sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírná technika: Vznik sovětského programu Fobos

VT_2020_40

Dnes zabrousíme do časů, kdy Evropu rozdělovala železná opona a mezi dvěma supervelmocemi probíhaly kosmické závody. Sovětský svaz se v nepilotované kosmonautice dočkal řady úspěchů a prvenství při průzkumu Měsíce a Venuše. Ale u Marsu vedli na celé čáře Američané. Sovětský svaz se tedy rozhodl změnit své priority a jedním z výsledků byl projekt Fobos určený k podrobnému průzkumu stejnojmenného měsíce rudé planety.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.


Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vaclav
Vaclav
3 let před

Dovolil bych si upřesnit “ úspěchy a prvenství “ Ruska u Venuše. Až do nasazení obřích sond typu Venera 9 byly výsledky více než desítky pokusů a desítky let marné snahy Ruska u Venuše více než žalostné. Bylo třeba zhruba desíti marných pokusů aby jejich sonda vůbec k Venuši doletěla v provozu schopném stavu. Když se tak konečně stalo nevěděli vůbec / byla to Venera 4 – neúspěšné pokusy o let nečíslovali/, která bije a hlásili přistání s nesmyslnými tlaky a teplotami a stejně se blamovali v následujícím okně v případě sond V5 a V6, které ve skutečnosti též rozdrtil tlak atmosféry desítky km vysoko před dosednutím. Mezitím Američané stejně jako u Marsu excelovali ve svých pouhých dvou misích maličkých sond a dávno před Rusy získali základní údaje o Venuši, její atmosféře, magnetických polích atd..

Vaclav
Vaclav
3 let před

Když jsem si poslechl hodnocení Ruska u Marsu misím opět reagovat. Ani jedna ruská sonda u Marsu nesplnila svůj program. Citované Marsy 2 a 3 se sice staly družicemi Marsu, ale přistání se nezdařila, jediný snímek-nesnímek s Marsu 3 na tom nic nemění. Mars 5 se sice dostal na dráhu družice, ale zkolaboval dříve než přiletěl přistávací Mars 7, který ostatně Mars ani netrefil, tomu měl sloužit jako retlanslační, Mars 6 se neúspěšně pokusil o přistání, což není úspěch.
Sondy Fobos též totálně selhaly, F-1 k Marsu vůbec nedoletěl, není to ztráta času se jimi zabývat ?

SaturnV
SaturnV
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Není. To, že to nesplnilo svůj úkol neznamená, že to není zajímavé ;).

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Komentovat váš černobílý pohled na věc je zbytečnost, stejně jako vést smysluplnou diskuzi, protože vy nejste schopen pracovat s fakty a informacemi, jak zde již bylo v mnoha vašich komentářích vidět. Za 2 týdny budete překvapen a možná vás z toho klepne pepka, kolika zajímavých informací přinesl program Fobos o stejnojmenném měsíci. Pokud je pro vás ztráta času pořad o programu Fobos sledovat, tak ho prostě nesledujte, nechápu jak takto elementární úkol neodkážete zvládnout 😀

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Nač ty emoce. Zřejmě máme každý nastaveno jinak měřítko pro úspěch a neúspěch jinak. Já používám srovnání s americkými sondami, které pracují bezchybně desítky let a chrlí tisíce snímků s daleko vyšším rozlišením a plní své programy na násobky 100%. Pokud ovšem je příkladně Mas-3 považována za úspěch, pak je úspěchem již úplně všechno.
Pokud se týká Phobosu 2 tak nějak nejsem ohromený z 37 snímků s rozlišením 400m a ze tří průletů kolem měsíce sondou, které ještě před příletem nefungují dva řídící počítače za tří. Sonda se měla přiblížit na 50 m, vysadit na povrch přístroje, nic z toho nedokázala – je to úspěch ?
Samozřejmě, že jakákoli měření v těsné blízkosti bez ohledu na jejich množství jsou cenná a nelze vyloučit ani zásadní objev, ale ve srovnání s americkými excelenty je to bída.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Vaclav

Ztráta času to rozhodně není. Byly to ambiciozní a originální mise, podobně jako třeba Fobos-Grunt. A jako takové mají své místo v historii kosmonautiky. Že tato dvojice úkoly nesplnila a Grunt skončil skoro nejtrapněji, jak se dalo, je jiná věc. Stejně jako Mars 96. Ale mě osobně zajímají i takováto fiaska.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Spytihněv

To je odpověď na moji otázku. Pokud jsou i neúspěšné projekty předmětem obecného zájmu je správné se jimi zabývat.

Bukosek
Bukosek
3 let před

Vaclave, hm… probirate to nekdy s vasim bratrem Aloisem…to by byla pecka, mit Vas tu oba… snad priste.

Vaclav
Vaclav
3 let před
Odpovědět  Bukosek

Jen se podrobně zabývám historií kosmonautiky se specializací na kosmické sondy a první pilotované programy vč. Apolla. Mám k dispozici i dobové prameny, zejména články tehdejšího klubu SPACE v časopisu L+K, jeho členem byl i šéf pana V. a časopis Radar. v něm vyšel článek se záznamem tiskovky Akademie věd tehdejšího SSSR, dnešního Ruska, po skončení letu Venery 4, které se konečně podařilo doletět k Venuši. Dá se hravě dohledat v archivech, ale pokud by byl zájem , rád ho na vyžádání pošlu. Tam je zajímavé nejen nesmyslné tvrzení o teplotách a tlacích a údajném povrchu Venuše, ale americké výsledky souběžného letu Marineru 5, který potvrdil převratná měření Marineru 2, jsou označeny jako americká propaganda.
Proto jsem se ozval na úvodní odstavec – dle mého názoru, doufám že není mylný, i u Venuše vedli Američané od samého počátku na celé čáře, jak jsem uvedl “ do nasazení obřích sond typu Venera 9″.

Vaclav
Vaclav
3 let před

Když už cupuji ten první odstavec, tak bych rád dodal k prioritám tehdejšího Ruska: Mars BYL od samého počátku jejich prioritou, hned jejich první sonda měla směřovat k Marsu, nikoli k Venuši. Skoro ve všech oknech od počátku kosmonautiky posílalo Rusko k Marsu zpravidla tři sondy, že tam zhusta nedoletěly a ani jedna nesplnila svůj program neznamená, že by pro Rusko nebyl Mars prioritou, právě naopak. Z ruského kosmodromu bylo odpáleno 21 sond, stejně jako v Americe, takže o Mars se snažili, seč mohli, ale bohužel pro kosmonautiku s výsledky vice než chabými.

https://kosmonautix.cz/2020/10/03/vesmirna-technika-vznik-sovetskeho-programu-fobos/