaly na procházení starších článků kde to jednoznačně urychlí vyhledání uskutečněných startů a rozlišení od Odkladů. Jednoznačně je to rychlejší pro vyhledání a pro celkovou orientaci mezi stovkami článku pro úplné každého návštěvníka těchto stránek i toho který se zde moc dobře neorientuje a nechodí sem moc často. Navíc je to velmi jednoduché řešení které ničemu neublíží. A jak tu již několikátý den čtu tak tento názor nemám jenom já ale i spousta dalších čtenářů. Takže na tom asi něco bude. Vím že se nejde zavděčit všem ale pokud nějaký názor má hodně čtenářů tak už bych se nad tím zamyslel jestli by to nestálo za zvážení. Přece jenom se snad tento server dělá pro lidi – čtenáře. Tak bych čekal že čtenářům bude naslouchat. To není nic proti vám. Vážím si vaší práce a myslím že ji děláte dobře ale více naslouchat lidem by taky neškodilo. Ale z vašich reakcí jasně vyplývá že to změnit nehodláte na což máte plné právo takže už je celkem zbytečné se o tom dál bavit. Jenom je to podle mě škoda.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Víte, já se snažím lidem vycházet vstříc a mnoho nápadů čtenářů jsme již převedli do praxe. Ale všechno musí mít své hranice. Bohužel jsme již dlouhé roky nejen na našem webu, ale na celém internetu svědky znepokojivého trendu lenivění uživatelů. Lidé, kteří přijímají obsah, jsou stále pasivnější, vše potřebují mít na co nejméně kliků, často polopaticky vysvětlené a hlavně ať nemusí sami přemýšlet. Důležité! Teď jsem nemluvil jen o našem webu. Tenhle trend se bohužel vyvíjí po celém internetu, náš portál nevyjímaje. Chodí k nám stále více lidí a tak je logické, že se k nám tento trend dostává. Já si ale myslím, že čtenáři našeho webu na tom nejsou tak, že by potřebovali takovéhle vodění za ručičku. Chci tomu věřit. Nechtěl bych přispívat k tomu současnému trendu, který respektuje výše popsané lenivění internetových uživatelů. Máme na našem webu výbornou komunitu a skvělé čtenáře. Věřím, že tohle pro ně není takový problém, jak se může zdát z některých komentářů. Chci tomu věřit.
        Závěrem se ještě vrátím k tomu, že opravdu čtenářům nasloucháme. Pokud má někdo nějaký nápad, budeme za něj rádi. Nad každým návrhem se zamyslím a pokud mi zapadá do koncepce webu a je technicky realizovatelný, milerád jej nasadím. Nejnovějším příkladem budiž subdoména o přednáškách, kterou si dlouhodobě žádalo více lidí. Ale ten návrh s přejmenováním nadpisů článků u mne naráží na jeden z těch dvou výše uvedených problémů. Technicky to problém není, ale nezapadá mi do koncepce našeho webu. Děkuji za pochopení.

      • Vasek napsal:

        Dovolím si ještě poslední poznámku – to co vy nazýváte leností čtenářů to je z mého (a nejen z mého) pohledu pouze snaha o přehlednost stránek.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já se domnívám, že je web přehledný dost, ale tohle je asi individuální.

      • Honza Valecka napsal:

        Dovolím si podotknout, že v anketě nebyla možnost dát nápis „ODKLAD“ do názvu článku. Anketa tedy nejde korektně použít jako argument v této diskuzi.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud to už bude změněno názvu videa, tak mi přijde hloupé to dávat i do nadpisu. Nevím co je za problém udělat o jeden klik navíc, článek si otevřít a podívat se na název videa. Změna názvu videa je oproti názvu článku navíc výhodnější i z dalších důvodů – o to, že jde o záznam odloženého startu se díky tomu dozví i lidé, kteří třeba budou procházet archiv na Mall.TV, nebo přijdou na záznam z odkazu na sociálních sítích a vůbec nepůjdou přes náš web. Proto má změna názvu videa větší význam než změna názvu článku. A dávat to na obě místa mi skutečně připadá jako vodění dětí za ručičku do mateřské školy. Rád vyjdu návrhům vstříc, ale nebudu podporovat postupující pasivnost uživatelů internetu. Opravdu chci věřit, že naši čtenáři nejsou součástí téhle rostoucí masy, která musí mít všechno uvedené polopaticky, jen aby nemuseli přemýšlet. Chci věřit, že naši čtenáři jsou lepší. Máme skvělou komunitu a nechci o ní ztratit iluze.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.