sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dvě evropské družice dorazily do Jižní Ameriky

Poté, co španělská družice SEOSAT-Ingenio pro snímkování Země ve vysokém rozlišení opustila 24. září výrobní areál firmy Airbus v Madridu, ji čekala cesta na kosmodrom v Kourou, kam bezpečně dorazila. Tady se bude připravovat na svůj start, který je zatím plánován na listopad letošního roku. SEOSAT-Ingenio se vydal na cestu uzavřený ve speciálním transportním kontejneru a na kosmodrom s ním cestovala také francouzská družice Taranis, na které má podíl i Česká republika. Obě družice mají společně startovat na raketě Vega. Technici na letišti se postarali o bezpečné vyložení z letadla a kontejnery byly umsítěny na tahač určený k převozu na samotný kosmodrom.

Transportní letoun s družicemi SEOSAT-Ingenio a Taranis přistál na letišti ve Francouzské Guyaně.
Transportní letoun s družicemi SEOSAT-Ingenio a Taranis přistál na letišti ve Francouzské Guyaně.
Zdroj: https://www.esa.int/

Cestovní rychlost konvoje po silnici byla omezena na 50 km/h, aby družice neohrozily žádné nárazy. Cesta trvající zhruba dvě a půl hodiny skončila v budově Payload Preparation Complex. Příjezd družice na kosmodrom představuje významný pokrok v rámci obou projektů. Přínosy sondy Taranis jsme si popsali v nedávném článku a na SEOSAT-Ingenio se zase těší vědci z důvodu, že by měl přinést fotky zemského povrchu ve vysokém rozlišení. Projektový manažer mise z ESA, Alex Popescu, uvedl: „Jsem nesmírně nadšený, že se start blíží – stejně nadšený je pracovní tým i všechny významné španělské aerokosmické společnosti, které přispěly k vývoji družice a jeho pozemního segmentu. Těšíme se na dodání tohoto nejmodernějšího systému pro zobrazování Země.

SEOSAT-Ingenio bude při startu vážit zhruba 750 kilogramů a má být umístěn na sun-synchronní dráhu ve výšce cca 670 kilometrů. Na palubě španělské družice je špičková kamera schopná snímat zemský povrch s rozlišením 2,5 metru. Kromě toho disponuje schopností hledět do strany, takže může nasnímat libovolné místo Země během tří dnů.

Převoz kontejneru s družicí SEOSAT-Ingenio.
Převoz kontejneru s družicí SEOSAT-Ingenio.
Zdroj: https://www.esa.int/

Informace, které SEOSAT-Ingenio získá, poslouží různým španělským institucím – od soukromých až po vládní. Díky tomu najdou data uplatnění v širokém spektru aplikací – od kartografie, přes sledování využívání krajiny, urbanistický rozvoj až po hospodaření s vodou. Údaje také pomohou zmapovat projevy a následky přírodních katastrof jako jsou povodně, lesní požáry či zemětřesení.

SEOSAT-Ingenio je španělskou národní misí, ale jedná se o výsledek mezinárodní spolupráce. Projekt financuje španělské Středisko pro vývoj průmyslových technologií CDTI spadající pod Ministerstvo vědy a inovací, ale vývoj probíhá díky agentuře ESA v kontextu Evropské architektury sledování Země. Ředitel programů ESA pro sledování Země, Josef Aschbacher, říká: „Jsem velmi rád, že družice dorazila do Kourou v bezpečí a zdraví. Všichni se moc těšíme na její vypuštění. SEOSAT-Ingenio byl postaven díky velmi silné spolupráci se Španělskem s cílem vyvinout vesmírnou technologii ve Španělsku a nabídnout uživatelům důležitý zdroj dat – ať už jsou ve Španělsku, v Evropě i na celém světě.

Jorge Lomba Ferreras, projektový manažer z CDTI dodává: „SEOSAT-Ingenio je vesmírný program s dosud největším španělským podílem, protože španělský průmysl je zodpovědný za více než 80% průmyslové práce na tomto projektu. Schopnosti vyvinuté ve Španělsku pro SEOSAT-Ingenio se využily při nedávném úspěchu španělského průmyslu v rámci programu Copernicus. V něm bude Španělsko poprvé hlavním dodavatelem satelitu vyvinutého pro ESA s Evropskou komisí jakožto konečné zákazníky.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/22225910-1-eng-GB/Offloading_SEOSAT-Ingenio.jpg
https://www.esa.int/…/SEOSAT-Ingenio_arrives_in_Kourou.jpg
https://www.esa.int/…/SEOSAT-Ingenio_ready_for_transport_to_the_Guiana_Space_Centre.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2020/09/28/dve-evropske-druzice-dorazily-do-jizni-ameriky/