sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Návrat Sojuzu MS-16

Krátce po půlnoci dojde k odletu kosmické lodi Sojuz MS-16 od Mezinárodní kosmické stanice ISS. Ta k ní přiletěla 6. dubna a připojila se k modulu Poisk. U stanice tak zůstala zadokovaná déle než 190 dní. Dnes mezi 22:10 a 22:30 SELČ nastoupí posádka ve složení Anatolij Alexejevič Ivanišin, Ivan Viktorovič Vagner a Christopher John Cassidy do kosmické lodi a dojde k uzavření průlezu s modulem Poisk. Odletem Sojuzu MS-16 také formálně končí dlouhodobá Expedice 63 a začíná Expedice 64, která by měla trvat do 9. dubna 2021.

Symbolický klíč od ISS používaný během předávání velení.
Symbolický klíč od ISS používaný během předávání velení.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zítra je na 1:30:30 SELČ naplánováno vydání povelu k odpojení Sojuzu MS-16 od ISS, které by se mělo uskutečnit v 1:32:00 SELČ. Ve 4:00:51 SELČ provede kosmická loď 280 sekund dlouhý brzdící manévr. Ve 4:28:56 SELČ dojde k rozdělení kosmické lodi Sojuz MS-16 na jednotlivé části, tj. přístrojovou sekci PAO, obytnou sekci BO a návratový modul SA, ve kterém se kosmonauti vrátí zpět na Zemi. Ve 4:31:51 SELČ vstoupí návratový modul do atmosféry Země, ve 4:40:21 SELČ dojde k vytažení hlavního padáku a přistání nastane ve 4:54:36 SELČ. Přistání se očekává 147 km jihovýchodně (azimut 110,5°) od města Žezkazgan. Pro A. Ivanišina skončí třetí kosmická výprava, celkem strávil v kosmickém prostoru 476 dní, pro I. Vagnera skončí první kosmická výprava a celkový nálet bude 196 dní a pro C. Cassidyho skončí druhá kosmická výprava s celkovým časem 377 dní na oběžné dráze. V pohybu je i více než 200 členů leteckého a pozemního pátracího, záchranného a výsadkového týmu. K dispozici mají 12 vrtulníků Mi-8, dva transportní letouny An-26 a dva An-12. Pozemní techniku tvoří více než 20 vozidel včetně šesti nedávno modernizovaných pátracích a vyprošťovacích vozidel PEM-1 a PEM-2 založených na speciálním obojživelném automobilu ZIL-49061.

V pohybu je i více než 200 členů leteckého a pozemního pátracího, záchranného a výsadkového týmu.
V pohybu je i více než 200 členů leteckého a pozemního pátracího, záchranného a výsadkového týmu.
Zdroj: https://function.mil.ru/

Odletem Sojuzu MS-16 zůstane na palubě stanice ISS tříčlenná posádka tvořená ruskými kosmonauty Sergejem Nikolajevičem Ryžikovem a Sergejem Kuď-Sverčkovem a americkou kosmonautkou Kathleen Hallisey Rubins. Posádka Mezinárodní kosmické stanice ISS se rozroste do plného počtu v polovině listopadu, a to dokonce nově na sedm stálých členů. Na 12. listopadu je totiž naplánován přílet a připojení (na dokovací modul IDA 2) pilotované kosmické lodi Crew Dragon Resilience s misí Crew-1. Posádku ISS doplní americká astronautka Shannon Baker Walker, američtí astronauti Michael Scott Hopkins a Victor Jerome Glover a japonský astronaut Sóiči Noguči.

Všechny v článku uvedené termíny jsou platné k datu vydání článku (21. října 14:42)

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Ek0nLOPX0AIb217.jpg
https://pbs.twimg.com/media/Ek0n7ykXYAAdGQ5.jpg
https://function.mil.ru/images/upload/2019/9647894651.jpeg-1200.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Roman89
Roman89
3 let před

Návratová kabina Sojuzu MS-16 bezpečně přistála v kazašské stepi v 04:54 SELČ.

Roman89
Roman89
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Jasně, já ty setiny času nerad používám, pač pro mě to už prakticky není žádný rozdíl těch pár setin. Ale chápu, že pro někoho to může být důležité

Mr G
Mr G
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Chcel by som sa spytat na situaciu, ak by sa zistilo, ze Soyuz (alebo ina lod) nie je schopna bezpecne dopravit posadku spat na Zem, vyskytla by sa nejaka mechanicka zavada, ktora by sa nedala opravit. Aky je postup (plan, protokol, …) pre tento pripad ? Chapem, ze na to moze vplyvat milion faktorov, ale je vypracovany nejaky vseobecny plan, ako postupovat ?

Roman89
Roman89
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Kdyby se objevila nějaká neopravitelná závada na návratovém modulu a loď by byla ještě připojena u stanice, co by se dělo pak? Poslali by pro posádku nějaký záložní Sojuz?

Roman89
Roman89
3 let před
Odpovědět  Roman89

Jsou známá nějaká data, jak rychle by dokázali vyrobit a připravit k letu záchranný Sojuz?

https://kosmonautix.cz/2020/10/21/zive-navrat-sojuzu-ms-16/