Jak velké jsou rakety SpaceX?

thumbnail

Nepochybně všichni čtenáři tohoto článku viděli nějakou kosmickou raketu. A přitom ani nemuselo jít o osobní setkání. Dobrý obrázek či video postačí. Ovšem ne tak docela. Tímto zprostředkovaným pohledem dokážeme ocenit pouze vzhled, estetičnost nebo například konstrukční řešení rakety. Málokdy už jsme ale schopni ocenit její velikost. Kosmické nosiče jsou kolosálními stroji tyčícími se do výšek mrakodrapů. A přitom to jsou výtvory, které přes svou obrovitost ve své podstatě představují stále „jen“ dopravní prostředky, které však dosahují těžko představitelných rychlostí. Konkrétně rakety SpaceX dnes patří mezi ty vůbec největší nosiče. Pojďme se na ně tedy společně podívat z velice netradiční perspektivy, která je možná pouze díky šikovným trikům počítačové grafiky.

Upozorňujeme, že video bylo vytvořeno v roce 2018 a vyskytují se v něm drobné, avšak nepodstatné nepřesnosti. Například Falcon Heavy měl v té době za sebou pouze jeden start, raketa Starship je zde ještě nazývána BFR, a její vzhled, který se ostatně každých několik měsíců mění, také zcela neodpovídá současnosti. To jsou ale drobnosti, které nijak nekazí dojem z pohledu na tento monumentální stroj.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Jak velké jsou rakety SpaceX?”

  1. _Tom napsal:

    Škoda toho pitvoření, mohlo by to být jinak zajímavé. Takhle se mi to nepodařilo vydržet do konce.

  2. beepee napsal:

    Děkuji za překlad, pěkné názorné video. I když osobní zkušenost nic nenahradí. Vzpomínám si, jak jsem stál prvně v Gíze pod Velkou pyramidou. Samozřejmě jsem ji už sto krát před tím viděl v televizi a na fotkách, samozřejmě jsem věděl, že je velká. Ale teprve před ní jsem pochopil, jak moc velká.
    Obdobné by to asi bylo stát pod kosmickým nosičem. To je pak to správné „WOW“ 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.