ŽIVĚ: Začíná unikátní oprava AMS-02

Nebudeme chodit kolem horké kaše – tohle bude velké. Od legendární opravy Hubbleova teleskopu tu nebyl podobně komplexní a složitý úkol. AMS-02 je unikátní vědecký přístroj, který umožňuje vědcům porozumět podstatě temné energie a temné hmoty, které tvoří většinu vesmíru. Tento přístroj již překročil svou životnost a jeho chladicí systém se potýká s problémy, takže je potřeba jej opravit. Hák (tohle opravdu není malý háček) je v tom, že AMS-02 nikdy nebyl stavěn na opravy na oběžné dráze. Pozemní týmy proto musely vyvinout a otestovat unikátní postupy a nástroje. Dnes ve 11:30 začne přímý přenos prvního ze série plánovaných výstupů. Samotný výstup by měl začít ve 13:05 SEČ.

Do volného prostoru zamíří Luca Parmitano a Andrew Morgan. Jejich úkoly jsou přehledně popsány v níže přiložené animaci. AMS-02 se nachází na příhradové konstrukci stanice a jelikož se nepočítalo s jeho opravou, nejsou na něm ani žádná madla usnadňující pohyb. Tyto pomůcky si budou muset astronauti sami nainstalovat a s přístupem na ta nejhorší místa pomůže robotická paže, na jejíž konec se připne Luca Parmitano – vedoucí dnešního výstupu. Bude to mimochodem poprvé, kdy bude Evropan v roli tzv. EV-1. Celý výstup proto bude živě vysílat i ESA TV ve spolupráci s agenturou CERN.

V rámci prvního plánovaného výstupu udělají astronauti hlavně přípravné práce a vše důkladně nafotí. Nejpracnějším úkolem bude odstranění protimeteorického štítu, který drží více než deset speciálních západek. Tento štít bude po odstranění odhozen – je příliš velký na to, aby jej astronauti přenesli zpět do přechodové komory. Veškeré zásahy do chladicího systému včetně řezání rozvodů chladicího média nás čekají až při dalších výstupech.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2019/08/NSF-2019-08-28-21-57-09-856.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Začíná unikátní oprava AMS-02”

  1. athlo napsal:

    Kvalitni video zalozene na rozhovoru s Lucou Parmitanem a zabery z casti trenimgu na tuto misi zverejnila i ESA.

  2. pbpitko napsal:

    Diečatá si vo vesmíre počíňaju skutočne úžasne, a nielen tieto. O nič horšie ako muži, v niektorých prípadoch aj lepšie. A ak sú aj sexi tak bonus navyše.

  3. zvejkal napsal:

    Vzdy ma to nudilo, ale dnes som si to pozrel.
    Teda, hm, hlavne tu zaverecnu cast. Dievky vo vesmire su uzasne, sikovne a krasne. Tak akosi davaju tomu vsetkemu zmysel 🙂

  4. Sullivan napsal:

    Protimeteorický štít bude po odstranění odhozen? To mi navozuje docela úsměvné představy,ale reálné moc ne…

  5. Alois napsal:

    Feministky musí být nadšené. Krom toho že to děvčatům neskutečně sluší, šíbují se svými neohrabanými a jakoby bezmocnými kolegy jako s balíky slámy.

  6. Jan Jančura napsal:

    Díky za článek. Poněkud mě zaráží malá předvídavost konstruktérů tohoto přístroje, že nepočítali s jeho servisem, přestože je umístěn na ISS, na které je většina zařízení servisována.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.