ŽIVĚ A ČESKY: Vega už snad konečně poletí

Nehoda předešlého exempláře nosné rakety, pandemie COVID-19 a špatné počasí – tyto faktory se postupně postaraly o to, že se start nejlehčí evropské rakety Vega odložil o skoro celý rok! Při této misi se tedy Vega vrátí do služby po loňské nehodě, ale také vynese celkem 53 družic – ty budou usazeny ve speciálním dispenzeru, který navrhli a postavili experti z brněnské firmy SAB Aerospace. Nyní již nosič čeká na rampě a my samozřejmě chystáme komentovaný přenos – jen to bude chtít od našich diváků trochu sebezapření – start je naplánován na 3:51 našeho času, což pro středoevropany rozhodně není příznivý termín.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 3:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 1. 9. 20:50
Start se odkládá na neurčito. Důvodem je tajfun Maysak nad Jižní Koreou, kde je telemetrická stanice Čedžu potřebná ke sledování horního stupně AVUM.

Zdroje informací:
https://www.arianespace.com/
https://www.arianespace.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Artist_s_view_of_Vega_VV16_with_SSMS.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.