ŽIVĚ: Výměna akumulátorů na ISS pokračuje

Ve středu ve 13:35 SELČ by měl začít další výstup do volného prostoru, který se ponese ve znamení pokračujícího upgradu staničního elektrického systému. Velitel expedice Chris Cassidy opět oblékne skafandr s červenými pruhy a jeho kolega Robert Behnken vystoupí z modulu Quest v bílém skafandru bez pruhů. Oběma mužům budou před výstupem, při něm (na dálku) a po výstupu pomáhat Douglas Hurley a Ivan Vagner. Na dvojici čeká pokračování práce, kterou astronauti započali už minulý pátek – výměna stárnoucích nikl-vodíkových akumulátorů za nové lithium-iontové, do kterých se bude ukládat energie ze staničních fotovoltaických panelů.

NASA TV bude celý výstup vysílat jako obvykle v přímém přenosu, který začne už v naše poledne. Celý výstup by měl trvat zhruba šest a půl hodiny, ale realita může být jiná. Stejná dvojice si při posledním výstupu vypracovala náskok oproti plánu a astronauti nakonec udělali i některé úkoly, které byly původně plánovány až na tento výstup. Až se astronauti vrátí na stanici, začnou pozemní týmy vyhodnocovat výsledek výměny akumulátorů, než naplánují další výstupy, které by měly proběhnout v nejbližších týdnech.

Stejně jako u minulého výstupu, máme i tentokrát k dispozici animaci, která přehledně ukazuje, jaký je plán obou astronautů. Při výstupu samotném se tak budete moci lépe orientovat.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/50062200002_5f1c6f98b5_k_d.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Výměna akumulátorů na ISS pokračuje”

  1. Jan Jancura napsal:

    Pokud si vzpomínám, tak dříve byly problémy s řídícími jednotkami těch akumulátorů – jsou už tedy vyřšeny a jak?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.