ŽIVĚ A ČESKY: Sedmá porce ostrých Starlinků

Pokud se nic nepokazí, mohli bychom se ve čtvrtek ve 3:25 dočkat dalšího startu rakety Falcon 9. Půjde o start, který byl odložen vlivem posunů Atlasu V a blížícím se startem Crew Dragonu. Ten je již na oběžné dráze a tak se může SpaceX zaměřit i na další projekty. Nyní má Falcon za úkol vynést sedmou várku šedesáti družic Starlink, které se usadí na oběžné dráze a pomohou vytvořit globální síť umožňující spolehlivý a rychlý přístup k internetu. Na tuto misi vyrazí první stupeň, který má za sebou již čtyři starty. Něco podobného zažíváme teprve podruhé – v prvním případě se sice start podařil, ale přistání už nikoliv. Rádi bychom Vás tedy pozvali k našemu komentovanému přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 3:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://dl.airtable.com/…/Starlink_satellite__LESSMASS.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

20 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Sedmá porce ostrých Starlinků”

  1. Pacholik napsal:

    Ví se, kam dopadly kryty? Moře či síť?

  2. majomusk napsal:

    Tie odpočty sú prebraté z webu elonx,nie ? 😀
    Ale hodí sa to tu veľmi…

  3. Jiri Svarc napsal:

    Bylo by možné do videa ve článku přidat u zvuku posuvník hlasitosti? Zobrazí se pouze v režimu celé obrazovky a v malém okně lze zvuk pouze vypnout a zapnout na maximální hlasitost (na Mall.cz tam je vždy). Děkuji.

  4. majomusk napsal:

    Pekne sa to rozbieha.A Rusi sa akosi nasrali,objednali Angary,metánový motor na ceste….

  5. Vilém Valkoun napsal:

    Starlink 7 před chvílí na zahradě spatřen jasně v mezerách mezi mírnou oblačností 🙂 , mazal pěkně rychle, již jako řekněme půl vagonu se zbytky něčeho kolem…
    Velké díky za pěkný přenos s několika nej nebo poprvé!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Gratuluji k pozorování! Děkuji, že jste byl s námi.

    • Marián Redakce napsal:

      U nás bolo úplne jasno, takže výhlad na prelet bol vynikajúci. Starlinky a druhý stupeň boli navyše na rozdiel od aprílového preletu plne osvetlené celý čas a prelietali vo výške vyše 50 stupňov nad obzorom. Vôbec prvýkrát som preukázateľne pozoroval aj dosť nevšedný jav – tzv. umelú kométu. Druhý stupeň sa pravdepodobne reorientoval v súvislosti s blížiacim sa deorbit zážehom a tak si niekoľkokrát zretelne „odkýchol“, vytvoriac pred objektami kónicky pôsobiacu, no rýchlo sa rozptylujúcu hmlovinku. Bohužial obloha bola už príliš presvetlená, aby som to zaznamenal aj fotograficky, ale vizuálne každopádne skvelý zážitok. 🙂

  6. Kamil napsal:

    K zajímavostem mise také patří, že vypuštěním této šedesátky bude překonán roční rekord v počtu vypuštěných satelitů. Ten padl loni, kdy jich bylo 459, což je asi 3x tolik, co byl průměr za posledních 50 let. A v roce 2020 tento počet padne už v červnu. Tyto satelity budou mít číslo 412 až 471 (zhruba, pokud se to ještě nezmění).
    I tento rekord je důkazem, že rok 2020 je výjimečný a přelomový a že začíná nová éra kosmonautiky.

  7. medved_David napsal:

    Zdá se mi to, nebo dřív odpočty na titulce nebyly? A když už tam zakořenil odpočet kvůli CD, tak už ho budete používat dál jako odpočet k dalšímu přenosu?

    • fourge napsal:

      Tiež sa mi zdá, že tam odpočty predtým neboli.. páči sa mi to a bolo by super, keby tam bol vždy odpočet do komentovaného prenosu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Odpočet do dalšího přenosu jsme skutečně zavedli kvůli DM-2. Pak se objevil nápad, že když už to tam je, mohlo by se to využít. Dali jsme v redakci halvy dohromady a tohle je výsledek. 😉

      • medved_David napsal:

        Mně to vlastně přijde logické, milé a také zajímavé. I takhle probíhá evoluce webu 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, taky máme rádi tyhle postupné krůčky. Jen si pokaždé, když přidávám něco nového říkám, že je to zase další věc, na kterou nesmím zapomenout při aktualizaci termínů startu. 😀

      • Ivo napsal:

        Jen bych rád upozornil, že vám nějak utekla část živě a česky a jsou tam neaktuální údaje.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.