Šťastné, veselé a kosmické! Do třetice…

Dva roky jsou tomu již, co jsme vydali článek „Šťastné, veselé a kosmické!“. Na něj loni volně navázal text „Šťastné, veselé a kosmické! Už zase…“ Letos tedy tuto trilogii vonící jehličím a prskavkami naplňujeme. Aneb opět přinášíme několik nových námětů, co bychom si měli přát (nejen) pod vánoční stromeček. Jinak se samozřejmě můžete inspirovat i minulými díly „seriálu“. Stejně jako loni a předloni budeme rádi, když se v diskusi nebo jinak podělíte o další nápady. Nikde není psáno, že z trilogie nemůže vzniknout tetralogie.

POZOR! Vezměte prosím na vědomí, že ani autor těchto řádků, ani server Kosmonautix a ani nikdo kolem něj nemá s pěti následujícími náměty ekonomicky nic společného! Nemáme z toho žádnou provizi, nic podobného. Autor vychází pouze z osobní zkušenosti a naopak bude vděčný za jakékoliv doplnění: levnější nabídky, zajímavé nápady, náměty apod. Ostatně, než něco nakoupíte, rozhlédněte se pořádně po internetu: třeba najdete danou věc výhodněji. (Všech pět tipů máme letos – řízením osudu, nikoliv záměrně – z jednoho čínského serveru.)

Bez roušky ani ránu. Natož bez té kosmické

Bez roušky ani ránu. Natož bez té kosmické
Koláž Tomáš Přibyl

Tip číslo 1: roušky

Už nějaký čas jsou tady s námi a ještě nějaký ten pátek s námi ještě budou (a budeme-li mít stávajícího ministra zdravotnictví, tak je hned tak neodložíme). Roušky. Ty přes ústa a nos, nikoliv bederní. A kosmická rouška by neměla chybět ve výbavě žádného správného nadšence pro všechno kosmické. Co třeba rouška Mars 2020?
https://www.aliexpress.com/…4287731.html

Nebo něco pro příznivce SpaceX?
https://www.aliexpress.com/…4051877.html
https://www.aliexpress.com/…1993820.html
https://www.aliexpress.com/……0835783.html

Nebo něco pro absolutní příznivce SpaceX?
https://www.aliexpress.com/item/10000400336684.html

Pozor! Při nákupu roušek se raději vždy podívejte na poštovné, které bývá často vyšší, než cena vlastní roušky. Třeba u Marsu 2020 se vyplatí vzít balíček deseti kusů roušek. Můžete je pravidelně střídat a zbytek lze nadělit pod stromeček ostatním.

Pravý a nefalšovaný skafandr SpaceX

Pravý a nefalšovaný skafandr SpaceX
Foto NASA

Tip číslo 2: v kůži astronauta

A pokud už jsme u SpaceX, jak se asi cítili Douglas Hurley a Robert Behnken ve futuristických skafandrech v lodi Crew Dragon „Endeavour“? Jak se asi budou na konci října cítit Michael Hopkins, Victor Glover, Sojči Noguči a Shannon Walkerová v lodi Crew Dragon „Resilience“? Není nic jednoduššího, než si objednat „light“ verzi těchto skafandrů určenou ke každodennímu užívání.

https://www.aliexpress.com/…2136254.html
https://www.aliexpress.com/…2038593.html

Pravý a nefalšovaný a čínský skafandr Space

Pravý a nefalšovaný a čínský skafandr Space
Foto Aliexpress

Sady jsou sice určené pro děti, ale ne každý z nás má dva metry a dva metráky. Navíc jimi můžete udělat radost právě (svým) dětem, nebo učinit své partnerky výrazně atraktivnější…

Pro sebe, pro návštěvy, pro zvědavé sousedy…

Pro sebe, pro návštěvy, pro zvědavé sousedy…
Koláž Tomáš Přibyl

Tip číslo 3: stylové závěsy

Představte si: probouzíte se a váš zrak jako první uzří stylové kosmické závěsy… Nebo jimi můžete dělat dojem na návštěvy… (Případně obé.) Nebo jimi můžete dát i sousedům najevo, že jste úplně normální… Zkrátka a dobře: máte jedinečnou příležitost proměnit v kosmickou vitráž poslední místo v bytě, které jste zatím modely, knihami, tričky nebo stavebnicemi s tématikou kosmických letů nedokázali obsadit. Od teď jsou vaše i okna!

https://www.aliexpress.com/…35362.html

Tip číslo 4: postel plná vesmíru

Není jich tolik, co mužů, ale do takto vyzdobené postele budou ženy-nadšenkyně pro lety kosmické skákat skutečně samy. Nebo můžete osvěžit svůj stávající vztah opravdu atraktivní atmosférou. Podle typu povlečení je možné romantickou hudbu nahradit ševelením písků Marsu, nebo burácením raketových motorů.

Hupky-šupky do pelíšku!

Hupky-šupky do pelíšku!
Koláž Tomáš Přibyl

https://www.aliexpress.com/item/33027202588.html
https://www.aliexpress.com/item/33027198529.html

Skafandry všech velikostí pro malé i velké

Skafandry všech velikostí pro malé i velké
Foto Aliexpress

Tip číslo 5: skafandr kosmický

Rouškami jsme začali, celotělovým overalem končíme. Aneb tento skafandr splňuje i nejpřísnější nároky na bakteriologickou, virovou a jinou ochranu. (No, minimálně se vždy najde někdo, kdo k němu rád vystaví certifikát.)

https://www.aliexpress.com/…1317381.html

Budete překvapeni, kolik zábavy se dá užít s tímto skafandrem, který je neustále dofukován ventilátorem poháněným dvojicí tužkových baterek. (Odvážnější pak mohou zkusit experimentovat s plechovkou fazolí a uzavřeným cyklem.) U bot sice hrozí prodření, ale pokud si na skafandr nasadíte třeba stylové sněhule nebo galoše, můžete směle vyrazit klidně i do obchodu nebo do divadla.

Znovu opakujeme: s výše uvedenými nabídkami/obchody nemá autor ani Kosmonautix.cz zhola nic společného. Pokud se dá něco z výše uvedeného sehnat jinak, jinde, levněji a jednodušeji, prosím, napište do diskuse. Za sebe mohu říct, že budu jen rád, když při budoucích nákupech ušetřím. A pokud budete mít další tipy, sem s nimi! Šťastné, veselé a (hlavně) kosmické!

Nafukovací skafandr „Made in China“ byl k vidění třeba loni v rámci módní přehlídky Technického muzea v Brně

Nafukovací skafandr „Made in China“ byl k vidění třeba loni v rámci módní přehlídky Technického muzea v Brně
Foto Technické muzeum v Brně

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “Šťastné, veselé a kosmické! Do třetice…”

  1. Petr Hajek napsal:

    Ty závěsy jsou super ,děkuji za tip.

  2. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Propagace nekvalitních čínských roušek na prvním místě mi osobně přijde přes čáru.

    Opravdu chce Kosmonautix přispět svým dílem k tomu, aby Čína vydělávala na průšvihu, kterým, díky své nezopovědnosti a cynismu, zamořila celou panetu?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Myslím si, že tenhle článek svým dosahem opravdu nic velkého způsobit nemůže. 😉
      A v tomhle případě jde spíše o originální módní doplněk s odlehčenou tématikou. Takže bych byl v klidu. 🙂

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Podle mě je to o principu, ne absolutním dosahu.

        Roušku bychom neměli vnímat jako módní doplněk nebo něco pro pobavení, ale jako symbol. V tomto případě čínské arogance vůči okolnímu světu.

        Relativizace, či dokonce bagatelizace (vždyť je to jen módní doplněk), a přehlížení souvislostí (co nás donutilo roušky nosit) mě v tomto případě mrzí. Rouška není cool…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já bych to nehrotil. Roušky se teď mají nosit, tak proč jejich prostřednictvím nedat najevo, že jsem fanda kosmonautiky?

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Ne že „mají“, ale bohužel musí nosit. Narozdíl od skutečných módních doplňků.

        Já nebrojím proti motivům na roušce a jejich využití pro propagaci kosmonautiky.

        Ale je třeba dělat reklamu čínským rouškám? Jsou nekvalitní a vydělávají na tragédii, kterou Čína způsobila.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jakákoliv rouška i ta nekvalitní představuje bariéru, která je lepší než nic – samozřejmě s ní musí člověk pracovat odpovídajícím způsobem – nosit jen určitou dobu, po použití desinfikovat atd, ale to platí i pro jakékoliv jiné látkové roušky.
        A k dotazu, zda je třeba dělat reklamu čínským rouškám, říkám za sebe – neřeším odkud roušky jsou. Řeším jen a pouze kosmonautický motiv. Nic jiného pro mne v tomto kontextu není důležité.

    • Tomáš Přibyl Redakce napsal:

      Článek jsem napsal jako INSPIRACI. Opakovaně jsem v něm uvedl, ať se laskavý čtenář podívá i po jiných možnostech: může si koupit kvalitnější zboží kdekoliv jinde jakékoliv jiné provenience. Stačí pohledat. Dokonce se „kosmické roušky“ dají vytvořit i doma (sám jsem si jich na jaře pár udělal).

      Roušky teď nosit musíme, tak proč je nevyužít užitečným směrem? Proč neudělat „reklamu“ kosmonautice? Je na nich vidět rover na Marsu, rakety SpaceX nebo třeba ISS – ale výrobce ne (a je jedno, jestli putují přes půl planety, nebo je maluju v Brně).

    • Tomáš Přibyl Redakce napsal:

      Děkuji za tip! Loni jsem sice upozorňoval na lunární modul z Lega a předloni na stavebnici Saturnu V, ale o této sadě jsem vůbec neuvažoval: nemá s reálným hardwarem nic společného, je to opravdu jen hračka. Aneb s kosmonautikou má asi tolik společného, co plyšový mimozemšťan…

      • Ferda napsal:

        Tak sada 60227 je spise pro deti. Pokud to ma byt neco serioznejsiho, tak v tom pripade se podivejte na 21321
        https://www.lego.com/cs-cz/product/international-space-station-21321
        I kdyz v tomto pripade jsem byl take celkem zklaman. Myslim ze ISS slo vymodelovat i lepe, shoda se skutecnou stanici by mohla byt i vetsi. Zato Lego Saturn V nebo lunarni modul na Mesici byly podle meho nazoru lepsi. Od 21321 men navic odrazuje i jeji velikost. Tezko bych hledal misto, kam kam to postavit… 🙂

  3. tonda napsal:

    Náhodou je článek s humorem Tomáše Přibyla výborný,dost jsem se nasmál jeho průpovídkám!Třeba …ševelení písku na Marsu by se dalo ještě vylepšit nasypáním skutečného písku do postele,kdoví,co by to s partnerkou udělalo!

  4. David R. napsal:

    Asi jsem suchar, ale mně napadají spíš užitečnější dárky jako originální Space Pen, nebo pro děti domácí planetárium. Je také eshop SpaceX s tričky atd. Deskové a počítačové hry s kosmickou tematikou – nejen Terraformace Marsu. A pro skutečné sběratele, opravdový meteorit, nebo na ebayi se dají dokonce koupit i součástky z raket (ne úplně levně).

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Dovolím si jen říct, že třeba planetárium nebo meteorit nejsou úplně věci týkající se kosmonautiky. Ale když se podíváte na minulé díly, uvidíte, že se autor snaží spíše upozornit na produkty, které jsou obecně méně známé než třeba Space Pen, nebo věci z eshopů NASA či SpaceX.

      • Tomáš Přibyl Redakce napsal:

        Přesně, jak píše Dugi: klasickým věcem jsem se chtěl (tradičně) vyhnout. Článek jsem zamýšlel jako inspiraci pro ty, kdo mají doma desetkrát „space pen“ a patnáctkrát kosmické tričko. Nemá smysl učit orla létat…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.