sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

8K rozlišení u Marsu

Japonská kosmická agentura JAXA a Japonská vysílací společnost NHK oznámily společný vývoj projektu „Super Hi-Vision Camera“. Tohle zařízení by mělo letět na misi MMX (Martian Moons eXploration) a zvládne pořizovat ve vesmíru snímky v rozlišení 4K a 8K. Bylo by to vůbec poprvé v historii, kdy bychom měli možnost vidět zblízka Mars a jeho měsíce v takto mimořádném rozlišení. Když vědci dostanou možnost spojit tyto snímky v obřím rozlišení s dalšími daty z jiných přístrojů, bude možné posunout naše znalosti o planetě a jejích měsících na novou úroveň.

JAXA zatím plánuje, že by ke startu mise MMX mohlo dojít ve fiskálním roce 2024, přičemž tato mise cílí na objasnění záhad spojených s původem marsovských měsíců a evolucí tohoto systému. Mise MMX je mezinárodní projekt určený k dopravě vzorků na Zemi. Sonda zároveň bude provádět vědecký průzkum Phobosu a Deimosu, přičemž na Phobosu přistane, odebere zde vzorky regolitu a vrátí je na Zemi.

3D snímek Phobosu ze sondy TGO
3D snímek Phobosu ze sondy TGO
Zdroj: http://www.esa.int/

Společnost NHK má nyní za úkol postavit přístroj Super Hi-Vision Camera, který bude v ultravysokém rozlišení zachytávat celý průběh mise. Podle plánu by se na Zemi měly posílat snímky v pravidelných intervalech, přičemž originální data budou nahrána do palubního úložiště v návratovém pouzdru, které se vrátí na Zemi.

NHK není na poli kosmonautického využití kamer žádným nováčkem. Podílela se už na překonání překážek spojených s živým vysíláním z paluby raketoplánu v roce 1992, účastnila se i vývoje snímacího zařízení pro lunární sondu Kaguya, natáčení ve 4K na ISS a na starost měla také vizualizaci přistávacích operací sondy Hayabusa 2. Nyní čeká na firmu další krok vpřed – historicky první 8K snímky Marsu a jeho měsíců. Kromě toho chce JAXA využít firmu NHK k vizualizaci skutečného chování sondy – k tomu poslouží kombinace snímků ve 4K a 8K rozlišení společně s telemetrií od sondy. Takovou vizualizaci ocení nejen veřejnost, ale i pozemní operátoři.

Přeloženo z:
https://global.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
https://global.jaxa.jp/press/2020/09/images/20200910-2_01.png
http://www.esa.int/…/16558760-1-eng-GB/Phobos_in_3D.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vaclav
Vaclav
4 let před

Japonci u Marsu zaváhali. Sice se o let k Marsu pokusili jako třetí stát na světě, dokonce jako třetí k Marsu doletěli s funkční sondou, ale dva pokusy o vytvoření družice Marsu se jim nepovedly. Předběhla je Evropa a Indie. Na jaře příštího roku bude mít šanci Čína a Emiráty jako pátý a šestý stát s vlastní družicí Marsu.

racek
racek
4 let před
Odpovědět  Vaclav

O pořadí u Marsu přece vůbec už dávno nejde. Důležitý je jen přístrojové vybavení a vědecké výsledky. V této disciplíně obecně zrovna japončíci jsou velmi úspěšní.

https://kosmonautix.cz/2020/09/11/8k-rozliseni-u-marsu/