sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Maketa Crew Dragonu zničena při zkoušce

Jak jsme Vás již v noci na dnešek informovali v krátké zprávě, během zkoušek padákového systému došlo k mimořádné situaci, která ve svém výsledku vedla ke zničení testovací makety lodi Crew Dragon. Tohle zařízení SpaceX používala k testům padákového systému, který je v podstatě posledním známým závažným prvkem, který brání v realizaci pilotované testovací mise DM-2. Hned na začátek je ale potřeba říct, že ke zničení makety nedošlo vinou padáků. Problém potkal helikoptéru, která měla testovací zařízení vynést do potřebné výšky.

Archivní snímek testovací makety pro shozové zkoušky padáků zavěšené pod vrtulníkem.
Archivní snímek testovací makety pro shozové zkoušky padáků zavěšené pod vrtulníkem.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/

SpaceX jen pár hodin po události vydala oficiální prohlášení:

Během dnešního plánovaného testu padáků při shozu, začala být testovací maketa zavěšená pod helikoptérou nestabilní. Z důvodu opatrnosti a v zájmu zachování posádky vrtulníku v bezpečí, pilot zatáhl za pohotovostní uvolnění. Jelikož helikoptéra ještě nebyla ve vhodných podmínkách (výšce  – pozn. překl.), nebyla maketa aktivována a proto padákový systém nezahájil rozkládací sekvenci. Ačkoliv došlo ke zničení testovací makety, nešlo o chybu padákového systému a co je hlavní – nikdo nebyl zraněn. NASA a SpaceX společně pracují na určení dalšího plánu zkoušek před blížící se druhou demonstrační misí Crew Dragonu.

SpaceX již s NASA řeší předčasné vypnutí motoru Merlin na prvním stupni při posledním startu s družicemi Starlink. Do vyšetřování se podle dostupných informací zapojilo i americké letectvo, pro které má SpaceX za několik týdnů vynést navigační družici GPSIII-SV03. Zatím ale žádný zdroj ani nenaznačuje, že by některá z těchto událostí měla mít vliv na start pilotované testovací mise DM-2. K jejímu startu by mělo dojít ve druhé polovině května.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://external-preview.redd.it/…5e38da667ef764b94e047b6b2e74b3e084969efb
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…2f7ad05f397ba1e4bacf81f3347a961c&oe=5EA0E586

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
John Peri
John Peri
4 let před

No to je škoda,snad to moc nezpozdí pilotovaný let.A nebo pokud nezasáhne celosvětová pandemie.Ta teď odkládá všechno.
Jinak díky za článek.

majomusk
majomusk
4 let před
Odpovědět  John Peri

Presne tak.Vďaka Bohu,že to bol problém helikoptéry.A tiež dúfam,že bude všetko v poriadku a budú pokračovať aj navzdory korone…Ale určite sa odloží viacero vecí,čo už.Dobehnú to.

Vaclav
Vaclav
4 let před

V článku jsou dva termíny, které si jaksi odporují. ” Druhá demonstrační mise ” a ” pilotovaná testovací mise “. Pokud se nejedná o jedno a totéž chybí termín kdy by ta demonstrační mise proběhnout a co by měla obsahovat. Ta druhá je směřována na polovinu května, což je zhruba za 6 týdnů. Na zkoušky padáků v případě eventuálních úprav může být již pozdě, pokud padáky nevyhoví bude možná málo času na úpravy a znovu vyzkoušení. Pokud to dobře chápu, tak S-X dosud nemá certifikaci na pilotovaný let, nebo se mýlím ?

pave69
pave69
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Termíny si podle mne neodporují:
První demonstrační mise = nepilotovaná (již proběhla)
Druhá demonstrační mise = první pilotovaná (za 6 týdnů, dá-li “příroda”)
A ty padáky mají udělat myslím ještě 2 testy z 10, 8 proběhlo ok, tj. očekávalo se, že ty 2 budou taky ok (ty počty dávám z hlavy, možná se mírně liší).
Tj. reálně je problém, že není teď jak udělat 2 testy.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Druhá demonstrační mise = pilotovaná testovací mise.

Jiri Hadac
Jiri Hadac
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Certifikace proběhně až po první pilotované misi. Je to malinko komplikované. Takže nečekej, že bude lod certifikovaná teď.
Od začátků zkoušek s padáky Mark III se nevyskytl žádný problém. Na serveru elonx o tom cca každý měsíc vychází článek s aktualitami co se týká první pilotované mise. Nedávno taky jeden vyšel, se podívej. Informace o datu startu prosákla na veřejnost až o pár dní později.

Vaclav
Vaclav
4 let před
Odpovědět  Jiri Hadac

Tak to mne docela překvapilo, žil jsem v domnění, že certifikace pilotované lodi musí být ukončena před letem první posádky. Certifikaci si vykládám, jak se zdá mylně, jako způsobilost nést ten či který náklad. U nosičů příkladně vojenské, spojové či komerční družice, v pilotovaném programu posádku nebo náklad pro jiný pilotovaný objekt a že musí být udělena ve všech případech před prvním použitím k tomu kterému účelu.

Jiri Hadac
Jiri Hadac
4 let před
Odpovědět  Vaclav

comment image
Třebas se podívej sem, tohle je prostě pořadí, v jakém to proběhne.
Můžeš se podívat i na tenhle obrázek z prezentace NASA, teď neřeš ty datumy, ale ukáže ti to názorné pořadí.comment image

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Certifikace se týká zavedení lodi do ostrého provozu – součástí certifikačního procesu je celá řada zkoušek a testů včetně dvou testovacích misí – nepilotované a pilotované. Je jasné, že pilotovaná testovací mise je až tou poslední třešničkou v celém procesu. Platí to jak u CD, tak u Starlineru.

Ladinek
Ladinek
4 let před
Odpovědět  Vaclav

Zdravim, myslim, ze to s tou certifikaci pro nosice nemate uplne pravdu. Mam za to, ze certifikace FH pro letectvo byla pri “ostre” misi (STP-2), ale mozna se pletu…

trabis
trabis
4 let před
Odpovědět  Ladinek

I nové letadlo ozkouší nejprve “testovací piloti” kteří mají trochu jiný výcvik a úkoly než následně běžní piloti v “ostrých misích”.
V DM2 se se zkrátka ještě zkouší a řeší primárně loď, pak bude razítko, a v dalších misích má posádka řešit loď naopak co nejméně.

trabis
trabis
4 let před
Odpovědět  Ladinek

pardon , má reakce je samozřejmě na Vaclava

racek
racek
4 let před

No jo, stane se, jsou to zkoušky. A rozhodně to není vina konstrukce kabiny či padáků. Nicméně, máme tu ten virus a USA je teď na vzestupu. A menší opoždění v řádu týdnů určitě nic neohrozí.

Vasek
Vasek
4 let před

Zda tento incident zpozdí pilotovanou misi podle mě záleží hlavně na tom zda je k dispozici druhá maketa lodi CD. Takže otázka je jasná – je k dispozici? Popřípadě za jak dlouho by mohla být?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Vasek

To bohužel nevíme.

Vaclav
Vaclav
4 let před

Máte pravdu, nakonec první let s posádkou a současně doufejme poslední před certifikací, bude jak u S-X, tak i u BOE jen s piloty. Obdobně jako zalétávací lety v letectví.

https://kosmonautix.cz/2020/03/25/maketa-crew-dragonu-znicena-pri-zkousce/