ŽIVĚ A ČESKY: Falcon poletí po neobvyklé dráze

Znáte tu stále opakovanou poučku, že pro lety na polární dráhy z území USA slouží buďto kosmodromy Kodiak nebo Vandenberg, zatímco Florida a MARS na východním pobřeží jsou pro lety na dráhy s menším sklonem vůči rovníku? Ale nebylo tomu tak vždy. I z Floridy se létalo na polární dráhy – jen už od toho uplynulo půl století. Poslední let na polární dráhu z Floridy přišel 26. února 1969. Tehdy raketa Delta 3E1 vynesla meteorologickou družici ESSA-9. Nyní se jižní startovní koridor díky zavádění autonomních destrukčních systémů znovu otevírá a jako první jej využije Falcon 9, který má 31. srpna v 1:18 SELČ vynést argentinskou radarovou družici SAOCOM 1B. Počasí ale nevypadá dobře – meteorologové dávají startu jen 40% pravděpodobnost dobrých podmínek.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 1:00 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.wmo-sat.info/

Zdroje obrázků:
https://neuquendigitalnoticias.com.ar/…53616f636f6d2031425f6772616e64652e6a7067.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon poletí po neobvyklé dráze”

  1. bohyn napsal:

    V chatu a v přenosu zaznělo, že F9 se starlinkama nedělá deorbitační zážeh. To nezpochybňuji, ale 2.° dopadá do při prvním obletu do východního Pacifiku, či při druhém obletu jižně od Austrálie. Takže o nějakém kosmickém smetí se mluvit nedá.

  2. Vojta4 napsal:

    Dobry den, zaznamenal jsem informaci o vynechání statického zážehu. Je to pravda? Neznáte k tomu bližší informace proč se tak rozhodli? Na Twitteru jsem se dočetl spekulace o vynechání z důvodu menšího opotřebení stupňů..?. Děkuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      ano, statický zážeh byl u této mise opravdu vynechán. Je to teprve podruhé v historii SpaceX a poprvé u mise pro platícího zákazníka (vůbec první takový případ byl u mise se Starlinky, kdy je SpaceX sama sobě klientem). Neřekl bych, že se to týká opotřebení. Ty motory jsou stavěné na opakované zážehy. Spíše bych řekl, že SpaceX poslední dobou zjistila, že zážehy třeba nejsou tolik potřeba, že už je technika dost vyladěná i bez nich. Navíc vynecháním zážehu se šetří čas mezi dvěma starty.

      • Ivo napsal:

        Souhlasím s vámi, ale k tomu opotřebení si myslím, že tam určitý vliv bude. Jednak jde o zanášení sazemi, které je asi vyšší právě při náběhu motoru než při běhu samotném a pak taky si myslím, že dostávají každým cyklem zabrat ložiska turbín. Bude to lehce podobné letadlům, kde se řeší jak letové hodiny, tak cykly start přistání. Některé díly jsou závislé na době provozu a jiné na těch cyklech.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.