ŽIVĚ A ČESKY: Dvanáctá porce ostrých Starlinků

V uplynulých dnech jsme neměli mnoho příležitostí ke sledování komentovaných přenosů, ale to by se mohlo dnes večer změnit. Na čtvrtečních 20:19 našeho času totiž SpaceX chystá start své rakety Falcon 9. Po vzletu z rampy 39A nás čeká přistání prvního stupně (mimochodem použitého potřetí) na mořské plošině a zřejmě proběhne i pokus o záchranu aerodynamického krytu – jedna jeho polovina přitom vůbec poprvé zažije svůj již třetí let. Na oběžnou dráhu míří dalších 60 družic Starlink, které pokryjí svět vysokorychlostním a spolehlivým připojením k internetu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 20:05 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 17. září 19:50
SpaceX se dnes nepokusí o start. Nejbližší příležitost bude zítra, ale předpověď počasí na zítřek dává zatím jen 30% pravděpodobnost dobrých podmínek.

Zdroje informací:
https://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://gizmoposts24.com/…/Starlink-coverage-Earth-SpaceX-2-crop-scaled-1200×900.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dvanáctá porce ostrých Starlinků”

  1. vencour napsal:

    Zaznělo to i jinde – odloženo na zítra (aspoň) a to ještě kdo ví, co bude, prý je čekáno 70% špatné počasí.

    Taky už po několikáté když mám čas tak … den + 1 …

  2. Jiří Hadač Redakce napsal:

    Ja nevim, poustim si prenos, abych si nastavil upozorneni az zacne, nedostanu nejdriv dve reklamy? :-(. No teda..

  3. Vaclav napsal:

    Problémem každého nosiče je užitečné zatížení pokud možno naplňující jeho kapacitu. Při pohledu do historie tomu bylo zpočátku naopak. Kapacita nosičů limitovala užitečná zatížení. Současný stav, zejména směřování k miniaturizaci, vede k inflaci dopravní kapacity. Zejména noví hráči na trhu reagují rychle a jejich malé rakety využily trhu příkladně v CUBE. Znovu použitelnost sice razantně snižuje cenu za kg, ale to znamená sestavovat hrozny a hledat takové s podobnými plánovanými drahami. Superakety to mají ještě těžší trpí na nedostatek užitečných zatížení a to bylo i jednou z příčin jejich zániku. Potřebné kapacity omezuje i dlouhá životnost nákladu
    F-9 ve své třídě svou kapacitou zřejmě převážil nabídku nad poptávkou a Starlink volnou kapacitu vyplňuje. Jako podnikatelský záměr to bude mít těžké v agromeracích se sune mezi zavedené poskytovatele, kteří budou jistě reagovat
    a mimo agromerace mezi nejchudší vrstvy, kde bude rozhodující cena nikoli rychlost a tam kde je dosud INT nedostupný je řídké osídlení a potřeba INT není ani zdaleka obecná a bude zřejmě výjimkou.

  4. lkral napsal:

    Dle heavens-above.com by měl být vidět průlet 2. stupně a oddělených družic krátce po startu z ČR!! Kolem 20:42 SELČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.