8K rozlišení u Marsu

Japonská kosmická agentura JAXA a Japonská vysílací společnost NHK oznámily společný vývoj projektu „Super Hi-Vision Camera“. Tohle zařízení by mělo letět na misi MMX (Martian Moons eXploration) a zvládne pořizovat ve vesmíru snímky v rozlišení 4K a 8K. Bylo by to vůbec poprvé v historii, kdy bychom měli možnost vidět zblízka Mars a jeho měsíce v takto mimořádném rozlišení. Když vědci dostanou možnost spojit tyto snímky v obřím rozlišení s dalšími daty z jiných přístrojů, bude možné posunout naše znalosti o planetě a jejích měsících na novou úroveň.

JAXA zatím plánuje, že by ke startu mise MMX mohlo dojít ve fiskálním roce 2024, přičemž tato mise cílí na objasnění záhad spojených s původem marsovských měsíců a evolucí tohoto systému. Mise MMX je mezinárodní projekt určený k dopravě vzorků na Zemi. Sonda zároveň bude provádět vědecký průzkum Phobosu a Deimosu, přičemž na Phobosu přistane, odebere zde vzorky regolitu a vrátí je na Zemi.

3D snímek Phobosu ze sondy TGO

3D snímek Phobosu ze sondy TGO
Zdroj: http://www.esa.int/

Společnost NHK má nyní za úkol postavit přístroj Super Hi-Vision Camera, který bude v ultravysokém rozlišení zachytávat celý průběh mise. Podle plánu by se na Zemi měly posílat snímky v pravidelných intervalech, přičemž originální data budou nahrána do palubního úložiště v návratovém pouzdru, které se vrátí na Zemi.

NHK není na poli kosmonautického využití kamer žádným nováčkem. Podílela se už na překonání překážek spojených s živým vysíláním z paluby raketoplánu v roce 1992, účastnila se i vývoje snímacího zařízení pro lunární sondu Kaguya, natáčení ve 4K na ISS a na starost měla také vizualizaci přistávacích operací sondy Hayabusa 2. Nyní čeká na firmu další krok vpřed – historicky první 8K snímky Marsu a jeho měsíců. Kromě toho chce JAXA využít firmu NHK k vizualizaci skutečného chování sondy – k tomu poslouží kombinace snímků ve 4K a 8K rozlišení společně s telemetrií od sondy. Takovou vizualizaci ocení nejen veřejnost, ale i pozemní operátoři.

Přeloženo z:
https://global.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
https://global.jaxa.jp/press/2020/09/images/20200910-2_01.png
http://www.esa.int/…/16558760-1-eng-GB/Phobos_in_3D.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “8K rozlišení u Marsu”

  1. Vaclav napsal:

    Japonci u Marsu zaváhali. Sice se o let k Marsu pokusili jako třetí stát na světě, dokonce jako třetí k Marsu doletěli s funkční sondou, ale dva pokusy o vytvoření družice Marsu se jim nepovedly. Předběhla je Evropa a Indie. Na jaře příštího roku bude mít šanci Čína a Emiráty jako pátý a šestý stát s vlastní družicí Marsu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.