ŽIVĚ A ČESKY: Umoudřilo se počasí? Poletí Falcon?

Ach to počasí! Lamentujeme na něj ať už je teplo nebo zima. Fanoušky kosmonautiky zase rozmary počasí (klidně na druhém konci světa) trápí tím, že  způsobují odklady startů kosmických raket. Třeba jako v aktuálním případě, kdy na floridské rampě číslo 40 stojí Falcon 9, pod jehož aerodynamickým krytem se ukrývá dalších šedesát družic systému Starlink. Start byl už několikrát odložen kvůli počasí – ať už šlo o nevhodné podmínky v místě startu, velmi silný výškový vítr, nebo o drsné počasí v místě, kam má přistávat první stupeň. Ve středu přichází další pokus – SpaceX chce startovat v 15:06 SEČ.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 14:50 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam přenosu, který bude díky vylepšení systému k dispozici během pár desítek sekund po ukončení vysílání.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://i.pinimg.com/originals/6d/94/89/6d9489490b46020d82d6df636e3de5ad.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

54 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Umoudřilo se počasí? Poletí Falcon?”

  1. Charlie napsal:

    Jeste ke komentari o vlastnictvi kosmickeho prostoru.
    Neni pravda, ze kdokoli si muze vypustit cokoli. SpaceX musela zadat o povoleni americkou FCC, ktera to ma na starosti. Podle toho, co jsem dohledal to respektuji i ostatni zeme. Zajimalo by me, zda to plato obecne, respektuje to napr. i Cina apod?

  2. Majo napsal:

    Prečo sa nepoužíva Falcon heavy?Veď má väčšiu nosnosť,nie?Či je tam problém s tými krytmi a ukladanim nákladu?Prečo to nevyužívajú viac?Plánujú?

  3. Radoslav Karásek napsal:

    Tak za seba som tiež s Mall.tv spokojný. Funguje to dobre, ešte by to ale chcelo, aby sa prenos spustil sám bez nutnosti klikať na F5.

    Každopádne si ale myslím, že prechod z youtubu na nefunčný a nedokonalý systém bolo veľmi neprofesionálne. Prejsť sa malo v okamžiku, kedy všetko už fungovalo správne a divák by nepostrehol tie veľké nedostatky. Na druhej strane je otázka, či by to takto spravili keby ste ešte nevysielali..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To automatické spuštění už funguje. 😉

      • Radoslav Karásek napsal:

        Hm, tak to je zvláštné. Skúsim premazať cookies, ale mne sa to fakt nespustilo.

        Funguje to len na stránke mall.tv alebo aj v okne na kosmonautixu?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tak to je divné. Možná to u Vás funguje jen pro sledování přímo na Mall.TV. A když zkusíte anonymní okno, tak to taky nejde?

      • Radoslav Karásek napsal:

        Vyskúšam rozne kombinácie na budúci prenos a dám vedieť. Neviem ako inak by som to teraz otestoval.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jasně, to chápu, držím palce!

      • Juraj Rojko napsal:

        No, obecně nefunguje. Ale už jsem přišel na spolehlivý způsob jak to rozběhnout. Musí se klikat na tlačítko Přehrát/Pauza, pak se to vzpamatuje. Alespoň u mne to tak je a po pár pokusech se to nakonec povede.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, zajímavé, díky za info.

      • Honza Valecka napsal:

        Mně se to automaticky nespouští. Z „Čekáme na zahájení přenosu“ nebo co se tam píše to skočí na okno přehrávače s tlačítkem play, ovšem nezačne se to samo přehrávat. Ale jsem si dost jistý, že problém není na straně Mallu, ale u mě. Ve Firefoxu jde zakázat automatické přehrávání videí (nemám rád, když se sama spouští videa na facebooku, twitteru ani youtubu). Taky je možné, že to dělá některý z mých doplňků proti sledování, ale tipnul bych spíš nastavení prohlížeče. Pokud to máte nastavené stejně, možná by mohlo pomoct přidat na whitelist Kosmonautix nebo Mall.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Osobně mám zkušenost takovou, že se video spustí samo a podobnou vazbu mám i od několika dalších diváků.

  4. Mara napsal:

    Jako kritik Mall.tv dneska musím také pochválit, poprvé mi to fungovalo na Safari bez toho, aby mi to při startu zatuhlo a já z toho neměl nic. I kvalita obrazu držela. Tak snad už to bude funkční – a Dušanovi díky za opětovnou vysokou kvalitu komentovaného přenosu.

    Jinak to přistání na plošině super, že to vydrželo spojení a bylo krásně vidět, ale kecnul si tam docela fest, ty nohy takto rozcapené jsem teda ještě neviděl 🙂 myslím že ta hydraulika měla co dělat. Ale zvládli to a mají další zářez.

  5. Josef Somik napsal:

    Někdo mi tvrdil, že kosmický prostor prý patří všem.
    Ale není to vůbec pravda.
    Patří pouze těm, kteří na něj umí dosáhnout.
    Ukázkový příklad je systém Starlink.
    Pan podnikatel se z důvodu zisku rozhodl vytvořit v kosmickém prostoru družicový smog 12ti tisíc družic, aniž by bral v úvahu odmítavý názor na věc těch, kterým ten kosmický prostor také údajně patří.
    Zisku může stát v cestě maximálně legislativa, ale ta v tomto případě neexistuje, takže si pan podnikatel může dělat svůj byznys bez ohledu na kohokoli.
    A že to je prý pokrok? No možná časem, proptože jak známo z historie, pokrok je jen vedlejší efekt zisku. Elektrárny také nikdo nestaví proto, aby lidem mohli dodávat elektřinu. Ropa se ze země necucá proto, aby mohli lidem dodávat benzín. Vše se dělá proto, aby se to mohlo lidem prodávat, za peníze.
    Ze stejného důvodu se staví i Starlink.

    Musk a SpaceX je obrovský pokrok pro kosmonautiku a mají můj velký obdiv i uznání. Ale to, že chce dělat svůj byznys bez ohledu na ostatní „vlastníky kosmického prostoru“ ten můj obdiv zase sráží.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Bože můj, nehroťte to tak. Kdyby to neudělal Musk, udělá to někdo jiný. Tenhle projekt může SpaceX vydělat peníze, které se použijí pro Super Heavy a Starship, takže jen víc Starlinků!

      • Mojmir napsal:

        Dušane to nemyslíš vážně? Jestli to Josef Somik hrotí, tak ty jsi ztratil veškerou soudnost. Víc takových Starlinků? Já tě měl vždy za soudného člověka, i když moje přesvědčení po tvem přechodu na Mall.tv dostalo pár šrámů. Ale to co plodíš za výroky v poslední době už nemá se soudností nic společného. Mějte se tu fajn, tohle vážně podporovat nebudu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        OK, držet tu nikoho nebudu. Já jsem fanda techniky a pokroku. Starlink má ohromný potenciál a proto mu držím palce. Žádná technika nikdy nebyla bez problémů. Každý pokrok s sebou nese menší či větší problémy – stejně tak Starlink. Ale to není důvod, proč by se ta nová technika měla zakazovat či omezovat. Nožem si můžu ukrojit chleba, ale můžu s ním i někoho zabít. Zakážeme tedy nože? Starlink nikomu fyzicky neubližuje a má potenciál přinést významný technologický pokrok. Proto budu (nejen) za něj vždy bojovat. Stejně jako jsem pro stavbu dálnic, ačkoliv v cestě žije nějaký hraboš. To je podobná situace. Část lidí má s pokrokem z nějakého důvodu problém, ale většině lidí ten pokrok pomůže – a to je hlavní.

      • Majo napsal:

        Samozrejme,že máte pravdu.Vy ostatní začínate byť už ako tá krava Greta či ako sa volá,to by sme boli ešte v jaskyniach s vaším prístupom.Je kapitalizmus a legislatíva mu nič nezakazuje.Každého môže mať Musk u zadku.Musí mať zisk,aby sme sa dostali na Mars.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor, ale poprosím příště bez vulgárních označení názorových oponentů, jinak s Vámi souhlasím.. Díky moc.

    • maiden napsal:

      Ano, máte pravdu. vesmir opravdu patri vsem. A nikdo nebrani astronomům, aby si nechali vynést par dalekohledu na obeznou drahu…
      Pochopitelne nesmi vsechny prachy narvat do jednoho megaprojektu, ktery muze shoret jeste pri startu (jako to momentalne astronomove delaji).

      Nebo jste si vsiml, ze by Elon Musk vyrobil JEDNU MEGADRUZICI NA JEDEN MEGAINTERNET? Kdyz by mu spadla, tak je bez penez a muze zavrit kram.

      Vek pozorovani vesmiru ze Zeme konci presne ve chvili, kdy se zlevni cestovani do kosmu…

    • rorejs napsal:

      „Pokrok je jen vedlejší efekt zisku.“ Při vší úctě pane Somik, tohle je jedna z největších hloupostí, co jsem kdy slyšel. Většina vědců a vynálezců, co se zasloužili o pokrok, to dělali z úplně jiných pohnutek a mnozí z nich z toho ani nic neměli. A kromě toho, na zisku není nic špatného. To, že někdo něco dělá pro peníze, nijak nesnižuje jeho zásluhy. Zejména, když (jako Musk) chce ten zisk využít k dalšímu pokroku! Pokud by se dala hledat nějaká příčinná souvislost, bylo by to spíš naopak: „Zisk je vedlejší efekt pokroku“. A to ještě s výhradami.
      Pokud jde o Starlink, hrozně mě mrzí, jak mnozí akcentují drobná negativa, jako je např. dopad na astronomii, a zcela ignorují (nebo nechápou) přínos tohoto projektu. Poskytnutí levného přístupu k informacím pro celé lidstvo, to je naprosto zásadní počin, který může mít nedozírný dosah. A já věřím, že převážně pozitivní. Na světě je obrovské množství lidí (určitě nadpoloviční většina), kteří obecně přístup k informacím nemají skoro žádný a současně žijí ve velmi špatných podmínkách. Jde například o utlačování mocnými, otroctví, nedostatek potravin, pitné vody, lékařské péče, porušování lidských práv… Neříkám, že internet je lék na všechno, ale jisté je, že nevědomost je podstatou téměř každé bezvýchodné situace a také nástrojem každého utlačitele. Informace, to je to nejlepší, co můžete komukoli dát.

    • KarelTv napsal:

      Myslím že většina z nás Starlink používat nebude, „pokrok“ to bude jen pro někoho v odlehlejších místech. Což je zajímavé množství z globáního hlediska, ale těžko „revoluce“, alespoň ne pro většinu.
      Ti nejchudší venkované si ho stejně nebudou moci dovolit, ani na ně není projekt cílen.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Domnívám se, že my, Středoevropané, jsme tak trochu zhýčkaní vysokorychlostním internetem. Ale i ve Spojených státech najdete nemálo míst, kde internetové připojení prakticky neexistuje. A hlavně – s nástupem IoT (Internet věcí) se otevře mnoho možností pro připojení přístrojů k internetu. A tady už se můžeme bavit třeba u automatických snímačích, které v reálném čase posílají data na internet a hlídají třeba tsunami, nebo něco podobného.

      • rorejs napsal:

        „…“pokrok” to bude jen pro někoho v odlehlejších místech“.
        Máte pravdu, až na to slovíčko „jen“. Já bych to řekl takhle: „Pokrok to bude pro všechny na odlehlejších místech“. A to jsou miliardy lidí. Ti nejchudší venkované si Starlink nebudou moci dovolit… individuálně. Mohou si ale pořídit třeba společný terminál pro celou vesnici, aby měli internet aspoň ve škole, nebo si na tom postaví lokální wifi síť. To si budou moct dovolit mnozí (i velmi chudí) lidé v Africe, Asii, Austrálii, a na spoustě dalších míst. Starlink se uplatní například také na moři pro lodě od velkých komerčních plavidel až po soukromé či charterové plachetnice, a dále pro malé ostrovy, které nemají jiné připojení. Jen v tomto segmentu půjde o miliony lidí. A mimochodem, pokud jde o lodě, systém bude zachraňovat životy, protože současné možnosti nouzového volání nejsou vždy spolehlivé.

  6. maiden napsal:

    To pristani vypadalo primo na motory… Propruženi a najednou tvrdy doraz.

    • Rosťa napsal:

      Vypadalo to, že se stupeň zastavil do nulové rychlosti tak 3 metry (odhaduji, ty nohy jsou fakt obrovské) nad plošinou a motor se vypnul. Pak už jen tvrdý dopad. Těžko říct, jestli to šlo až na doraz do motorů. Podle mě to mají vyřešené tak, aby k tomu nedošlo.

      • KarelTv napsal:

        Ano, vypadalo to tak, ale zase to vypnutí není naráz za zlomek vteřiny, je tam nějaký zbytkový tah. Tak to snad nohy dostatečně ztlumily a nešlo to až na doraz na motory. Uvidíme jestli něco zveřejní.

  7. Kamil napsal:

    Myslím, že kvalita přenosů od Space X teď může stoupat, určitě signál poženou přes Starlink a tak nebude na Zemi slepé místo bez signálu.

  8. Vladimir Todt napsal:

    Tak ještě jestli zachytí druhý kryt.

  9. Honza Valecka napsal:

    Díky za hezký přenos.
    Mám pocit, že jsem to tu ještě nepsal a byla by škoda to neudělat. Chtěl bych pochválit mall.tv. Už lze nejen přehrávat opožděně v průběhu přenosu, ale záznam k dispozici skutečně okamžitě. To se někdy obzvlášť hodí, protože když to sledujete během živého přenosu se zpožděním (musel jsem se chvíli věnovat práci), po ukončení přenosu se přehrávání zastaví, i když vy ho kvůli tomu zpoždění ještě nemáte dokoukaný. To je maličko nepohodlné, ale najít příslušné místo v záznamu, který ji dostupný hned, je jen drobný zádrhel. Kdybych musel čekat hodiny jako dřív, asi bych radost neměl. Pro mě tedy přehrávání umí vše, co je třeba, a proti Mallu už tedy nemám námitek. Jsem rád, že se časem podařilo problémy odstranit. Jak jsem tak koukal na to, jaké živé přenosy nabízejí, skoro mám dojem, že to bylo hlavně pro potřeby Kosmonautixu 🙂 Takže dobrá práce a přeju Kosmonautixu, ať se vám daří a dál se rozvíjíte!

    • Vladimir Todt napsal:

      Vypadá to, že mall.tv byl nucen právě díky živým přenosům vybičovat kvalitu, jinak by to na neustálé vaření jídel stačilo jak to bylo před rokem.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkuji, děkuji, děkuji. Možná si to ani sám neuvědomujete, ale Váš komentář mne NESKUTEČNĚ potěšil. Za ty roky už vím, že když něco nefunguje, píší skoro všichni, zato když něco funguje, tak je to samozřejmost a nenapíše skoro nikdo. Jsem skutečně ohromně rád, že Vy tu změnu vidíte a že Vám to zlepšilo prožitek z našich přenosů. Děkuji, že jste tento příspěvek napsal, skutečně si toho velice vážím. Po těch stovkách kritických komentářů po přesunu je tohle skutečně balzám na duši a taky jisté zadostiučinění. Je vidět, že jsem nelhal, když jsem sliboval, že se služba změní a zlepší, byť mi tehdy lidé nevěřili. Ještě jednou Vám tedy upřímně děkuji, skutečně jste mne velice potěšil.

      • Honza Valecka napsal:

        Je mi to úplně jasné, proto jsem to taky psal. Vždycky je snazší si všimnout toho, co nefunguje. Byl jsem jeden z těch, co Mall kritizovali, protože to prostě nedosahovalo pohodlí youtubu. To už ale pro mě neplatí, tak je na místě to pochválit. Jsem rád, že jsem vám udělal takovou radost 🙂 Bylo mi jasné, že vás to potěší, ale nečekal jsem, že až tolik. Tak ještě jednou díky za všechno, co děláte!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Potěšilo mne to opravdu neskutečně, protože na to, kolik kritických hlasů tu bylo bych pochvaly spočítal sotva na prstech jedné ruky. Nepopírám, že tam byly nedostatky – ví to i Mall.TV, ale sliboval jsem, že se to zlepší. Jsem rád, že se to povedlo. Ještě jednou upřímně děkuji.
        P.S. Děláme to rádi. 😉

      • Bigbaz napsal:

        Pokud už opravdu Mall začal fungovat, tak je to opravdu dobrá zpráva. Konečně to tak bude plnohodnotná náhrada za Youtube a bude tedy možné se vrátit ke sledování přenosů od Kosmonautixu bez omezení a zádrhelů, jaké se vyskytovaly.
        Ono ten přechod z na Mall byl opravdu problematický, a osobně jsem byl z něj velmi smutný. Hlavně proto, že z funkční zaběhlé platformy to byl najednou návrat do středověku a ani po měsících se stav příliš nezlepšoval. A na horší se zvyká vždycky těžko. Emoce pak pěnily a byly na obou stranách zbytečně vyostřené.
        Za sebe tomu dám příště šanci a těším se u dalšího přenosu na viděnou 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pevně věřím, že nezafunguje Murphyho princip a že Vám to půjde bez problémů. Ale není pravda, že se nic nedělo. Nejprve se zavedla možnost vrácení v čase během vysílání, pak se zrychlilo zpracování záznamu – nejprve asi na třtinu původního času, nakonec jen na pár desítek sekund. Nejnovějším zlepšením je automatické spuštění přenosu bez nutnosti mačkat F5. Jsou to postupné kroky.

    • Matouš Bečvář napsal:

      I ja si nemohu mallTV vynachválit. Dokonce mají appku na LG televizi, tak mohu mít Vesmírné starty na rychlou volbu na ovladači. Manželky Ulice musela ustoupit 🙂 🙂 Díky Dušane za skvělé přenosy i doplňující videa.
      Skvělá práce !

  10. Vladimir Todt napsal:

    Spekuluje se jestli si stupeň „kecnul“ na plošinu tvrději proto, že to bylo na doraz a docházelo mu palivo.
    Mně spíš přišlo, že moře nebylo klidné a plošina se hýbala.

  11. stana85 napsal:

    Jak to dopadlo s tím černým nátěrem? Co jsem tak viděl tak asi žádná sláva.

    • Bigbaz napsal:

      V prenosu rikala moderatorka, ze se zatim ceka az satelit vystoupa na svoji cilovou orbitu a teprve az pak budou zname vysledky, zda nater funguje nebo ne.

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Jak můženjít poznat, jestli funguje, až po vystoupání? Je zcela zřejmé že nefunguje. Ale ,ůžeme pogratulovat SpaceX k dalšímu prvenství v kosmonautice. Aktuálně mají na oběžné dráze nejvíc volným okem viditelných družic. dokonce víc, než všech ostatních dohromady.

      • Bigbaz napsal:

        Třeba proto, že až dosáhne příslušné orbity, tak bude jinak natočený vůči zemi, než je v době kdy orbitu musí měnit? A proto je do té doby těžké říct, zda nátěr funguje nebo ne?

  12. paulobatistutta napsal:

    Tak panstvo, odpočet stále běží. Na http://www.spacex.com už je video.
    Zatím jen s logem, ale už jsem nažhaven.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.