sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Jména lidí z celého světa mohou letět k Marsu

V rámci kampaně Send Your Name to Mars vyzývala NASA veřejnost po celém světě, aby se lidé přes internet zaregistrovali a jejich jména pak na Mars dopraví vozítko Perseverance. Celkově se do akce zapojilo 10 932 295 lidí. Jména byla elektronovým paprskem vypálena na tři křemíkové čipy o velikosti nehtu. Společnost jim dělá 155 esejí od finalistů výzvy k pojmenování tohoto vozítka. Čipy byly následně 16. března na Kennedyho středisku připojeny k hliníkové desce na roveru Perseverance. Je to další důkaz blížícího se startu – ten nás čeká už v létě a v kráteru Jezero by se mělo přistávat 18. dubna 2021.

Rover Perseverance s připojenou destičkou - najdete ji v zadní části před radioizotopovým termoelektrickým generátorem.
Rover Perseverance s připojenou destičkou – najdete ji v zadní části před radioizotopovým termoelektrickým generátorem.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Společně se třemi výše popsanými čipy je tu také anodizovaná destička s laserem vypálenou grafikou, která zobrazuje Zemi, Mars a hvězdu, která dává oběma planetám světlo. Tato grafika má symbolizovat rover, který propojuje oba světy a zároveň styl tohoto obrázku vzdává hold plaketám na sondách Pioneer a zlatým deskám na Voyageru 1 a 2. Destička bude na snímcích dobře vidět, protože je umístěna na vzpěře v zadní části.

Aktuální epidemie koronaviru nemá dopad na předstartovní přípravy roveru Perseverance. Výše popsaná instalace byla jen jednou z mnoha souběžně probíhajících činností, která se týkají sestavování, testování a příprav jednotlivých systémů na start. 21. března tým začal konfigurovat rover, aby mohl letět na raketě Atlas V. Nejde o jednoduchý proces – všechny kroky se musí pečlivě monitorovat. Je potřeba složit robotickou paži, sklopit a na místě zajistit stožár s „hlavou“ vozítka, ale také sklopit podvozek a kola. Vědecký rover Perseverance váží jen lehce pod 1043 kg a jeho úkolem je pátrání po stopách dávného mikrobiálního života. Kromě toho má pomoci lépe porozumět klimatu a geologii Marsu. Důležitý je i odběr vzorků pro jejich budoucí návrat na Zemi.

A pokud jste nechali své jméno letět k Marsu, máte nárok na pamětní certifikát. Dohledat jej můžete na této adrese.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23769-16_0.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23770-16.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
SaturnV
SaturnV
4 let před

Zaregistroval jste se tam?

Marw
Marw
4 let před
Odpovědět  SaturnV

JJ, podobne ako aj na Parker Solar Probe 🙂 podla mna velmi mila forma propagacie.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Marw

NASA toho využívá i u dalších projektů – třeba poslední mise raketoplánů, rover Curiosity a myslím si, že i OSIRIS-REx. Ale tím si nejsem jistý.

Spytihněv
Spytihněv
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

OSIRIS-REx také veze početnou posádku. Pokud vím, má na palubě dva čipy. Jeden v návratovém pouzdru a ten druhý zůstane na sondě a bude s ní pokračovat v misi.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  SaturnV

Ano. 😉

pbpitko
pbpitko
4 let před
Odpovědět  SaturnV

ÁNO 🙂

v600
v600
4 let před
Odpovědět  SaturnV

Taky tam mám svoje jméno 🙂

Aneb jména hloupých na včech sloupích
a jména čtenářů kosmonautixu na Marsu…

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  v600

Nejen kosmonautixu – ale fanoušků kosmonautiky z celého světa. 😉

Vaclav
Vaclav
4 let před

Při pohledu do historie to bude teprve podruhé, kdy USA posílají k Marsu sondu stejného typu, která již jednou letěla v minulém, resp. v předminulém okně. Samozřejmě není to přesná kopie, má pozměněné úkoly a sofistikovanější vybavení, ale v zásadě je to dvojník CUR. Za u prvou považuji InS, která je ve stejném smyslu dvojníkem Polar Landeru. Třetí sondu vzor Mariner-4, původně připravenou letět k Marsu, pokud by selhal odlet M-4, poslanou poté k Venuši do toho nepočítám.
Zřejmě též poletí i Arabově, na DNS již pro ně testují antény.
Čína se sice neozývá, ale z kusých zpráv se dá usoudit, že jsou též připraveni.
Černého Petra drží jako vždy věčný smolař Rusko a o tuto výsadu se již ve druhém okně děli s Evropou.
Za dva měsíce už budou sondy na svých nosičích.

SaturnV
SaturnV
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Pokud se něco nepokazí

Spytihněv
Spytihněv
4 let před

Pevně doufám, že si NASA tým Perseverance nějak dokáže ohlídat. Ten čínský koronazmrd (klidně použiju takovéto slovo i tady, nic jiného si nezaslouží) už pěkně řádí i v USA. Ale bohužel do startu je ještě dost dlouhá doba a vývoj může být na obě strany 🙁

SaturnV
SaturnV
4 let před
Odpovědět  Spytihněv

Nemalujte čerta na zeď! Ale popravdě řečeno to nevidím příliš růžově.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Spytihněv

Já to svým způsobem chápu, ale abych nebyl obviněn, že neměřím různým lidem stejně, musím udělit napomenutí za nevhodný výraz.

pbpitko
pbpitko
4 let před

Dnes je to presne 110 dní do otvorenia okna,
129 dní do zatvorenia okna,
354 dní do pristátia na Marse !
pb 🙂

Vaclav
Vaclav
4 let před

Též je to skoro přesně 900 dní do otevření dalšího okna v roce 2024. Odpočet již běží pro Evropu s MEX a též pro Japonce kteří chystají kvalitativní skok a to návratovou sondu od Marsu, sice má přivézt „pouze“ regolit z Phobosu, ale i tak to bude průlomová sonda. Mělo by to vyvrcholení a zúročení úspěšných návratových sond od asteroidů.

Vaclav
Vaclav
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Omyl, píši rychleji než myslím, samozřejmě další okno 2022 je jen pro Evropu, pro Japonce je odpočet kolem 2000 dní.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2020/03/28/jmena-lidi-z-celeho-sveta-mohou-letet-k-marsu/