Slavíme osmé narozeniny

1. září je pro školáky již tradičně neoblíbený den, ale pro nás je to vždy čas na oslavu. Právě prvního září roku 2012 vyšel na našem tehdy nově založeném blogu první článek. Pak jej následovaly další – nejprve vycházely jednou za dva dny, pak každý den a následovaly dva články denně a nakonec jsme zavedli i krátké zprávy. Pokud všechny tyto různě dlouhé formáty sečteme, tak jsme dnes na téměř přes 7800 vydaných článcích / krátkých zprávách. Pokud bychom tuto porci rozdělili rovnoměrně do 2922 dnů, kdy náš blog existuje, vycházelo by to průměrně na 2,6 článku / zprávy denně.

Jednou z našich tradic je, že se na narozeniny našeho blogu ohlížíme zpět a rekapitulujeme. Ještě než se dostaneme ke zhodnocení, chtěl bych Vám poděkovat za to, že nás čtete. Vím, opakuju to každý rok, ale musím to pokaždé zdůraznit, protože čtenáři jsou alfa a omega našeho portálu. Bez Vašeho neustálého zájmu by nás psaní zanedlouho přestalo bavit. To, že naše články čtete, komentujete, hvězdičkujete, sdílíte a doporučujete svým známým, je pro nás tou největší odměnou. Těší nás, že se k nám rádi vracíte a i do budoucna se budeme snažit nezklamat důvěru, kterou jste do nás vložili.

To, že máme skvělou komunitu, víme už dávno. V posledních týdnech jsme o tom získali další důkaz. Náš čtenář Drahoslav Trnka založil a spravuje náš Discord. Jde tedy o další sociální síť, na které se mohou naši čtenáři a fanoušci sdružovat – Discord tak navázal na již existující profily na Facebooku, Twitteru či Instagramu. Kromě toho jsme i na YouTubeSpotify. Každá z těchto sítí je trochu jiná a nabízí svým uživatelům jiné služby. Každý si tak může vybrat tu, která nejlépe odpovídá jeho potřebám. Drahoslav Trnka ale nezůstal jen u Discordu. Ochotně se pustil také do technologických úprav našeho blogu a domén. Na tohle téma ještě chystáme speciální článek, ve kterém shrneme všechny změny a představíme novinky. Už teď chci ale Drahoslavovi poděkovat za jeho nasazení a čas, který našemu projektu dobrovolně věnuje.

Zapomenout nemohu ani na to, že nás Vaše hlasy dostaly (již podruhé) do finálového kola ankety Křišťálová lupa 2019. Stejně jako o rok dříve, jsme Vás ani tentokrát v nominační fázi nijak nevyzývali k posílání hlasů. I přesto jste nás dostali do finálové desítky v kategorii Zájmové weby. Ve finálovém hlasování jsme Vás již o hlasy požádali a výsledkem bylo překrásné šesté místo. O rok dříve jsme byli osmí a za posun o dvě místa vděčíme i popularizačnímu projektu Vědátor, který vyzval své fanoušky, aby své hlasy neposílali jemu, ale nám, aby se netříštily hlasy. Ještě jednou za toto gesto děkujeme!

A než se dostaneme k tradičním statistikám a vyhlášení Redaktora roku, dovolte mi ještě veřejně poděkovat všem členům naší redakce. Bez téhle úžasné party skvělých lidí by náš web nemohl poskytovat služby, na jaké jste zvyklí. Tito lidé ve svém volném čase dobrovolně tráví dlouhé hodiny tím, že prochází zdroje informací – ať už na internetu nebo v knihách a hledají v nich zajímavosti, které by pak mohli využít ve svých článcích. Často do hluboké noci pak do systému vkládají články i s pečlivě vybranými obrázky. A to vše někdy i v neúprosném časovém tlaku, aby se čtenáři dočkali článku v čase, který čekají. Naše redakce není tvořena profesionály a i přesto jsem pevně přesvědčen, že vědí, jaký je pravý význam slov profesionalita a zodpovědnost. Pravidelně to ve svých článcích dávají najevo a já si jejich práce ohromně cením. Vám všem, patří velká poklona a upřímný dík, pánové!

Jako tomu bývá již tradičně, tak i dnes přidám srovnání statistik za období 1. září 2019 – 31. srpna 2020 přičemž v závorce je rozdíl oproti stejnému období o rok dříve).

Počet návštěv: 1 855 762 (- 2,03 %)
Nejúspěšnější den: 27. 5. 2020 (24 259 návštěv)
Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 593 (- 28,30 %)
Průměrná doba strávená na stránce: 3 minuty 07 sekund (- 8,76 %)
Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,10 (- 5,37 %)
Počet území (států), odkud jsme zaznamenali návštěvy: 141 (- 13)
Pár exotických území (států), odkud přišly návštěvy: Zambie, Namibie, Mongolsko, Barma, Libye, Kuvajt, Honduras, Alžírsko, Bahamy, Bahrajn, Arménie, Tanzánie, Sýrie, El Salvador, Senegal, Paraguay, Panama, Nepál, Pobřeží Slonoviny, Benin, Turkmenistán, Papua-Nová Guniea, Ghana, Západní Sahara, Mali, Írán, Togo, Angola, Afghánistán

Další tradicí těchto narozeninových článků je vyhlášení tří nejlepších redaktorů. Dříve jsme používali výpočet zohledňující aktivitu autora, ale letos jsme poprvé přešli na jiný formát. O Redaktorovi roku hlasovali členové redakce. každý mohl ve své zprávě nominovat tři kolegy (nikoliv sebe) a každému udělit tři, dva a jeden bod. Tři autoři, kteří získali nejvíce bodů, dostanou drobné věcné ocenění, které jim může časem připomenout, že se velmi aktivně podíleli na tomto našem společném projektu.

  1. Dušan Majer
  2. Ondřej Šamárek
  3. Lukáš Houška
Ocenění pro tři nejaktivnější redaktory našeho webu za uplynulý rok.

Ocenění pro tři nejaktivnější redaktory našeho webu za uplynulý rok.
Foto: Dušan Majer

Zdroje obrázků:
https://johnnywestmusic.files.wordpress.com/2016/02/8-year-cupcake.jpg?w=620

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

49 komentářů ke článku “Slavíme osmé narozeniny”

  1. Tarzan napsal:

    Vše nejleší k narozeninám a celé redakci přeji dostatek sil a elánu do dalších let.
    Díky

  2. Jan Mládek napsal:

    Gratuluji k osmým narozkám a vítězům redaktora roku(Ten noví formát, hlasování je super!)
    Dušane, tys byl jasnej vítěz, pokud ti někdo z redaktorů nedal plný 3 body, tak to chtěl udělat zajímavější 😀 Jsi bezpochyby ten největší tahoun na kterém stojí celí Kosmonautix, a to nemluvě o živě česky komentovaných startech 😀
    Ondřeji, tobě jsem osobně nejvíc fandil, Svět nad planetou mě provázel dlouhou dobu, mezi pondělím a úterým jsem nemohl usnout, dokud jsem si nepřeřečetl další díl, a dny mezi úterky jsem si vyplňoval ostatními seriály z tvého portfolia o historii pilotované kosmonautiky, doslova nebýt tebe, tak bych tady dneska (i minulí rok nebyl) a asi bych zůstal u pouhého sledování živě komentovaných startů na YT a posléze na malltv
    Lukáši, tvůj Kosmotýdeník napěchovaným informacemi a obrázky z uplynulého týdne baví mě a někdy i mé kolegy z práce, když to nepřeženu 😀

    Velké díky nepatří jen třem zmiňovaným, ale celé redakci, nedovedu si představit den, aniž bych si nepřečetl minimálně jeden článek z kosmonautixu
    Máte můj velký obdiv a ještě jednou díky 🙂

  3. Petr Hajek napsal:

    Gratuluji a děkuji za osm let luxusního Infoservis z oboru kosmonautiky.

  4. Jiří Hadač Redakce napsal:

    Moc gratuluju a přeju, ať vám to nadšení vydrží i nadále. Za sebe můžu říct, že když jsem sem přišel poprvé, nešlo mi o žádné novinky a tyto záležitosti. Dostal jsem se sem jen a pouze kvůli historickým seriálům, které jsem několik týdnů četl a zbytek webu mi byl ukradený. Jo, Ondro, můžeš za to hlavně ty, že jsem sem přišel a zůstal tu :).
    Dobrá práce, děláte to dobře a sešla se vám tu moc dobrá parta. Paráda, jen tak dál.

  5. PeProch napsal:

    Gratulace k výročí a díky za zajímavé články, ale hlavně za skvělé online přenosy s vaším neskutečně nadšeným komentováním. To mě vždy dodá spoustu pozitivní energie do života. Dík

  6. Jan Jancura napsal:

    Připojuji se k ostatním gratulacím a přeji redakce,aby nadále pokračovala ve zveřejňování informačně bohatých článků o kosmonautice. I já je každý den čtu a skoro pravidelně se dívám na videa o technice apod.

  7. Kamil napsal:

    Díky a věřím, že to nejlepší máme všichni ještě před sebou, čekají nás nejlepší léta kosmonautiky v historii a jsem nadšený, že nás jimi bude provázet tak skvělý a kompetentní tým, jaký se vytvořil kolem kosmonautixu.

  8. ElGe napsal:

    Veľká vďaka za úžasný kus práce, ktorý ste vykonali. Návšteva stránky sa pre mňa stala už každodennou rutinou. 🙂 ďakujem a držte sa.

  9. LudekTalian napsal:

    Mám to podobně, jako předchozí diskutující – každé ráno je Kosmonautix jeden z prvních webů, které otevřu… 🙂
    takže se připojuji ke gratulaci a děkuji za tu spoustu práce, kterou s přípravou strávíte.

  10. SaturnV napsal:

    Moc moc díky za tolik zajímavých článků!!!

  11. BJ napsal:

    …no tak teď jste mne rozesmutnili …to už je osm let?! Bože ten čas tak letí.
    BJ

    p.s …a samozřejmě blahopřeji/děkuji/a vše nejlepší do další osmiletky!:-)

  12. Jaro Pudelka napsal:

    Chcem povedať prosté ĎAKUJEM.

  13. Ivo napsal:

    Děkuji a přeji hodně hezkých článků do dalších let.

    Nedá mi to se nepozastavit nad některými výsledky:

    Počet stránek, odkud k nám přišly návštěvy: 593 (- 28,30 %) – podle mě není až tak důležité, protože vaší věrní zde jistě chodí přímo, tak jako třeba já. 🙂

    Průměrná doba strávená na stránce: 3 minuty 07 sekund (- 8,76 %) – to mě mrzí, já jsem tedy hodně nad průměrem, asi to bude ta uspěchaná doba, kdo ví.

    Průměrný počet navštívených stránek/návštěvu: 2,10 (- 5,37 %) – to je přesně tak jak píšete, dva články denně, takže ideální. 😉

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Počet stránek: Ano, to je pravda, navíc si myslím, že Google analytics nějak postupně mění metodiku – dříve se stávalo, že třeba zdroje s a bez www započítával zvlášť.
      Průměrná doba a počet stránek: Tady podle mého názoru hraje roli ještě jedna věc. Lidé, kteří nemají RSS či jiný systém mohou na web jen tak nakouknout na pár sekund, jestli nevyšel nový článek a když ne, jdou pryč a vrátí se zase za chvíli. To pak může trochu rozhodit průměry.

  14. Ctirad napsal:

    Každé ráno začínám s Kosmonautixem. Díky moc a vydržte!

  15. Nixs napsal:

    Díky Vám všem, mám neskutečný skluz ve článcích i videích, ale super je že se ke všemu lze vrátit, takže při krumpáči na zahradě doháním pokecy s Kosmonautixem, starty… cca půl roku až rok zpětně 😀 Krátké zprávy mám přes rss v emailu v práci a to ještě zvýrazněně, takže přece jen aktuální jsem 🙂 Vše nej všem, jste skvělí a díky za super práci!! 🙂

  16. Michal Václavík VIP napsal:

    Všechno nejlepší k osmým narozeninám a jen tak dál.

  17. Vasek napsal:

    Velká gratulace k 8. narozeninám a hlavně ať Vám to vydrží i nadále ať máme dál co zajímavého číst.

  18. zvejkal napsal:

    Hohouuuu!
    Jasne, super, parada, som rad, ze ste tu.
    Priniesli ste mi do zivota prijemne chvile, vela informacii a taky nejaky nedefinovatelny dobry pocit z toho co a ako robite.
    Dik!

  19. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Osm let? Kosmonautix se stal natolik součástí mého života, že mám pocit, že je tu s námi mnohem déle. Skoro odjakživa. Děkuji Dušanovi za jeho nápad a všem okolo za jeho realizaci!

  20. Albert napsal:

    Hodně zdaru a zdraví všem v redakci!!! 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.