sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Třetí český CubeSat se chystá na start

Prvním českým CubeSatem se stal VZLUSat-1, který 23. června 2017 vynesla indická raketa PSLV na polární oběžnou dráhu Země ve výšce 505 kilometrů. Druhý český CubeSat – Lucky 7 od SkyFox Labs – vynesla 5. července 2019 ruská raketa Sojuz 2.1b na heliosynchronní dráhu s výškou 530 km a sklonem 97,5°. Nyní se na svůj start chystá i třetí český zástupce těchto malých a stále populárnějších družic. VZLUSat-2 připravuje (stejně jako u prvního českého CubeSatu) Výzkumný a zkušební letecký ústav a k jeho vynesení by měl sloužit Falcon 9 od firmy SpaceX.

VZLUSat-2 ve své plné kráse.
VZLUSat-2 ve své plné kráse.
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

Nyní se na internetu objevily fotografie z integrace letového exempláře VZLUSat-2 do modrého vypouštěcího kontejneru nizozemské společnosti ISIS. Dvířka se zavřela a pokud se nic nepokazí, měla by se otevřít až na oběžné dráze, těsně před uvolněním tohoto 3U CubeSatu. Jeho úkolem má být především ověření technologií, které využijí další mise. Těšit se můžeme třeba na snímky z palubní kamery a na palubě má být také systém pro přesné řízení orientace, nebo nové generace přístrojů, které byly už na VZLUSat-1.

„VZLUSat-2 je technologická mise, která má za úkol ověřit sub-systémy pro další, komplexnější mise. Mnoho technologií zkoušíme v České republice vůbec poprvé. I přes pokročilé simulace a testování nejsme schopni všechno zde na Zemi plně ověřit, a proto potřebujeme získávat reálné zkušenosti s provozem na orbitě, to se týká například systému přesného řízení polohy, který nelze v našich podmínkách plně ověřit,“ uvedl vedoucí družicových systémů VZLÚ Juraj Dudáš.

Start Falconu 9 by mohl proběhnout 18. prosince a česká družice by měla obíhat Zemi ve výšce 500 – 600 kilometrů. Komunikaci má zajišťovat pozemní stanice FEL ZČU. Důležité je, že na vývoji tohoto CubeSatu pracoval nový tým odborníků VZLÚ – ti tak získali praktické zkušenosti, které by měli uplatnit v navazujícím projektu – české družicové síti. Ta by podle plánu VZLÚ měla vzniknout v následujících letech.

VZLUSat-2 připravený na integraci do vypouštěcího kontejneru.
VZLUSat-2 připravený na integraci do vypouštěcího kontejneru.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EjtoyqVWkAA-6mB?format=jpg&name=medium
https://www.vzlu.cz/images/thumbs2/img-3688-01m-20200924133343.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EjqizOiWAAI3E18?format=jpg&name=medium

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spimfurt
spimfurt
3 let před

co to tam je za babku s natackama na fotce muhehe?

Miroslav Pospíšil
Miroslav Pospíšil
3 let před
Odpovědět  spimfurt

Evidentně je ti zcela neznámá norma ISO 14644-1 pro klasifikaci čistoty prostředí. Ve volných chvílích, mezi psaním zbytečných komentářů, si ji můžeš nastudovat, abys pochopil proč má technik zakryté vlasy při manipulaci s letovým hw.

spimfurt
spimfurt
3 let před
Odpovědět  Miroslav Pospíšil

vzdyt je jak babka, co kouka do trouby jestli uz jsou buchty hotovy.

mp
mp
3 let před
Odpovědět  spimfurt

Babka z Eltvoru hlasi, ze cukrovi bude hotove nejdriv okolo vanoc, tak vydrz, synku.

spimfurt
spimfurt
3 let před
Odpovědět  mp

jste takhle na tu dalku ve spojeni s hw(obcas), nebo dalsi powerup bude az tam nahore?

mp
mp
3 let před
Odpovědět  mp

Tohle je u vsech CubeSatu stejne. Jsou povinne vypnute kolikem zatlacenym v jedne ze ctyr kolejnicek. Spojeni tedy (snad) az po uvolneni.

Jindra
Jindra
3 let před
Odpovědět  spimfurt

Já sem zahlédl Rimra z Cerveneho Trpaslika, takze podle direktivy 7472 si jdu pustit díl.
Ale uznávám že to není k tematu článku.

mp
mp
3 let před

Autor neodpovídá na zprávu, doplním tedy odkaz na zdroj: https://twitter.com/eltvorc

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  mp

Tím autorem myslíte mne? Nikde nevidím žádnou zprávu týkající se tohoto článku. A tenhle odkaz na Twitter je už od chvíle vydání článku uveden ve zdrojích informací pod článkem.

mp
mp
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

– zda myslím vás, to nevím — použil jsem funkci „Kontaktujte autora článku – hlášení chyb a nepřesností, rady, či připomínky“ a zatím nedorazila ani odpověd, ani se na článku nic nezměnilo;

– bohužel se zdá, že nemáte pravdu, ve zdrojích je: „Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EjtoyqVWkAA-6mB?format=jpg&name=mediumcomment image
https://pbs.twimg.com/media/EjqizOiWAAI3E18?format=jpg&name=medium
Pod obrázkem potom „pbs.twimg.com“, tedy přímé odkazy na JPEGy z CDS a pro klikajícího uživatele tedy bez zpětného odkazu na kontext. Zda je to chyba, nebo záměr, to nevím, ale není to profi a mě osobně jako tvůrce hlavního payloadu, poskytovatele použitých fotek a v neposlední řadě babku v natáčkách(tm), civějící do trouby, to mrzí.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  mp

Po použití tohoto formuláře by mi měl dorazit mail. Je zvláštní, že v poště nic nemám.
Ke zdrojům. Na našem webu to děláme tak, že na konci článku máme zdroje informací a zdroje obrázků. Zdroje informací udáváme (kvůli eliminaci dlouhých adres) pouze doménově (zde tedy https://twitter.com/), ale adresa odkazu je kompletní. To znamená, že když na odkaz kliknete, dostanete se přímo na adresu https://twitter.com/EltvorC. Stejně tak je jako zdroj informací uveden web VZLÚ – taky se ukazuje pouze doména https://www.vzlu.cz/, ale po kliknutí se člověk dostane na konkrétní článek https://www.vzlu.cz/cs/nanosatelit-vzlusat-2-vyrazil-na-cestu-do-usa-c741.html. Zdroje informací jsou pak přímo proklikatelné odkazy na originální soubory, které jsme v článku použili, aby měl čtenář přímý odkaz na obrázek např. v originálním rozlišení.
Tento systém zdrojování používáme u všech článků na našem webu. Není to tedy chyba – děláme to takhle vždy a u všech článků – stačí se porozhlédnout po našem webu. je mi líto, že vás to mrzí, nicméně úpravu systému zdrojování se měnit nechystáme. Myslím si, že je dostatečné, když člověk klikne na zdroje informací a tím se dostane přímo na konkrétní tweet či článek. Díky za pochopení.

mp
mp
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

– pokud jde o formulář, použil jsem jej tuším 10.10. Zkuste si to opravit, možná přicházíte o mnoho dalších podnětů;

– URL: pozoruhodné, nenapadlo by mě, že viditelný odkaz http://neco mě zavede na http://neco/jineho, což byl i důvod, proč mě na něj nenapadlo najet myší. Jakou část lidí to napadne nebo zda už si na to stálí návštěvníci zvykli, to neposoudím. Sice mi to nepřipadá dobré, zase si ale cením vaší práce s vysvětlováním.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  mp

Rozhodně díky za podnět ohledně systému pro hlášení chyb. Je to opravdu podivné, protože v posledních dnech mi jiná hlášení o chybách normálně přichází. Proto se ještě pro jistotu zeptám, zda jste kliknul na potvrzovací tlačítko. V tom by teoreticky mohl být zakopaný pes, ale pro jistotu se i my pokusíme zjistit, zda není chyba na naší straně v systému, který tohle hlášení zajišťuje.

Osobně se domnívá, že si na to naši uživatelé zvykli. Vycházím ze statistik, které mám k dispozici. Z nich vidím, že lidé na zdroje informací (i obrázků) na koncích článků klikají. Já si zase cením toho, že se podařilo celou situaci vysvětlit a věřím, že se Vám bude na našem webu líbit i nadále.

mp
mp
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Už si to nepamatuju dopodrobna, ale pokud byl protirobotím údajem nějaký letopočet, tak to jsem určitě potvrzova, víc si nevzpomenu.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  mp

Rozhodně díky za zpětnou vazbu. Mrknu na to a určitě dám vědět!

https://kosmonautix.cz/2020/10/09/treti-cesky-cubesat-se-chysta-na-start/