Solar orbiter už sedí na raketě

Čtyřmetrový aerodynamický kryt rakety Atlas V byl na konci ledna pomocí jeřábu vyzdvižen z transportéru a následně se technici postarali o jeho usazení na horní stupeň Centaur rakety Atlas V. Tento nosič má evropskou sondu s americkým podílem vynést na oběžnou dráhu kolem Slunce. Na této dráze pak sonda opakovaně proletí blízko Slunce a v průběhu celé příští dekády bude měřit jeho vlastnosti. Vědce zajímá, jak Slunce vytváří a řídí jevy v heliosféře, rozsáhlé bublině nabitých částic, které unáší sluneční vítr až k mezihvězdnému prostoru. Sonda bude kombinovat místní a dálková měření, aby nasbírala nové informace o slunečním větru, magnetickém poli a nabitých částicích.

Přeprava Solar Orbiteru.

Přeprava Solar Orbiteru.
Zdroj: https://www.ulalaunch.com/

31. ledna, když byla ještě na Floridě tma, se aerodynamický kryt ukrývající vědeckou sondu Solar Orbiter, vydal z přípravné haly společnosti Astrotech v Titusville na základnu na Mysu Canaveral. Jeho cílem byla obslužná věž VIF (Vertical Integration Facility) u rampy 41, kde už čekala raketa Atlas V. Ve věži integrovaný jeřáb usadil aerodynamický kryt na vrchol rakety, čímž vznikla skoro 58 metrů vysoká sestava.

Samotný vývoz aerodynamického krytu na rampu se oproti původním plánům odložil o dva dny. Vliv na to měly dva faktory – jednak konflikt s nedalekým  startem Falconu 9 a také nevhodné počasí. Kvůli posunutí vývozu nákladu na rampu se posunul i termín startu. Momentálně se počítá se vzletem 10. února, přičemž dvouhodinové startovní okno se otevře v 5:03 SEČ. Atlas V vážící 385 tun urychlí náklad na rychlost více než 43 000 km/h, což bohatě stačí na opuštění gravitačního vlivu Země. Sonda díky tomu zamíří do vnitřních oblastí Sluneční soustavy. Solar orbiter bude pracovat na protáhlé oběžné dráze a do perihelu (nejbližšího bodu dráhy ke Slunci – 42 milionů km od Slunce), se dostane jednou za půl roku. Ještě důležitější než vzdálenost ale bude sklon dráhy vůči ekliptice. Sonda totiž nahlédne na polární oblasti Slunce.

Přeloženo z:
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://science.nasa.gov/files/science-pink/s3fs-public/thumbnails/image/SOflying.jpg
https://www.ulalaunch.com/…/solo_transport.jpg?sfvrsn=3de99a69_0

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.